Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 98 / Windows XP dualboot probleempje

Anoniem
None
9 antwoorden
 • ik heb een dual boot voor win 98 + win XP gemaakt om m'n spellen als pharaoh en dos games etc nog goed te kunnen spelen

  alles lijkt goed gegaan te zijn
  in XP geeft hij 7 partities aan als volgt
  [img:3552542b53]http://milo.zeepost.nl/drives.JPG[/img:3552542b53]

  de rode worden weergegeven onder windows 98 (webserver en storage niet want die zijn NTFS)
  en nu mijn probleem:
  de groene wordt 2x weergegeven waarvan de eerste die die weergeeft netjes de install drive van win 98 is en de andere is leeg..

  het is ook zo toen ik de win 98 partityie had geformatteerd oinder xp als fat32 dat win 98 een fout gaf dat er geen bestandsysteem beschikbaar was.

  hoe kan dit en is iemand bekend met het probleem???
 • Het is een publiek geheim dat WIN98(SE) op drive C: moet worden geïnstalleerd en dus een overig OS op een hogere drive letter.
  Verschuif je XP met Part. Magic en installeer WIN98 op C:
 • Het is niet helemaal juist dat Win98 op C: moet staan, maar op de First Active Primary Partition (en dat kan D: zijn). Of Win98 boot vanaf C: en de map Windows staat (zoals hier) op I:. Het is mij een beetje onduidelijk hoe je systeem precies in elkaar zit (welke volgorde van partities). Het is in WinXP niet zomoeilijk om drives andere letters te geven, dus dat plaatje hoeft niet exact de juiste volgorde aan te geven.
  Geeft dus even aan hoe je partitie-volgorde is, en welk type (primair, logisch). Ook hoe je precies boot, dwz of je een bootmanager gebruikt.
 • nog eff wat plaatjes die ik onder windows 98 heb gemaakt:
  de drives:
  [img:485c2255e0]http://milo.zeepost.nl/win98/win98_drives.JPG[/img:485c2255e0]
  FDISK 1:
  [img:485c2255e0]http://milo.zeepost.nl/win98/win98_fdisk.JPG[/img:485c2255e0]
  FDISK 2:
  [img:485c2255e0]http://milo.zeepost.nl/win98/win98_fdisk2.JPG[/img:485c2255e0]
  Partition Magic (8.0):
  [img:485c2255e0]http://milo.zeepost.nl/win98/PQ_onder_win98.JPG[/img:485c2255e0]


  als ik onder XP (zie eerste post) op de schijf I: (win 98) een bestand zet dan kan ik dat in win 98 benaderen onder H:

  dus in feite zou G: een virtuele partitie zijn ofzo
  tenzij het idd ligt aan die 43,3 GB van E:

  en ik gebruik de bootmanager van windows xp..
  zo genoeg info???
 • Het is allemaal een beetje vreemd, zowel wat betreft volgorde als het feit dat de schijf in Fdisk niet correct lijkt te worden herkend.
  Normaal is het zo dat van schijf 1 de primaire partitie worden geletterd, daarna van schijf 2, en vervolgens de logisch stations. Die volgorde is hier niet terug te vinden. Vermoedelijk heb je ook pas later die partitie voor Windows 98 gemaakt.
  Ik ben er niet zeker van, maar ik vermoed dat het probleem wordt veroorzaakt doordat je voor Win98 een 2e primaire partitie hebt gemaakt in plaats van een logisch station. Win9X kan daar niet zo geweldig mee overweg. Normaal kun je beter een logisch station gebruiken. Nu wordt het blijkbaar dubbel gezien, waardoor je een virtuele driveletter krijgt.
  Als ik dus in deze situatie iets zou willen uitproberen, dan zou ik die partitie omzetten naar een logisch station en kijken of dat verschil maakt.
 • Probeer is de Win98 partitie op Active te zetten ( in FDISK ).
 • Nou nee, zou ik niet doen. Nu is de WinXP partitie de actieve partitie en daarop staan alle bootbestanden. De Win98 bevat geen bootbestanden, dus daar kun je nu helemaal niet vanaf booten.
 • ik heb nu mijn G: (in plaatje van Partition Magic) naar niet primary gezet en nu werkt mijn win98 boot optie nidet meer want win.com kan niet worden gevonden.

  en ik denk dattie nu helemaal weg is ik ga zo nog eff met een flop opstarten en met fdisk kijken…

  maar dan vind ik het nu wel vreemd: waar stond windows 98 dan geinstalleerd?????
 • Je had aangegeven dat je met de WinXP bootmanager werkte, dus dan zouden je bootbestanden gewoon op C: moeten staan. En dan wordt er via BOOTSECT.DOS gestart en in MSDOS.SYS gekeken waar de installatie-bestanden van Win98 staan. Windows zou dan toch gewoon naar de juiste partitie op moeten kunnen starten, alleen is het dan zaak om even de driveletters te checken. Het is mogelijk dat de driveletter volgorde niet meer gelijk is, en dus de juiste partitie niet meer wordt gevonden. Je zou in MSDOS.SYS andere driveletters kunnen uitproberen. Eventueel opstarten met bootflop en kijken onder welke driveletter je de Win98 partitie vindt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.