Vraag & Antwoord

OS Windows

ongewenste chkdsk bij het booten

Anoniem
Hans.Vosman
3 antwoorden
 • Hallo mensen,

  Nadat mijn Windows XP systeem volledig was vastgelopen, heb ik met behulp van het programma "Acronis True image" een goed werkende configuratie teruggezet.
  Alles werkt weer… Alleen, iedere keer als ik de machine opstart begint het met het uitvoeren van Chkdsk. Voor de schijven (partities) waar geen windows op staat. (D en I) De C: schijf wordt niet gecontroleerd (vreemd)
  Na de controle is alles in orde, en start windows normaal op.
  Ik heb nu deze chkdsk een paar maal geannuleerd, maar het blijft terug komen.
  Nadeel is, dat ik die schijven D en I niet kan defragmenteren zolang er een schijfcontrole is gepland. (en dat is dus altijd)
  Wie weet waar, en Hoe ik die schijfcontrole kan uitschakelen?

  Uw antwoord wordt met spanning tegemoet gezien
  groeten
  PC
 • [quote:e340502450="debok"]Nadat mijn Windows XP systeem volledig was vastgelopen, heb ik met behulp van het programma "Acronis True image" een goed werkende configuratie teruggezet.
  Alles werkt weer… Alleen, iedere keer als ik de machine opstart begint het met het uitvoeren van Chkdsk. Voor de schijven (partities) waar geen windows op staat. (D en I) De C: schijf wordt niet gecontroleerd (vreemd)
  Na de controle is alles in orde, en start windows normaal op.
  Ik heb nu deze chkdsk een paar maal geannuleerd, maar het blijft terug komen.[/quote:e340502450]Schijfcontrole wordt iha uitgevoerd als de computer foutief is uitgezet. Hierbij worden alle in de vorige sessie gebruikte partities gecontroleerd. Heel soms controleert Windows echt alle partities. Afbreken van een schijfcontrole wordt altijd beloond met een nieuwe schijfcontrole, dus ja, afbreken heeft eigenlijk geen zin. Wat je kan doen is vanuit Windows de schijfcontrole uit te voeren. Als het goed is, wordt de schijfcontrole dan niet herhaald bij het opstarten.
  Op zich kan schijfcontrole worden uitgeschakeld, maar persoonlijk denk ik, dat dat zeer onverstandig is. Als er echt iets loos is, dan zal de schijfcontrole steeds terugkeren. Daar kun je aan ergeren, maar ja, het is bijna altijd een indicatie dat je binnenkort een ramp of data verlies kan verwachten.
 • Bedankt voor de snelle reactie Hans.

  Je hebt gelijk, chkdsk afbreken heeft geen zin, behalve als de schijfcontrole zich bij iedere reboot herhaald. Dan wordt het namelijk spuugvervelend. Normaal zou na een uitgevoerde controle, en eventueel herstel, deze chkdsk achterwege blijven, maar in mijn geval was dat niet zo.
  Ik heb dus -conform jouw advies- vanuit windows een schijfcontrole uitgevoerd, en direct daarna kon ik ook deze partities defragmenteren.
  Nu start Windows weer normaal op zonder chkdsk.

  Ik wist niet eens dat het zo kon. Normaal plan ik een chkdsk vanaf de command line…
  Dus alles is nu weer fijn opgelost. Hartelijk dank voor je snelle hulp.
  Groeten
  PC

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.