Vraag & Antwoord

OS Windows

schijf onvindbaar na gebruik fdisk en partition magic

Anoniem
rjpm
5 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Misschien dat iemand me kan en wil helpen bij het volgende probleem. Ik heb al even gezocht op het forum, maar ik ben mijn probleem nog niet tegengekomen.

  Het gaat om het volgende.
  Ik heb een harde schijf van 160 GB waar windows XP home op geinstalleerd is. Omdat er geen partities waren heb ik partition magic 7.0 geinstalleerd en vier partities van 40GB gemaakt. Omdat windows XP een beetje vreemd reageerde, besloot ik om de vier partities te formatteren. Dus ook de winxp partitie.

  Na opnieuw starten was uiteraard de hele schijf leeg. Ik kreeg met de rescue disk van PM echter nog wel partition magic in beeld. Deze kon de schijf niet herkennen, dus ben ik met fdisk aan de slag gegaan.

  Dit is gelukt. Ik heb nu vier partities van elk 40GB in fat32. Als ik nu probeer om windows 98 te installeren, lukt dit vrij goed. Tot de herstart. Windows geeft een IOS foutmelding.
  Dus win98 weer verwijderd en met XP vanaf cd geboot. Zodra de installatie komt, geeft XP aan dat er geen schijf aanwezig is. Ik heb al geprobeerd om de partities in NTFS te zetten, maar dan geeft winxp nog steeds aan dat er geen schijf is.

  Wie weet hoe ik dit op kan lossen, zodat ik op de c partitie winxp home kan installeren.

  Alvast bedankt.

  groeten,
  r.
 • [quote:4c7751fa42="rjpm"]Ik heb een harde schijf van 160 GB waar windows XP home op geinstalleerd is. Omdat er geen partities waren heb ik partition magic 7.0 geinstalleerd en vier partities van 40GB gemaakt.[/quote:4c7751fa42] Als je harddisk nog geen partities heeft, kan Windows XP er dus nog niet op geïnstalleerd staan.
  [quote:4c7751fa42="rjpm"]Omdat windows XP een beetje vreemd reageerde, besloot ik om de vier partities te formatteren. Dus ook de winxp partitie. [/quote:4c7751fa42] Wat bedoel je met:"Omdat windows XP een beetje vreemd reageerde,"?

  [quote:4c7751fa42="rjpm"]Na opnieuw starten was uiteraard de hele schijf leeg. Ik kreeg met de rescue disk van PM echter nog wel partition magic in beeld. Deze kon de schijf niet herkennen, dus ben ik met fdisk aan de slag gegaan. [/quote:4c7751fa42] Als partition magic de schijf niet meer herkent, hoe kon fdisk 'm dan herkennen?

  [quote:4c7751fa42="rjpm"]Dus win98 weer verwijderd en met XP vanaf cd geboot. Zodra de installatie komt, geeft XP aan dat er geen schijf aanwezig is. [/quote:4c7751fa42] Als win98 'm ziet zou XP 'm ook moeten zien.

  [quote:4c7751fa42="rjpm"]Wie weet hoe ik dit op kan lossen, zodat ik op de c partitie winxp home kan installeren. [/quote:4c7751fa42] Tja, wellicht zou je meer info over je pc kunnen geven. Wat is het voor een harddisk? (merk) PC? Merk moederbord?

  En probeer het probleem A.U.B. duidelijker te omschrijven.
 • [quote:3a66ecac40]Als je harddisk nog geen partities heeft, kan Windows XP er dus nog niet op geïnstalleerd staan.
  [/quote:3a66ecac40]
  Er was 1 grote partitie van 160GB

  Windows XP deed vreemd in die zin dat het onmogelijk was bepaalde geinstalleerde software te uninstallen. Ligt misschien ook wel aan die software hoor. Er bleef een restje achter en ik wil 1 partitie voor besturingssysteem en 1 partitie voor software.

  Ik heb verschillende stappen gevolgd. Ik heb bijvoorbeeld via fdisk het mbr overschreven, waardoor PM de schijf niet meer herkende (op zich logisch lijkt me). Fdisk herkende de schijf wel en dus kon ik via fdisk partities maken.

  Ik heb een win98 bootdisk gebruikt om op te starten. Ik heb fdisk gedraaid en vier partities FAT32 van elk 40GB gemaakt. Vervolgens heb ik elke partitie geformateerd en de c-partitie met format /s. Vervolgens opgestart van de harde schijf. Dit lukte prima.

  Weer opgestart via de bootdisk en vervolgens de cd van win98 gestart. De installatie begint en win98 installeert volledig TOT de herstart. Zodra de pc opnieuw opstart (van harde schijf) komt een IOS foutmelding in beeld.

  Dus maar weer opnieuw de bootdisk gebruikt, partitie geformateerd en begonnen met winxp. Die installatie gaat niet verder dan het scherm waarin de schijf (of partitie) geselecteerd moet worden. Er is geen schijf aanwezig volgens de installatie.
  Als ik dan toch op enter druk, komt een blauw scherm met een aantal foutmeldingen. Ik weet niet welke foutmeldingen precies, maar het lijkt te maken te hebben met pm, die klaarblijkelijk nog ergens op het systeem aanwezig is.

  Ik zou willen weten of er een truc is om alles van pm te verwijderen, zodat ik met fdisk schoon en fris aan de slag kan.

  De schijf is een western digital 160GB s-ata. Het moederbord is een onbekend merk met geintegreerde netwerkkaart en geluidskaart. Ik zal van de week de precieze chipset even posten.
  In de pc zit een pentium 4 3.8 processor.

  Misschien dat met deze extra info een antwoord te vinden is. Alvast bedankt.

  Groet,
  r.
 • [quote:29d82f0cc3="rjpm"]Windows XP deed vreemd in die zin dat het onmogelijk was bepaalde geinstalleerde software te uninstallen.[/quote:29d82f0cc3] Maar wellicht was dat al voordat PM7 de Windows partitie verkleint had.
  [quote:29d82f0cc3="rjpm"]Ik heb verschillende stappen gevolgd. Ik heb bijvoorbeeld via fdisk het mbr overschreven, waardoor PM de schijf niet meer herkende (op zich logisch lijkt me).[/quote:29d82f0cc3] Eigenlijk niet. Kun je dit nader verklaren? [code:1:29d82f0cc3] fdisk /mbr [/code:1:29d82f0cc3] overschrijft alleen de master boot record. Zoiets gebeurd toch ook tijdens het installeren van Windows XP.
  [quote:29d82f0cc3="rjpm"]Weer opgestart via de bootdisk en vervolgens de cd van win98 gestart. De installatie begint en win98 installeert volledig TOT de herstart. Zodra de pc opnieuw opstart (van harde schijf) komt een IOS foutmelding in beeld. [/quote:29d82f0cc3] Wellicht dat Win98 nog wel opstart in veilige modus.
  [quote:29d82f0cc3="rjpm"]Dus maar weer opnieuw de bootdisk gebruikt, partitie geformateerd en begonnen met winxp. Die installatie gaat niet verder dan het scherm waarin de schijf (of partitie) geselecteerd moet worden. Er is geen schijf aanwezig volgens de installatie.

  De schijf is een western digital 160GB s-ata. Het moederbord is een onbekend merk [/quote:29d82f0cc3] Maar zat er wel een CD bij met daar op s-ata drivers, waarvan je dan een driver disk kon maken? Even nadat de WinXP installatie is begonnen, heb je de mogelijkheid om via F6 extra s-ata drivers te installeren. Voor Win98 zouden deze s-ata drivers geïnstalleerd moeten kunnen worden in veilige modus.
  [quote:29d82f0cc3="rjpm"]
  Ik zou willen weten of er een truc is om alles van pm te verwijderen, zodat ik met fdisk schoon en fris aan de slag kan[/quote:29d82f0cc3] Dat zou moeten kunnen met Data Lifeguard. http://support.wdc.com/download/index.asp#dlgtools
 • Al eens aan gedacht om met fdisk jouw opstartpartitie actief te maken?Dan pas formatteren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.