Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP updaten wel veilig?

tisha
14 antwoorden
 • Een recent gekochte laptop met XP home edition. Als eerste de virusscanner die daarop stond geactiveerd, laatste virus-files uit 2002!!
  Deze dus maar eerst bijgewerkt. Dit was dus de allereerste verbinding met het internet met deze nieuwe computer.
  Daarna de Windows update uitvoeren.
  Wat schetst mijn verbazing dat ik, verbonden met de site van Microsoft opeens virusmeldingdingen krijg!
  Het ging in dit geval meerdere malen om de w32.welchia.b.worm. De updates lijken alsnog goed gegaan te zijn maar is dit wel zo?
  Ik moet er niet aan denken dat onervaren computer gebruikers met hun nieuwe trots meteen met dit geconfronteerd worden. In de handleiding van de nieuwe computer staat hier niets over.
  Is dit een normaal risico als ik bij Microsoft iets ophaal?

  Vriendelijke groet
 • [quote:ac85e984c3="Grafcom"]Is dit een normaal risico als ik bij Microsoft iets ophaal?[/quote:ac85e984c3]Nee, Microsoft is heel strikt in het beveiligen van hun update websites. Ik heb in elk geval nog nooit een virusmelding gehad bij de Windows update website.
  Zal toch een virus zijn wat via een andere weg binnenkwam denk ik.
 • Het lijkt me inderdaad sterk dat je via de update site van microsoft een virus binnen krijgt.
  Het kan ook evt een false positive zijn van je virusscanner.
  Welke virusscanner gebruik je?

  Ik ga er vanuit dat je ook een degelijke firewall hebt.
 • [quote:4bfc8f5ebd="Grafcom"]Het ging in dit geval meerdere malen om de w32.welchia.b.worm. De updates lijken alsnog goed gegaan te zijn maar is dit wel zo?[/quote:4bfc8f5ebd]Voor het binnenhalen van bepaalde wormen is het hebben van een internet verbinding voldoende. Dus als je verbonden was geweest met een andere site, dan was dit je (volgens mij) ook overkomen. Vermoedelijk is een goede firewall die (bijna) alles dichtzet de beste beveiliging. VOor de rest blijft het inderdaad een kip en het ei probleem. Daarna natuurlijk een goede virusscanner installeren.
 • De virusscanner is van Norton, het gaat om een "normale" inbelverbinding zonder firewall. Als het dan al buiten de Microsoft site omgaat hoe werkt dat dan?
  Moet ik de conclusie trekken dat bij een inbelverbinding een firewall ook noodzakelijk is? Het IP-adres is dynamisch neem ik aan.
 • Deze laatste conclusie is zeker juist. Er zitten lekken in Windows waardoor bepaalde virussen de PC binnen geloodst worden. Denk hierbij bv aan het Blaster virus die het RPC protocol misbruikt. Hiervoor is een open verbinding voldoende om besmet te worden. De vraag of je IP-adres statisch of dynamisch is doet hierbij niet terzake.
  In PC Active staat een artikel over SP2 voor WinXP, waarin worden aangegeven dat deze vorm van besmetting (buffer overrun) in de toekomst steviger wordt dicht getimmerd, maar voorlopig zijn dit soort lekken niet zonder goede firewall te stoppen. Ook niet met alleen een virusscanner.
 • Een firewall zou op iedere computer met een internetverbinding moeten draaien. Helaas is dat lang nog niet altijd het geval.
  Ik heb precies hetzelfde gehad een keer nadat ik een PC had herinstalleerd. Ik had ook eerst de virusscanner erop gezet en geupdate. Vervolgens wilde ik naar de Windows Update site gaan. Echter, ik had de firewall nog niet geinstalleerd en kreeg direct na het verbinden een worm binnen, volgens mij was dat in mijn geval de Blaster Worm. Dus 't is het beste om eerst de virusscanner te installeren en te updaten, vervolgens de firewall en daarna pas andere dingen te doen.
 • Dus 't is het beste om eerst de virusscanner te installeren en te updaten, vervolgens de firewall en daarna pas andere dingen te doen.

  Oke, ik koop een nieuw product en ik krijg een verouderde virusscanner, de verkoper vertelde dat een Firewall niet noodzakelijk was bij een gewone inbelverbinding….. goed… allemaal foutjes denk ik.

  Maar wanneer ik de virusscanner wil gaan updaten loop ik toch ook al grote risico's begrijp ik nu.

  Dus neem ik aan eerst een Firewall installeren voor je uberhaupt het net op gaat. Maar bijv. de Norton firewall gaat echter ook eerst een verbinding maken om te kijken of er updates zijn…..
  In iedergeval bedankt voor jullie reacties en ik zal er een firewall opzetten.
 • Als je de pc herinstalleerd, is het ook zaak om geen internetverbinding te hebben.
  Dan zet je eerst de blasterpatch erop (past op een floppie), die je al gedownload heb op de zaak, of bij familie of vrienden.
  een firewall erop, of je activeer de firewall die in windows zit, totdat je een echte heb gedownload.
  En dan kan je verbinding maken met internet om je virusscanner te updaten en windows.
 • [quote:1df459226d="De huismeester"]Dan zet je eerst de blasterpatch erop (past op een floppie), die je al gedownload heb op de zaak, of bij familie of vrienden.[/quote:1df459226d]

  Wat is een blasterpatch?
 • Blasterpatch

  Die heb ik gedownload op de zaak, past op een floppie.
  Dan na een herinstallatie, heb ik eerst dat floppie erin gedaan en geinstalleerd.
  Toen dat gebeurd was heb ik de kabel pas weer in mijn ethernetkaart gedaan, en mijn virusscanner geupdate.
  Draai je die blasterpatch niet, dan heb je blaster binnen 10 seconden op je computer staan weet ik uit ervaring.
 • Is dit niet een beveiligingsupdate die normaal geinstalleerd zou moeten worden bij een regelmatige windows update? Of heb ik die alleen nodig bij een "schone" herinstallatie? Vanaf wanneer zit deze patch trouwens bij de nieuw geleverde Windows CD omdat deze patch al bestaat vanaf 16-07-2003?
 • Ja, maar als je gaat updaten, dan heb je die Blaster al voordat je geupdate hebt. In Window XP met SP1 zit deze patch in elk geval niet. Vanaf floppy installeren na een schone installatie is dus absoluut noodzakelijk.
 • [quote:6b7efe21b7="Binary"]Ja, maar als je gaat updaten, dan heb je die Blaster al voordat je geupdate hebt. In Window XP met SP1 zit deze patch in elk geval niet. Vanaf floppy installeren na een schone installatie is dus absoluut noodzakelijk.[/quote:6b7efe21b7] Oke, bedankt! Die patch zouden ze dus standaard bij een nieuwe PC moeten leveren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.