Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 98 en xp combineren door een partitie te copieren

Anoniem
Binary
8 antwoorden
 • Een tijdje geleden had ik een dualboot systeem. Ik had eerst win98 geïnstalleerd en daarna winXP. WinXP gebruikte ik het meeste. Maar opeens gebeurde er iets raars met winXP. Elke keer als ik wilde inloggen dan restarte de pc. Eerst alleen als ik switchte van gebruiker maar later ook als ik na het opstarten wilde inloggen. Toen heb ik via 'veilige modus' een paar backupjes gemaakt op een andere partitie. Ik had op dat moment een hd over, die heb ik er in gezet en daar winXP op geïnstalleerd. Die nieuwe schijf is dus nu de bootschijf. Ik heb winXP op de D partitie geïnstalleerd en nu wil ik de C partitie verwijderen en daar de partitie van windows98 naartoe copieren. Kan ik nu zomaar die C partitie verwijderen? En die partitie met win98 copieren. Krijg ik dat een werkend systeem of moet ik nog andere dingen doen?
 • je moet 98 wijsmaken dat zijn letter verandert is in c

  verder zou je dat met bijvoorbeeld norton ghost kunnen doen lijkt mij
 • win98 denkt nog steeds dat ie op c staat en ik wil het gaan uitvoeren met partitionmagic
 • [quote:00cde5e32a="tjiwy"]win98 denkt nog steeds dat ie op c staat en ik wil het gaan uitvoeren met partitionmagic[/quote:00cde5e32a]

  kan je daarmee een image van de hdd maken? dan zou het moeten lukken lijkt mij
 • Je bent niet echt duidelijk over hoe je systeem wat betreft partities in elkaar zit. Maar in principe is het zo dat je in een systeem waarop WinXP is geïnstalleerd niet zomaar Win98 er tussen kunt zetten zonder problemen te krijgen. Nu is alles wel weer op te lossen, maar dan moet je wel precies weten wat je moet doen. Lees ook even de Windows FAQ door.
  Stel dat je de oude Win98 partitie naar de huidige bootschijf verplaatst (met bv Ghost of eventueel gewoon kopiëren), dan zal het niet zomaar gaan werken. Je kunt Win98 wel aan de praat krijgen door de schijf met SYS C: bootable te maken voor Win98. En dan zou je de reparatie uit moeten voeren die in de FAQ staat beschreven door BOOTSECT.DOS te maken.
 • Ok ff voor de duidelijkheid.
  C: is een primaire partitie op de eerste schijf
  D: is een primaire partitie op de tweede schijf (de schijf waar win98 op staat)
  Dan komt de Extended partitie:
  E: logische station (waar winxp op staat)

  C: is een active partitie waar boot bestanden van winxp op staan als: ntldr, NTDETECT.COM, boot.ini. En nog een aantal bestanden: AUTOEXEC.BAT, bootfont.bin, install.log, MSDOS.SYS CONFIG.SYS en IO.SYS.

  D: is ook een active partitie (de voormalige C:), hier staan ook de bestanden ntldr, NTDETECT.COM, boot.ini (van de vorige dualboot) en dus ook BOOTSECT.DOS op.

  Zijn nu ntldr en NTDETECT.COM op C: en D: het zelfde op is het handiger om ze van C: naar D: te verplaatsen en die op D: staan te overschijven? Of werkt het dan nog niet?
 • De bestanden NTLDR en NTDETECT.COM zijn wel hetzelfde, dus dat is het probleem niet. Wel kan BOOTSECT.DOS een probleem zijn, want dat is de bootsector van de oude schijf. Geen enkele garantie dat dat op de andere schijf ook gaat werken.
  De simpelste manier om het goed werkend te krijgen: Win98 naar de juiste partitie verplaatsen, dan met een bootdisk opstarten en [b:049b115cfa]SYS C:[/b:049b115cfa] uitvoeren. Vervolgens de in de vorige link aangegeven manier om BOOTSECT.DOS te maken en tot slot met [b:049b115cfa]FIXBOOT[/b:049b115cfa] in het Recovery Console weer WinXP opstartbaar maken.
  Bootbestanden moeten overigens altijd op C: (de First Active Primary) staan om te kunnen werken.
 • [quote:e912918c50]Wel kan BOOTSECT.DOS een probleem zijn, want dat is de bootsector van de oude schijf. Geen enkele garantie dat dat op de andere schijf ook gaat werken. [/quote:e912918c50]
  waarom zou ie niet werken? Zou ie al niet meer werken als ik de partitie in zou korten? De bedoeling is namelijk om de partitie iets kleiner te maken en dan naar het begin van de andere schijf te verplaatsen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.