Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Virtueel geheugen W98se

h.enk
7 antwoorden
 • 512 MB intern geheugen.
  Virtueen geheugen minimum en maximum gesteld op 1536 en dit op een aparte partitie die 10% groter is.
  Dit omdat windows er zo graag een prullebakje bijzet en omdat er anders gezeurd word dat ik minder dan 5% vrije schijfruimte heb.
  Ik heb ander programma met eigen "swopbeheer" [Photoshop] ook een eigen swoppartitie gegeven. [4 G]
  Vraag:
  Goed of niet goed.
  ??
 • Microsoft zelf vindt dat de swap voor WIndows98SE een stuk kleiner moet, bij 512MB geheugen dus een swap van maximaal 512MB. Als de huidige instellingen goed werken, dan zou ik die gewoon blijven gebruiken. Bij veel gebruik kun je beter overstappen op Windows 2000 of XP. Dat is veel stabieler dan Windows98. En dan zijn er ook geen rare geheugen beperkingen.
 • Ik heb altijd geleeerd dat je het virtueel geheugen het best kan instellen op een minimum van anderhalf keer het intern geheugen en een maximum van drie keer het intern geheugen. Dus in dit geval zou dat dan worden minimaal 768 MB en maximaal 1536.
  Maar het zal allemaal niet zo gek veel uitmaken qua prestatie, dat zul je denk ik meer merken bij minder intern geheugen.
 • 'Vroeger' was idd 1.5x het geheugen de richtlijn, maar aangezien je nu al systemen met 1GB geheugen hebt, is dat niet meer te doen. Dan zul je duz 1.5GB aan virtueel geheugen hebben. Dat is een vrij zware belasting voor de hd.

  Het is aan te bevelen om het max en min gelijk te zetten, aangezien je systeem dan niet zoveel hoeft te swappen.

  Een virtueel van 250MB lijkt mij wel voldoende voor je systeem. Ik heb hier 786MB geheugen, en dat nog maar een keer helemaal vol gehad met een videocapture/bewerking in Adobe (da's dus een van de zwaarste belastingen op het geheugen.
 • [quote:a2122faa5f="praatpaal"]Ik heb altijd geleeerd dat je het virtueel geheugen het best kan instellen op een minimum van anderhalf keer het intern geheugen en een maximum van drie keer het intern geheugen. [/quote:a2122faa5f]Dit is nieuw voor mij. Gebruik gewoon wat je nodig hebt. Windows 98 is niet te vergelijken met Windows 2000 en XP. De regel die je noemt vind ik overigens wel passend bij de laatste 2. Alleen tja, als je al 1 of meer GB geheugen hebt, dan wordt het allemaal toch echt wat ingewikkelder.
  Helaas geeft Microsoft verwarrende informatie over de maximale swap voor WIndows 98. Bepaald instabiel gedrag wordt soms geweten aan een te grote swap. In ieder geval is en blijft dat een zwak punt van WIndows 9x. Mijn advies blijft, bij gebruik van veel geheugen, geen Windows 9x gebruiken.
 • Nou, dat is dus niet erg eensluidend wat hierboven staat :D
  Eerst even dit. Ik wil geen XP. Gebruik deze machine alleen voor Photoshop; om eens al ik op andere bezig ben naar internetradio [r.p.9] of even een tv flits te bekijken uit verleden. Surfen doe ik op andere machine met linux.
  Er schijnt trouwens een plugin voor W98 te zijn om een machine met meer dan 512 MB de baas te kunnen????? Wie??
  Dan toch eerst in princiepe voor mij het belangrijkste:
  1e Is het dus aan te bevelen windows virtuele geheugen op een kleine aparte partitie te zetten.
  2e Minimum en maximum gelijkhouden is volgen tenminste 1 commentaar verstandig; zelf meende ik ooit opgevangen te hebben dat dit het beste is o.a. i.v.m. (de)fragmentatie eingenschappen van windows.
  maar dit speelt dus niet meer als ik een minipartitie voor swop gebruik?
 • [quote:8b034c44a7="h.enk"]Er schijnt trouwens een plugin voor W98 te zijn om een machine met meer dan 512 MB de baas te kunnen????? Wie??
  Dan toch eerst in princiepe voor mij het belangrijkste:
  1e Is het dus aan te bevelen windows virtuele geheugen op een kleine aparte partitie te zetten.
  2e Minimum en maximum gelijkhouden is volgen tenminste 1 commentaar verstandig; zelf meende ik ooit opgevangen te hebben dat dit het beste is o.a. i.v.m. (de)fragmentatie eingenschappen van windows.
  maar dit speelt dus niet meer als ik een minipartitie voor swop gebruik?[/quote:8b034c44a7]Hmm, dit soort dingen heb ik gewoon op mijn homepage staan. Dus effe zoeken, en je hebt alles op een rijtje, inclusief het gezwam van Microsoft met links naar hun MSKB items. Uitgaande van Windows 98 dan heeft alles wat je hierboven vertelt, ook echt zin. Voor WIndows XP beheert de swap anders en kennelijk veel efficienter. Ik heb geen benchmarks gedraaid voor WIndows XP, dus ik kan daar dan ook verder niks over zeggen. Zelf draai ik nu (via dual boot) W98 en W-XP op een systeem met 768MB. Vanwege een bepaalde geheugengebruiker (Winproducer) heb ik 1GB als maximum. Totaal moet ik daarvoor 1,5GB beschikbaar houden. VOor normaal gebruik, heb ik dat echt niet nodig, dus zit het minimum op 384MB. W-XP adviseert nu bij mij overigens 1150MB. De swap voor W98 staat bij mij ingesteld op 512MB op een aparte partitie!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.