Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Dualboot XP+DOS

None
32 antwoorden
 • Ik wil een 'recovery-partitie'. Ik heb XP Pro Geïnstalleerd. Nu heb ik ergens gelezen dat dos op de eerste, primaire partitie moet zetten. Hoe zit dit precies? Moet ik nog iets veranderen in XP, naast boot.ini?
 • De eenvoudigste mogelijkheid is om een primaire FAT32 partitie te maken [i:aba4c99e9c]voor[/i:aba4c99e9c] de bestaande (gebruik hiervoor Partition Magic of BootIT NG). Als je de partitie actief maakt, dan kun je vervolgens hierop DOS installeren. Om tussen de systemen te kunnen switchen gebruik je een aparte bootmanager (BootMagic of XOSL).
 • Paar probleempjes:

  PM 8.0 Pro geeft meerdere fouten, waaronder:
  #501: Cross-linked files were found
  #???: Bad sectors found

  Hoe kom ik hier vanaf??

  En kan je de bootmanager van XP niet gewoon gebruiken? Hoef je niets extra's te installeren en ik wil alleen het menu als je op een toets drukt; hier F8.
 • 1. Als er fouten op de schijf zitten, dan [i:7ff486127e]nooit[/i:7ff486127e] met Partition Magic beginnen dan nadat je de schijf hebt gecontroleerd. Doe dit vanuit Start > Uitvoeren > [b:7ff486127e]CHKDSK /R[/b:7ff486127e] > OK. Hierdoor wordt de HDD grondig gecontroleerd op fouten en worden deze tevens gerepareerd.
  2. Cross-linked files worden trouwens ook al door een simpele schijfcontrole gevonden, dus dat zou ik regelmatig doen als ik jouw was. Neemt alleen maar extra ruimte in en je kan er toch niks mee.
  3. Bootmanager van WinXP kan mogelijk wel, maar dan moet je Windows opnieuw installeren. Deze staat nu op C: en door er een primaire partitie voor te zetten wordt de driveletter dan D:. Dit levert problemen op. F8 is trouwens de toets om bv Veilige Modus te kiezen, niet voor het bootmenu, want dat komt tzt toch wel automatisch via boot.ini
 • CHKDSK zal wel staan voor Check Disk. Is dit hetzelfde als schijfcontrole bij de eigenschappen van een schijf? Dat heb ik namelijk al meerdere keren uitgevoerd en het mocht niet baten.

  Kan je in plaats van herinstalleren niet gewoon aangeven in boot.ini adt het op een andere aprtitie staat? Dus:
  ipv. [code:1:7d65f8660f]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect[/code:1:7d65f8660f]
  dit: [code:1:7d65f8660f]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect[/code:1:7d65f8660f]

  En ten slotte, leg dat onderschrift eens uit, alstublieft.
 • Schijfcontrole die jij bedoelt is veel minder diepgravend dan chkdsk
  . Die laatste kan ook gemakkelijk een paar uur duren, dus hou daar rekening mee.
  Natuurlijk kun je met boot.ini aangeven dat de Windows installatie op een ander partitie staat. En dat lukt op de aangegeven manier ook wel om te starten. Maar Windows loopt onmiddelijk vast omdat het hele register allerlei aanwijzingen bevat naar locaties die intussen gewijzigd zijn.

  Nogmaals: veel gemakkelijker om met een echte bootmanager te werken. Die verbergt namelijk de extra partitie, waardoor WinXP denkt op de eerste partitie te staan.
  De keuze is natuurlijk aan jou: of een bootmanager gebruiken of een herinstallatie.

  Een CRAY was (heel, heel lang geleden…) een wonderbaarlijk snelle computer. Zo snel (ging het grapje) dat hij een eideloze lus in 4 uur kon afwerken.
 • Als ik al zover kom.. Cross-linked files heeft ie geen last meer van, Bad sectors wel. Hoe kom ik hier vanaf? CHKDSK heb ik op elke mogelijke manier uitgevoerd (geloof ik), dus ik ben :evil:

  Ik heb WinPro, dus ben van plan XP-partitie weer op C te zetten, en daarna, hééél veel partitie's later, Recovery op F. Lvert het dan nog steeds problemen op?
 • Geloof je? Moet je toch wel zeker weten. Partitie verwijderen en opnieuw aanmaken misschien een optie?

  Als je WinXP Pro of C: wilt zetten, waar wou je dan je DOS kwijt? En wat ben je eigenlijk precies van plan met die "Recovery partitie"? Moet dat beslist in DOS en wat wil je daar eigenlijk installeren?
 • [quote:26a8401a74="Binary"]Geloof je? Moet je toch wel zeker weten. Partitie verwijderen en opnieuw aanmaken misschien een optie?[/quote:26a8401a74]Weet ik nu zeker.

  Nee, de partitie die ik als eerst wil verplaatsen is mijn Downloads-schijf, staat wel 15 gb aan spullen die ik wil bewaren. Mij schijf is totaal 30 GB groot.
  [quote:26a8401a74="Binary"]Als je WinXP Pro of C: wilt zetten, waar wou je dan je DOS kwijt? En wat ben je eigenlijk precies van plan met die "Recovery partitie"? Moet dat beslist in DOS en wat wil je daar eigenlijk installeren?[/quote:26a8401a74]Ik dacht Dos op de eerste partitie, maar met drivemapper van XP Pro als F: station in Deze Computer. Of was dit fout gedacht?

  Qua programma's, sowieso dit:[list:26a8401a74]Norton Commander
  Norton Ghost
  NTFS Reader
  ChkDsk (m'n schatje)
  Partion Magic
  oja, MS-Dos[/list:u:26a8401a74]
 • In principe zouden die programma's ook met bv Win98 kunnen draaien, dus is dat een optie? Als je MS-DOS 6.22 installeert, dan moet dat dus op de eerste actieve partitie, en zonder maatregelen wordt die dus gewoon C: genoemd. Opschuiven van WinXP wordt fataal, dus hoe denk je dat later dan op te lossen? Drivemapper gaat nooit de boot- en installatiepartitie ander driveletters toekennen. Dan kan alleen maar op een zeer ingewikkelde manier (die ik dan ook zeker niet ga aanraden).
  Win98 werkt in zoverre eenvoudiger dat je daarme best op F: kunt installeren. Lees de FAQ maar eens door hoe je daarna de zaak weer kunt herstellen. Ook niet echt eenvoudig, maar nog best te doen.
  Ikzelf zou echter nog steeds verre de voorkeur geven aan het gebruik van een aparte BootManager (XOSL is ook nog eens gratis).
 • Wat is het voordeel van Win98 boven MS-Dos 6? (dit klinkt toch wel heel dom maar ik vraag het toch even).

  Van alles wat ik wil gebruiken is wel een dos-versie beschikbaar. Qua gui ben ik tevreden met Norton. En verder, Win98 is 500 MB, Dos 5 mb.
 • Je kunt ook een partitie ergens op je schijf aanmaken en daar Windows 98 opzetten. Daarna vertel je Windows 98 dat je niet met de GUI op wilt starten, misschien heb je daar tweakui voor nodig, en vanaf dat moment start je op in Dos 7.00.

  Vervolgens start je op van de Windows XP cd-rom, kies je voor herstel en op de command prompt kies je voor [b:b00611828c]bootcfg /add[/b:b00611828c] waarmee je als het goed gaat de windows 98 partitie toe kunt voegen aan je boot.ini. Let op, dit werkt niet met Dos partities, alleen met windows partities.

  Overigens zie ik in jouw rijtje programma's slechts eentje die je misschien echt onder Dos zou moeten opstarten, namelijk Ghost. Misschien is het handiger als je een dos diskette maakt of misschien zelfs een bootable cd-rom met dos er op. In dat laatste geval heb je geen partities nodig en kun je alle Dos programma's op de cd-rom plaatsen.
 • Het is niet zo dat ik ze liever onder dos draai, maar dat ik ze heb als ik Windows weer eens (of is het Bill zijn schuld) gruwelijk verneukt heb. En W98 zonder GUI is ook weer zo'n ruimteverspiller, dan gebruik je geen enkele driver die er opstaat ja..
 • Ik heb toch wel enige bedenkingen tegen de manier die DarkScribe aangeeft. Op die manier kun je geen dualboot met Windows 98 maken! Lees alsjeblief de Windows FAQ hierover, daar staat het stap voor stap uitgelegd. En ook draait Ghost prima onder Win98.
  Het voordeel van Win98 t.o.v. DOS 6 is dat je dan een locatie op kunt geven om te installeren. Voor zover il me herinner lukt dat niet met de oude DOS. Nogmaals: die primaire partitie aan het begin is het grote struikelblok. Maar als je Win98 installeert naar bijvoorbeeld F: dan is dat geen probleem meer.
  Maar ook vanuit oogpunt van bedrijfszekerheid zou ik nog steeds de voorkeur geven aan 2 volledig gescheiden systemen die elkaar helemaal niet zien, d.w.z. met een aparte bootmanager.
 • Nog steeds eigenwijs:

  Ik heb een Ghost-image van WXP geïnstalleerd C:. Er werd gezegt dat ik die recovery-partitie niet kon verplaatsen omdat Win9X / Dos alleen op de eerste, primarie partitie kon draaien.

  Omdat alleen de recovery-partitie Fat32, worden de andere niet gezien en geeft het toch geen problemen als ik n WinXP Pro de driveletters verander, toch?
 • Om te beginnen: DOS 6.22 kan alleen op FAT16 worden geïnstalleerd. Win98 (DOS7) kan ook met FAT32 omgaan.
  Je doet steeds uitspraken met erg weinig informatie, ik begrijp niet wat je bedoelt met "driveletters veranderen". Je [i:f514a952f5]kunt[/i:f514a952f5] de driveletters van boot- en installatiepartitie niet wijzigen. Behalve: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q223188

  De echte DOS draait volgens mij alleen op de eerste actieve primaire partitie, maar Win98 moet [i:f514a952f5]booten[/i:f514a952f5] vanaf de eerste primaire partitie. Installatie kan best op een willekeurige partitie.
  Inderdaad is NTFS niet zichtbaar, maar als die partitie actief staat, dan zal DOS toch niet booten vanaf de eerste FAT partitie. Je moet deze op de een of andere manier actief maken, dus een bootmanager gebruiken.
 • Overtuigd
 • [quote:0da0ece8d6="Binary"]Ik heb toch wel enige bedenkingen tegen de manier die DarkScribe aangeeft. Op die manier kun je geen dualboot met Windows 98 maken! Lees alsjeblief de Windows FAQ hierover, daar staat het stap voor stap uitgelegd. [/quote:0da0ece8d6]

  Je hebt gelijk, ik heb me vergist. Ik heb het net zelf uitgeprobeerd en het werkt inderdaad niet. Probleem is inderdaad dat bootsect.dos maar had ik dat toegevoegd dan werkte het wel. Ook ben ik dat fixboot vergeten op te schrijven terwijl die wel belangrijk is.

  Nou ja, ik dacht dat ik een goede ingeving had, niet dus. :cry: 8)
 • Zal wel tikkie dom zijn:

  Hoe krijg ik MS-Dos 7 om mijn pc? Als het moet wil ik Win98 installeren, maar dan je die 600 mb die je niet gebruikt.. Dus kan ik misschien zelfs de opstartdiskette op een schijf dumpen en het MBR aanpassen o.i.d?

  Alleen omdat ik het leuk vind: Draait Windows 3.1 op MS-Dos 7 en kan je dan gebruik maken van je FAT32 partities?

  (dacht dat ik wel wat van computers afwist.. Schaam me diep, ik weet ja niets! :oops: )
 • Ik zou zo geen manier weten om alleen DOS7 te installeren. Er zit volgens mij helemaal geen installer bij, anders dan die voor Win98. Wel kun je met 98Lite een behoorlijke hap overbodige rommel verwijderen. En anders kun je de opstart zo aanpassen dat je zonder GUI opstart. Ik dat laatste geval kun je vast wel heel veel bestanden weggooien, maar welke precies is grotendeels een kwestie van trial & error (en vaak natuurlijk dat laatste).

  Of Win 3.1 op DOS7 draait is een interessante vraag, waarop ik het antwoord niet zeker weet. Maar heel vermoedelijk niet. Er zitten wel erg veel verschillen tussen DOS6 en DOS7, waarvan dat FAT-verhaal nog niet eens de grootste is. DOS7 heeft ook veel minder commando's beschikbaar dan DOS6 en daar loop je vast wel snel tegenaan.

  (Is er iemand die wel alles van computers weet? Domme vragen bestaan niet.)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.