Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Io.sys / MSDos.sys aanpassen

Binary
12 antwoorden
 • Ben bezig Win98 te strippen, ik wil alleen MS-Dos 7 overhouden. Wat staat er allemaal in deze bestanden en is dat aan te passen?

  Zo ja, waarmee?

  Binary, ik verwacht wel wat van jou..
 • Ja, leuk hoor!

  IO.SYS kun je niet aanpassen. MSDOS.SYS wel: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;118579
  Kun je gewoon met het Kladblok doen, of met EDIT in DOS (mits je ReadOnly en Hidden met ATTRIB hebt uitgeschakeld)

  Voor jou interessant is de mogelijkheid om de GUI uit te schakelen:

  BootGUI=[i:7498b2b0e6]Boolean[/i:7498b2b0e6]
  Default: 1
  Purpose: A setting of 1 forces the loading of the GUI interface. A setting of 0 disables the loading of the GUI interface.

  ==

  Ik heb overigens geen praktische ervaring met het strippen van Win98. Maar het lijkt me niet zo moeilijk op mappen even te hernoemen om te kijken of allen goed blijft draaien.
 • Misschien kun je ook gewoon een windows 98 bootdisk maken en daarmee een lege partitie op je schijf vullen. Het commando sys.com zit bijvoorbeeld in het bestand ebd.cab dus je kunt het systeem overzetten. Verder zit er een hoop andere spullen op, inclusief support voor FAT32 en cd-romspelers en zo. Eventueel zou je kunnen kijken of in de windows\command directory nog dingen staan die niet op de diskette voorkomen. Zul je wel even de config.sys en autoexec.bat aan moeten passen. Uiteraard zul je dan ook ebd.cab zelf uit moeten pakken maar dat lijkt me niet zo'n probleem.
 • Zeker wel mogelijk, maar dan zit je volgens mij direct weer met het al eerder gemelde probleem. Je kunt dat niet op een andere partitie installeren dan de actieve primaire partitie. En daar hebben we het volgens mij al eerder over gehad. Ik zie daar nog niet zo direct een oplossing voor. Maar probeer het maar eens uit. Misschien dat je MSDOS.SYS net zo kunt wijzigen als in Win98 zelf.
 • En '[i:dda4f3b182]mode.com[/i:dda4f3b182]', wat doet dat programma?
 • Hoef je normaal gesproken helemaal niet te gebruiken. Hoewel je vaak het commando 'mode con codepage prepare=' ziet staan.

  De uitleg van DOS commando's vindt je hier.
  http://www.vfrazee.com/ms-dos/6.22/help/index.htm

  Wat wil je weten over dit specifieke commando? Heb je hier iets aan?: http://www.oldstuff.myagora.net/powerload/codepage.htm
 • Ik heb een dos installatie vanaf een bootdisk gemaakt op een primaire partitie die na de primaire partitie van XP komt, zelfs voorbij de 1024 cylinder grens. Nu kan ik naar beide partities door middel van bootmagic.

  De truc is dat Partition Magic een tweede primaire partitie aan kan maken, de eerste kan verbergen en de tweede actief maken. Dos er op vanaf diskette, met PM de dos partitie verbergen door de XP partitie weer actief te maken, even een herstel van de XP cd-rom met fixmbr, fixboot en bootcfg, opstarten in XP en bootmagic installeren.

  Het zal dus inderdaad op een primaire partitie moeten, maar misschien gaat het ook op een logische paritie, dat ga ik nu proberen.

  Geprobeerd, PM wil de logische partitie niet actief maken. :cry:
 • Hoeveel primaire partities zie je met XP?
 • De mogelijkheid om met twee primaire partities te werken heb ik in het begin (in die andere thread) al aangegeven. Die oplossing had vanaf het eerste moment mijn voorkeur, omdat beide systemen dan volledig gescheiden kunnen zijn. Vanuit XP kun je peide partities wel zien, mits je in de bootmanager aangeeft dan de andere primaire partitie niet op hidden moet komen te staan. Dit werkt met zowel BootMagic als met (de gratis) XOSL. Logische stations kunnen nooit actief worden gemaakt, omdat het helemaal geen partities zijn. Het zijn gedeelten van een uitgebreide partitie. Primaire partities aanmaken kan met Partition Magic, maar ook met het (gratis) BootIt NG.
 • Ik heb met een patch IO.sys aangepast, Win 3.1 draait nu op Fat32! Jeej, wat een vreugde!

  Omdat je aan het begin nog steeds dit ziet: 'Windows 98 wordt opgestart' heb ik het gevoel dat er een hoop onzinnige dingen in IO.sys staan. Omdat ik hem gepatcht heb, wil ik IO.ss toch graag bekijken. Kan dit echt niet?
 • Bekijken kan natuurlijk best wel. Handmatig wijzigen ook wel, met de juiste Editor. Onder DOS bekijken met EDIT zal niet zoveel lol zijn, in Kladblok kun je alles prima zien. Het wijzigen van IO.SYS is natuurlijk helemaal niet zo simpel als MSDOS.SYS, maar ik neem maar aan dat je weet wat je doet.

  Begrijp ik goed dat je nu DOS 6.22 op FAT32 hebt draaien? Ben eigenlijk wel een beetje benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Misschien zijn er meer mensen die dat willen weten, dus enige uitleg wordt op prijs gesteld.
 • Nee, je begreep het verkeerd. Ik heb eerst op een Fat32-partitie Win 98 geïnstalleerd. In MSDOS.sys heb ik alles gewist, behalve dit:[code:1:f97f31b6ad][Options]
  BootGUI=0
  LOGO=0[/code:1:f97f31b6ad]Daarna heb ik [i:f97f31b6ad]C:\Windows\Command[/i:f97f31b6ad] verplaatst naar [i:f97f31b6ad]C:\Command[/i:f97f31b6ad]. [i:f97f31b6ad]C:\Windows[/i:f97f31b6ad],[i:f97f31b6ad]C:\Recycled[/i:f97f31b6ad] en [i:f97f31b6ad]C:\Mijndo~1[/i:f97f31b6ad] verwijdert met 'deltree'.

  Nu start mijn pc dos op naar naar MS-Dos versie Windows 98 (4.10.2222). Heb ik dus net opgezocht en ik vind het een beetje vreemd, ik dacht dat Win98 versie 7 bevatte..

  IO.sys gepatcht met http://www.smspower.org/maxim/16bit/files/osr2fix.exe , en Windows 3.11 geïnstalleerd.

  Ben nu bezig met PM 8.0, de 3 NTFS partities erbij zetten. Kijken hoe het afloopt..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.