Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP herinstalleren met recovery cd

rataplantje
12 antwoorden
 • Hallo,

  aangezien mijn pc (p4, 2,53 ghz 120gb harddisk) met windows xp als besturingssysteem aardig vol begint te raken, zou ik graag alles willen formatteren en opnieuw installeren. Ik heb echter alleen een recovery cd. Vroeger met win95 deed ik altijd gewoon format c:/s. 95 cd rom erin en installeren maar.

  Nu begrijp ik dat ik gewoon mijn recovery cd erin kan doen en xp opnieuw opstarten. Maar wordt dan wel echt alles geformateerd of wordt het besturingssyteem alleen in de oude staat teruggebracht? Verder ben ik benieuwd of de reeds aanwezige partities behouden blijven.

  Ik heb momenteel 3 partities

  c:\ 55,6 GB
  d:\ 52,2 GB
  e:\ 3,89 GB (kleine partitie waar vanuit de fabriek wat drivers e.d. opstaan.


  Nu heb ik gelezen dat je eigenlijk een aparte partititie voor alleen het besturingssysteem van +/- 10 GB moet maken. Kan ik dat vanuit de recovery installatie doen?

  hopelijk kunnen jullie me een beetje op weg helpen.
 • Hangt van de Recovery CDROM af. Als dat een normale installatie CDROM van WinXP is, dan is dat geen probleem. In het partitiescherm dat je te zien moet krijgen kun je de C: kiezen om te installeren en te formatteren. Of C: verwijderen en een nieuwe (kleinere) partitie aanmaken. Dan kun je later in Schijfbeheer (binnen WinXP) je andere partities aanmeken. Maar wel alleen door alle data te wissen! Wil je dat niet, gebruik dan Partition Magic (niet gratis) of BootIt NG (wel gratis).
 • hoe kan ik dat dan aan mijn recovery cd zien of het een normale installatie cd-rom is. Hij is van de Medion. Staat gewoon
  product recovery CD-ROM op en een afbeelding van het windows xp home edition logo. Verder staat er op Alleen voor levering bij nieuwe pc's.

  Ik kan mij overigens nog herinneren dat ik met windows 95 altijd moest klooien om eerst de drivers van de cd-rom ondersteuning te installeren. Moet dat nu ook nog steeds of gaat dat via de recovery procedure automatisch?

  Wat betreft het aanpassen van de partities. Gaat dit eenvoudig via schijfbeheer of is de optie van een partitieprogramma beter?
 • Ik heb ooit een laptop van medion gekocht met ook zo'n recovery cd, maar er staat gewoon xp op en wat extra bestanden met drivers e.d., Dus je kunt hem gewoon zien als xp cd (oem)

  ro
 • Ik heb vorige week een HP PC opgeschoond m.b.v. de recovery CD.
  In dit geval ging hij [b:6e5dba1d20]alle partities verwijderen[/b:6e5dba1d20] en Windows XP opnieuw installeren vanaf de CD. Daarna ging hij de HP software installeren.
  Gelukkig had ik de backups die op partitie D: stonden via mijn LAN op een andere PC gekopieerd :-?

  Bij mijn oude PC zat ook een recovery CD, maar dat was een [b:6e5dba1d20]image[/b:6e5dba1d20] van de C: partitie. Hiermee was de PC dus in een klap terug in de staat zoals hij ooit nieuw was. Dit gaat wel het snelst !!

  M.a.w. het ligt er dus maar aan. Als het goed is geeft hij aan het begin wel een waarschuwing dat er gegevens verloren zullen gaan.
 • aahhh bedankt tweaky. Maar toen die al die partities had verwijderd maakte die toen zelf weer nieuwe partities van dezelfde omvang als de oude, of mocht je nu gelijk zelf kiezen. Dat zou wel zo makkelijk zijn.
 • Nee er viel niets te kiezen, alles ging automatich. Toch Partition Magic nodig…
 • Ik heb ook een Medion pc, en pas opnieuw gerecovert. Ging prima, hij deed bij mij alleen de c:\schijf formatteren en xp opnieuw installeren, de rest liet hij met rust. De pc liep erna weer top! Let wel met name ff op je mail en adresboek. Die moet je even veiligstellen. Succes!
 • [quote:04ab5538a9="Henk Bakker"]Ik heb ook een Medion pc, en pas opnieuw gerecovert. Ging prima, hij deed bij mij alleen de c:\schijf formatteren en xp opnieuw installeren, de rest liet hij met rust. De pc liep erna weer top! Let wel met name ff op je mail en adresboek. Die moet je even veiligstellen. Succes![/quote:04ab5538a9]

  Ik heb een recovery cd van Fujitsu Siemens, en alles werkt zoals het moet. Formateert enkel de partitie c:(waar windows opstaat) en alles blijft ongemoeid staan.
 • oke dan. Ik ga er vanavond eens flink mee aan de slag!
 • het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar alles werkt weer perfect! Had eerst een fout gemaakt namelijk de recovery cd vanuit windows gestart en toen gekozen voor nieuwe installatie. Toen bleek ik na opstarten dus 2 systemen te kunnen starten. Windows XP of Windows XP! Dat doe je dus ook nooit meer :)

  Vervolgens de installatie gedaan door herstart van de computer en gestart van de de cd-rom. Ik bleek inderdaad gewoon de partitie c:\ te kunnen formatteren en vervolgens werd er een geheel verse installatie uitgevoerd.

  De meeste tijd ging eigenlijk nog in het weer up to date brengen via microsoft, router weer installeren alle accounts aanmaken etc.

  Overigens bleven mijn andere partities inderdaad onaangeroerd.

  Zoals gezegd alles werkt weer perfect. Op 1 klein dingetje na. Als ik de computer opstart en het aanmeldscherm zie, is numlock niet geactiveerd.

  Zal hier een nieuw topic voor openen.

  Verse installatie met recovery cd werkt dus in ieder geval perfect. Maar wel opstarten via een herstart en dan via de cd-rom dus. Maar de meesten van jullie wisten dit denk ik al :wink:
 • Ik heb een PC gekocht bij Paradigit. Daarbij zit een recovery CD van WinXP. Die biedt 3 mogelijkheden:
  1 Alleen de WinXP bestanden opnieuw installeren. Dus over de oude XP heen. Je eigen instellingen blijven bestaan.
  2 WinXp opnieuw installeren, maar eerst wordt een back-up gemaakt van de huidige versie in een aparte map. Die is later weer terug te zetten.
  3 Een ECHTE nieuwe installatie. Alles wordt eraf gegooid (format) en opnieuw en schoon geinstalleerd.

  Eigenlijk had ik voorheen wel bedenkingen tegen dit soort praktijken (wil eigenlijk de originele WinXP rom hebben), maar in de praktijk werkt de methode van Paradigit eigenlijk wel goed.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.