Vraag & Antwoord

OS Windows

Vastlopen laptop behalve in "Veilige modus"

7 antwoorden
  • Van de één op de andere dag loopt mijn laptop steeds vast, aan het eind van het opstarten of max. ca. 10 minuten daarna. Het is al een oudje: Toshiba 4000 CDS, Pentium II, 160 MB Ram, onder Windows '98SE, hangt in een netwerk. Als ik het systeem opstart in de Veilige modus loopt het niet vast. Ik heb al van alles geprobeerd: RegClean, Norton WinDoctor, Norton Disk Doctor. Niets hielp. Tenslotte heb ik een oude image van het besturingssysteem teruggezet die altijd perfect heeft gefunctioneerd. Maar ook dat hielp niet - de laptop loopt nog steeds gegarandeerd vast als ik niet in veilige modus opstart. Iemand enig idee waar de oorzaak kan zitten en hoe ik dat eventueel uit zou kunnen testen? Het is wel een oud beestje, maar voorlopig kan ik geen nieuwe betalen. Alvast bedankt, -Kees
  • volgens mij heb je uigesloten dat het aan en virus of een of ander programma kan liggen. Heb je nieuwe hardware aangesloten? denk dan aan een netwerk pcm/cia kaart of wlan of een nieuwe hardeschijf misschien een nieuwe cdrom speler? -> denk dat het eerder aan het volgende ligt: zorg dat je een andere laptop schijf kan proberen, zou heel goed aan de HD kunnen liggen, heb zoiets ook een keer gehad met desktop pc.. succes..
  • Ja, met het terugzetten van de oude image zou inderdaad uitgesloten moeten zijn dat het een virus betreft. Tenzij dat virus onmiddellijk na terugzetten van de oude image via het netwerk terug is gekomen, maar dat lijkt me wel wat ver gezocht. Andere hardware is niet geïnstalleerd. Eigenlijk twijfel ik niet aan de harde schijf. Ik heb Norton Disk Doctor gedraaid en in Veilige modus werkt het systeem wél goed. Bovendien is DriveImage ook nogal kieskeurig als een oude image moet worden teruggezet en dat leverde verder geen enkel probleem op. Een andere harde schijf voor de laptop heb ik trouwens ook niet, dus dat kan ik niet uitproberen. Het enige waar ik zelf aan kan denken is het RAM-geheugen. Ik meen wel eens te hebben gehoord dat in Veilige modus geen extended geheugen wordt gebruikt en/of dat bepaalde geheugenmanagers niet worden gebruikt (himen.sys?). Een andere mogelijkheid zóu nog kunnen zijn de PCMCIA netwerkkaart, omdat daar onder de Veilige modus geen gebruik van wordt gemaakt. Overigens worden verbindingen met andere schijven in het netwerk wél tot stand gebracht, als het systeem voor die tijd tenminste niet is gestopt. Ik zal vanavond of morgenochtend wel eens opstarten zónder die netwerkkaart.
  • het geheugen zou ik zo op het eerste gezicht niet aan denken. Kapot geheugen gaat meestal gepaard met blauwe schermen. Kan je op een of andere manier de temp van je proc testen? misschien is het koelblok in de laptop los gaan zitten door veelvuldig en langdurig gebruik? (zit een beetje te gissen..)
  • Roberto, Ik zou niet weten hoe ik die temperatuur zou moeten meten. Maar als dat de oorzaak is, zou je toch zeggen dat het systeem ook in de Veilige modus moet vastlopen? -Kees
  • Roberto, Misschien had je het toch wel bij het rechte eind. Ik weet het niet zeker, maar ik krijg toch sterk de indruk dat het ventilatortje achterin de kast het begeven heeft. De verschijnselen: eerst een tijdje werken en daarna vastlopen heb ik al eens meer bij een systeem meegemaakt en toen was het de fan van de processor. Maar ja, hoe nu dat ding te vervangen is een ander verhaal. Als ik het moet laten doen kost het ca. 125 euro (Toshiba Service Centre) + de autokosten van brengen en weer ophalen. En dat is zo'n 6 à 7 jaar oude laptop natuurlijk niet meer waard. Ik zet dit onderwerp nu verder voort op het hardware forum onder de titel: "Hoe maak ik een Toshiba 4000CDS open?"
  • dat was idd mijn volgende opmerking! had een kapootte siemens 1 Ghz, deed niks meer, gewoon voorzichtig openschroeven schoefjes goed bewaren en systimatisch te werk gaan! Als je voorzichtig bent is er weinig dat mis kan gaan, kijk als je open hebt es of de ventilator niet helemaal vast zit vanwege het stof, zo'n oud beestje zal in de loop van de tijd veel stof opgezogen hebben :wink: Succes!

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.