Vraag & Antwoord

OS Windows

Drive letter mess

Anoniem
perloc
5 antwoorden
 • Mijn HD is vrij klein en daar heb ik alles wat Windows betreft opstaan.
  Ik heb een (ingebouwde) CD-ROM
  Verder heb ik een grote externe HD en een externe DVD-writer.
  Op de externe HD heb ik alle andere programma's en mijn documenten staan.

  Ik zou graag aan de externe HD een VASTE driveletter willen toekennen.
  Is dat mogelijk?
  Als ik de zaak zonder de DVD aansluit heb ik C:\windows, D:\data en programma's en E:\CD-rom
  Als ik opstart mét de DVD aangesloten heb ik C:\Windows, D:\CD-ROM, E:\DVD en F:\data en programma's. Alle verwijzingen naar D: voor data zijn hiermee ongeldig en ik moet de zaak opnieuw booten zonder DVD en dan, als is opgestart, de DVD aankoppelen. Ik zou D: graag voor de HD\data willen reserveren. Kan dat?

  Wie weet?
  MVG perloc
 • Ligt er aan welke Windows je gebruikt. In XP en andere NT varianten kun je aan devices een vaste letter toewijzen via rechtsklik Deze Computer, Beheren, Schijfbeheer. Dan de schijf selecteren en een andere stationsletter geven. Die staat dan vast. Of een device dat weg is geweest en terugkomt (weer aangesloten raakt) dan automatisch ook de letter krijgt die je ervoor gereser veerd hebt durf ik zo niet te zeggen maar moet je even proberen.

  mvrgroet Edmond
 • Mijn OS is WIN98SE.
  Verkeerde volgorde gebeurt alleen bij opstarten van Windows met zowel ext HD als de Ext. DVD writer aangekoppeld (via IEEE1394).

  - Met alleen de C: en de CD-ROM drive letters resp. C: en D: voor de CD-ROM (uiteraard).
  - Aankoppelen van de ext. HD schuift de D: naar de E: voor de CD-ROM en wordt D: de ext. harde schijf.
  - Daarna aankoppelen van de DVD writer komt die onder aan het lijsje met de F:

  - Ook opstarten met ext. HD wordt het C: D: ext. HD en E: CD-rom.
  - Opstarten met de DVD writer er ook aan wordt het C:, D: cd-rom, E: DVD writer en F: Ext. HD
  Dus dit laatste gooit de boel in de war. Ik moet zonder de writer opstarten en deze pas later aankoppelen. Maar dat is wel lastig.

  MVG perloc
 • Ga naar Apparaatbeheer en zoek de CDROM spelers. Ook je externe DVD writer moet dus aangekoppeld zijn. Dubbelklik op elke speler en kies tabblad Instellingen. Je kunt hier de driveletter wijzigen, zet deze dan zo dat er ruimte voor meer spelers overblijft (bv R voor de CDROM en S voor DVD-speler). Je moet daarvoor zowel Eerste als Laatste stationsaanduiding hetzelfde invullen.

  Ik heb dit nog nooit met Win98 geprobeerd, dus helemaal zeker dat je externe DVD steeds dezelfde letter houdt ben ik niet. Maar waarschijnlijk toch wel.
 • Je zou ook nog met de partities kunnen goochelen. Primaire partities gaan altijd voor extended. Zou ie die externe HD dus D: willen maken kun je em volgens mij inrichten met een primaire partitie. Voor dde DVD is dit geen oplossing.

  mvrgroet Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.