Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP overzetten op andere harde schijf

François
14 antwoorden
 • Ik heb een pc waar XP-prof. op een harde schijf van 60 GB staat; nu wil ik die installatie verplaatsen naar een andere schijf van 40 GB (dat is groot genoeg) IN HETZELFDE SYSTEEM en die 60 gb alleen voor data opslag gaan gebruiken (in een andere pc). Dat is dus een legale zaak. Ik heb geprobeerd die XP te copiëren met part.magic en dat leverde een multiboot systeem op waar ik inderdaad op de eerste én op de tweede kon booten. Maar editen in boot-ini en verwijderen van de eerste schijf (en aanpassen van de ide-bekabeling en schijfherkenning+boot-keuze in bios) leverde geen werkend systeem: het blijft hangen in het blauwe scherm waar normaal de gebruikersnamen staan (en ctrl-alt-del doet ook niets). De Knowledge database van Bill zegt in 314070 (move XP to another hardware) en 308422 (back-up) een en ander daarover maar ik krijg het op die manier toch ook niet voor elkaar.
  Wie heeft nog een slimme tip om dit voor elkaar te krijgen; alternatief: xp wissen op de eerste schijf en dan op de tweede XP + software opnieuw installeren (kost tijd en activatie wat wel zal lukken denk ik) of maar een andere harde schijf kopen (kost € 100).
 • Zijn het 2 fysieke harde schijven of is het 1 schijf met meerdere partities?[quote:5068712487="François"]schijfherkenning+boot-keuze in bios) leverde geen werkend systeem: het blijft hangen in het blauwe scherm waar normaal de gebruikersnamen staan (en ctrl-alt-del doet ook niets)[/quote:5068712487]Dit komt waarschijnlijk omdat de de drive-letter is veranderd.
 • Als je WinXP zomaar naar een andere schijf overzet, dan zullen alle verwijzingen naar de oorspronkelijke schijf nu fout staan. Het zou wel moeten kunnen, maar dan moet je een installatie die op C: stond ook weer als C: zetten, dus als Primary Master.

  Onmogelijk is het misschien ook weer niet, maar eenvoudiger wel:
  http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=249321
 • Het zijn twee verschillende harde schijven ((ik had het toch over overzetten van de harde schijf!); elk heeft C: voor xp en D: voor data; ondanks dat je zou verwachten dat een partitie-copie ook een tweede schijf met "c:" in het gecopieerde register oplevert blijkt dat de eerste xp doorheeft dat er verderop in het systeem een tweede "xp" is bijgekomen en wordt er dus een multiboot van gemaakt. Het register van de tweede xp installatie maakt dan natuurlijk schijfletters e: en f: aan zodat het booten op die tweede "solo" mislukt (want er is geen c:). Dat artikel 249321 is me toch ook wat te ingewikkeld want dan moet je via het netwerk in 't register van die xp-copie gaan editen om die boot-drive letter te wijzigen
 • Stomme vraag wellicht, waarom clone je niet die HDD's en verwissel je vervolgens Fysiek de HDD's om in de kast ?.
 • Dat is wat ik met partition magic ook gedaan heb. Dat werkt perfect bij w98se ( daar kan het klonen trouwens ook goed met "xcopy32 *.* /c/e/q/h" ). Op wat voor manier kun je zo'n kloon anders nog maken? (waarschijnlijk met Norton Ghost maar dat heb ik niet)
 • [quote:c30c8ca248="François"]Dat is wat ik met partition magic ook gedaan heb. Dat werkt perfect bij w98se ( daar kan het klonen trouwens ook goed met "xcopy32 *.* /c/e/q/h" ). Op wat voor manier kun je zo'n kloon anders nog maken? (waarschijnlijk met Norton Ghost maar dat heb ik niet)[/quote:c30c8ca248]

  ja ghost is daar perfect voor.
 • Als je GEEN dual boot gebruikt, zou je even op deze link moeten kijken:

  http://members.shaw.ca
  inocanada/hdutils.htm

  Daar kun je voor alle belangrijke merken HD's Tools krijgen waarmee je heel gemakkelijk een nieuwe HD kunt partitioneren, formatteren en waarmee je ook je Boot partitie kunt overzetten naar een andere HD.

  Sinds ik voor alle merken een dergelijke diskette heb gemaakt, gebruik ik NOOIT FDISK meer. Je kunt nu supersnel een HD weer opnieuw inrichten.

  Werkt perfect! Je moet alleen het juiste programma gebruiken voor het goede merk HD.

  Zodra je nieuwe HD klaar is, maak je daar een master van, en kun je je oude HD verwijderen.

  Opstarten van je nieuwe HD is dan geen probleem meer.

  Het werkt NIET als je op je oude HD dual boot gebruikt.

  Succes!
 • ik denk dat er een misverstand is: het probleem zit hem niet in het máken van een copie van een partitie (dat kan Partion Magic 8 wel) maar in windows xp zelf die zeurt om een onbekende HAL = Hardware Abstraction Layer en daarom niet wil starten van de aangemaakte copie. Met Norton Ghost zal dat vast geen probleem zijn maar omdat ik dat niet heb ben ik op zoek naar een -freeware- alternatief.
 • Probeer eens [b:98e98e607a]BootIt NG[/b:98e98e607a]: http://members.shaw.ca/bootitng/
 • Herkent windows de beide drives? Een bekende truc is eerst de tweede harddisk te installeren in windows (driver en controller), en pas daarna de boel overzetten.
 • Ja, na verwijderen van de eerste en het opstarten van de tweede loopt de deze gecloonde xp vast halverwege de boot op HAL = hardware abstarction layer fout; repareren met de xp-cd van MBR en fixboot helpt niet; blijkbaar merkt xp dat de schijf een andere is en klopt zijn intern bijgehouden hardware tabel niet meer.
 • Omdat je teveel gerommeld hebt is je boot ini verkeerd. Start op in recovery console en geef het commando bootcfg /?
  Je krijgt nu opties die je met dit commando uit kunt voeren daarmee moet je een nieuwe boot ini gaan maken dat zal je waarschijnlijk (neem ik aan) wel lukken.

  Als je boot menu goed is ingesteld kun je verder gaan hobby-en. Ben benieuwd of het lukt.
 • [quote:3da45b6450="[DarthV]"]Omdat je teveel gerommeld hebt is je boot ini verkeerd.[/quote:3da45b6450]

  Klopt niet. Als de boot.ini verkeerd stond zou de PC helemaal niet opstarten. Blijkbaar vind hij Windows wel, dus kan het probleem niet in boot.ini liggen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.