Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

2 x XP en win 98 in Netwerk?

westi2002
26 antwoorden
 • Als ik in mijn netwerk thuis, met een switch en 3 pc's, vanaf de Xp naar de 98 wil gaan (bestanden gedeeld), krijg ik een melding dat ik niet bevoegd ben of zo.
  De 98 pc "ziet" de 2 andere xp machine niet eens. Wie kan mij hierbij helpen?
 • Heb je de Wizard netwerk instellen uitgevoerd in XP? Nadat je die in XP hebt doorlopen kun je een diskette maken waarmee je op de Windows 98 PC's hetzelfde moet doen.
 • Ja ja, maar hij geeft geen teken van leven. De xp machine zien hem wel, maar nog steeds geen bevoegdheden, de 98 pc ziet alleen zichzelf
 • Loopt er een firewall?
  Heb je tenminste 1 map gedeeld?
  Allemaal in dezelfde werkgroep?

  Ook mogen de computernamen van de beide XP-pc´s niet langer zijn dan 15 tekens (dacht ik tenminste), anders kan de Win98-pc ze niet zien.
 • Jep, alle pc's hebben de werkgroepnaam: VROUWENZAND
  de 98 pc heeft als naam: Henk-Jan, en heeft 2 HD's gedeeld.
  XP 1 (main pc) heeft als naam: Woonkamer en heeft 5 HD's gedeeld
  Xp 2 heeft als naam: Pieter en heeft 4 HD's gedeeld.

  Het geheel is met straight link cables op een 5 port Switch aangesloten
 • Jep, alle pc's hebben de werkgroepnaam: VROUWENZAND
  de 98 pc heeft als naam: Henk-Jan, en heeft 2 HD's gedeeld.
  XP 1 (main pc) heeft als naam: Woonkamer en heeft 5 HD's gedeeld
  Xp 2 heeft als naam: Pieter en heeft 4 HD's gedeeld.

  Het geheel is met straight link cables op een 5 port Switch aangesloten.

  En ik heb geen firewall lopen.

  N.B. De de HD's van de XP machines kun je wel bereiken van een andere XP machine, maar niet zien/openen van de 98 pc
 • zou het ook iets kunnen zijn met IP adressen???
 • [quote:d52c48f6ff="Crazypjs"]N.B. De de HD's van de XP machines kun je wel bereiken van een andere XP machine, maar niet zien/openen van de 98 pc[/quote:d52c48f6ff]Heb je ook niet (ongemerkt) de XP-firewall aan staan?
 • Nee, dat heb ik uitgeschakeld, maar ik kan van XP naar XP wel bestanden checken/delen.
  maar de 98 pc ziet de andere pc's niet, maar de 2 XP's zien de 98 pc wel maar kunnen hem niet bereiken (geen bevoegdheid of zo)
 • Weet niet een oplossing, maar kan het met de rechten instellingen van XP te maken hebben? (voor de verschillende gebruikersaccounts en zo)

  En nog iets. Win98 kan geen ntfs lezen. Kan dat dan wel via het netwerk?
  (heb ik heel lang geleden wel geprobeerd, maar weet het antwoord niet meer… Best dom eigenlijk :oops: )
 • [quote:7fc1f3a8e7="Comp-Freak"]En nog iets. Win98 kan geen ntfs lezen. Kan dat dan wel via het netwerk?
  (heb ik heel lang geleden wel geprobeerd, maar weet het antwoord niet meer… Best dom eigenlijk :oops: )[/quote:7fc1f3a8e7]Dit maakt niet uit, omdat je via een netwerk iniet direct van de schijf leest; de OS van het systeem van de harde schijf zit er nog tussen.

  Er worden ja ook veel Linux servers gebruikt. (Toch?)
 • je computernaam mag volgens mij maar een max. aantal tekens bevatten, anders doet win98 er niets mee. Volgens mij was het max. aantal 8 tekens.
 • Ik heb op de XP pcs alleen FAT32 gebruikt.
  En het maakt wel uit of je NTFS of FAT32 gebruikt in je netwerk.
  Want dan kan win98 de NTFS schijven niet lezen

  Over welke rechten instellingen gaat het?

  Als ik alle namen in max. 8 tekens wijzig doet win98 er nog steeds niets mee.
 • Mijn ervaringen:

  Je moet bij de netwerkinstellingen k (ijken, eigenschappen van volgens mijn TCP/IP protocol, nee dat durf ik trouwens niet te zeggen (heb namelijk momenteel nergens win98 geinstalleerd staan), maar het is in ieder geval een van die.

  Ergens verscholen staat een instelling van "LM aanduiding" Of zoiets dergelijks. Met een waarde erachter (ja of nee): Je moet die waarde veranderen (weet niet waar deze waarde standaard op staat, in ja of nee). Veranderen in ieder geval.

  Als je wilt kan ik ergens op mijn pc nog wel een jpgtje vinden met de beschrijving.

  Moet ik ff zoeken..

  veel succes.

  gr. Santi
 • [quote:e3affcceb0="Crazypjs"]Als ik in mijn netwerk thuis, met een switch en 3 pc's, vanaf de Xp naar de 98 wil gaan (bestanden gedeeld), krijg ik een melding dat ik niet bevoegd ben of zo. De 98 pc "ziet" de 2 andere xp machine niet eens. /…/ zou het ook iets kunnen zijn met IP adressen??? [/quote:e3affcceb0] Hoe verkrijgen de pc's een ip adres? Statisch of dynamisch? Kunnen de pc's elkaar pingen op de ip adres? Zo nee. Als je één win98 pc en één wincp pc opstart met een win98 opstart diskette. En de diagnostics software van de netwerk kaarten start. Verloopt die test goed voor zowel de On Board en de On Network test. Die testen kunnen ook een andere naam hebben.
 • uhmm, jolo, jou uitleg snap ik niet helemaal, ik heb nu alle ip adressen statisch ingesteld.

  Ey, santi, dat lm aankondiging werkt niet hor?
  iemand een ander id uitleg
 • Jemig was een posts.
  FF wat uitleggen.

  Indien je een netwerkje opzet in een WERKGROEP en dus niet via een DOMEIN. Dan wordt de validatie van de gebruikersnamen afgehandeld door de pc's zelf, en niet door een centrale server zoals in een Domein.

  M.a.w. je hebt op elke pc een accountje nodig om te mogen inloggen, of je zet de rechten op de shares en de NTFS rechten dusdanig dat iedereen (everyone) op zijn minst lees (read) rechten heeft. Hiervoor moet wel het guest account (Gast) op de XP machines enabled zijn.

  Ik zelf heb nooit problemen om met mijn w95 naar mijn xp bak te komen, dit omdat ik oa ook NWLINK/NETBIOS geinstalleerd heb staan, en tevens in mijn TCP/IP properties is NETBIOS enabled over TCP/IP.

  Suc6.
 • [quote:ed7977760e="Crazypjs"]Ik heb op de XP pcs alleen FAT32 gebruikt.
  En het maakt wel uit of je NTFS of FAT32 gebruikt in je netwerk.
  Want dan kan win98 de NTFS schijven niet lezen
  [/quote:ed7977760e]

  Indien W98 naast XP (dus op dezelfde pc) geinstalleed is dan kan w98 inderdaad NTFS niet lezen. Indien XP op een andere machine staat en een folder shared dan kan je daar gewoon bij komen over het netwerk met je w98. Mits natuurlijk je netwerk goed geconfigureerd is.
 • [quote:6da8d375f8="Crazypjs"] uhmm, jolo, jou uitleg snap ik niet helemaal, ik heb nu alle ip adressen statisch ingesteld. [/quote:6da8d375f8] Als je switch is geconfigureerd voor statische ip adressen dan zal dat wel in orde zijn. Maar welk deel van mijn uitleg begrijp je niet? Dat pingen van een win98 pc naar een winxp pc, is toch alleen maar [b:6da8d375f8] ping <ip adres winxp pc> [/b:6da8d375f8] [Enter] Ik heb hier zelf ook een netwerk, maar dan met een router, die dynamisch ip adressen uitdeelt. Als ik hier ping vanuit een win98se pc naar een winxp pc dan krijg ik deze output
  [code:1:6da8d375f8]
  Pinging 192.168.1.19 with 32 bytes of data:

  Reply from 192.168.1.19: bytes=32 time=4ms TTL=128

  Reply from 192.168.1.19: bytes=32 time<10ms TTL=128

  Reply from 192.168.1.19: bytes=32 time<10ms TTL=128

  Reply from 192.168.1.19: bytes=32 time<10ms TTL=128

  Ping statistics for 192.168.1.19:

  Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),

  Approximate round trip times in milli-seconds:

  Minimum = 0ms, Maximum = 4ms, Average = 1ms [/code:1:6da8d375f8] Dus alle vier packets zijn aangekomen op de winxp pc. Als bij jouw daarentegen alle vier packets verloren gaan, dan zou je de netwerk kaarten kunnen testen met de diagnostics software, die vaak op een diskette met de netwerk kaart wordt meegeleverd. En kan eventueel bij de fabrikant van de netwerk kaart worden gedownload. Of als je een onboard netwerk kaart hebt, bij de moederbord fabrikant. En bij een merk pc op de website van die merk pc.

  Omdat deze diagnostics software alleen werkt als deze de netwerk kaart volledig kan controleren, kan dit alleen in DOS. Die test van die diagnostics bestaat meestal uit twee delen. 1 het testen van de netwerk kaart zelf. 2 het testen van de netwerk verbinding.

  Is de uitleg nu wel duidelijk?

  [quote:6da8d375f8=" *MartyMcFly*"]Ik zelf heb nooit problemen om met mijn w95 naar mijn xp bak te komen, dit omdat ik oa ook NWLINK/NETBIOS geinstalleerd heb staan, en tevens in mijn TCP/IP properties is NETBIOS enabled over TCP/IP. [/quote:6da8d375f8] Bij mij gebruik ik in win98 alleen de TCP/IP protocol. En de components: Clients for Microsoft Networks en File and print sharing for Microsoft Networks. En natuurlijk nog de netwerk kaart zelf.

  Die TCP/IP properties is NETBIOS enabled over TCP/IP heb ik hier ook. Maar dat had ik niet zelf gevinkt. Die vink stond er al. Omdat deze optie bij mij licht-grijs is, kan deze niet worden gewijzigd. Dus het lijkt me een automatische optie.
 • ik kan de 98 pc ook al niet pingen, maar de xp pc elkaar wel

  bij netwerklocaties geeft ie wel aan (in xp) dat de 98 pc in het netwerk zit.

  bij netwerkomgeving (in 98) geeft ie alleen de eigen (98) pc weer, geen enkele andere (xp) computer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.