Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

schijfcontrole weigert

andre@home
15 antwoorden
 • Op mijn pc met xp-prof wil de schijfcontrole laten lopen.
  Na dit aan te klikken bij de eigenschappen van de schijf geeft XP aan dat dit alleen gedaan kan worden bij de volgende keer opstarten. Daar heb ik voor gekozen en bij het opnieuw opstarten verschijnt een venster dat de schijcontrole gaat beginnen. Vervolgens wordt gemeldt dat schijfcontrole geen unieke toegang kan krijgen en wordt windows gestart.
  Wat kan ik doen om de schijcontrole wel door te laten lopen

  Verdere info:
  pc hangt in p2p netwerk met 3 pc's
  aanleiding voor de controle is een blauw scherm telkens als adaware loopt
 • Ik weet niet, maar heb je een multiboot met linux? Sinds ik mandrake heb draaien met lilo als boottool doet mijn schijfcontrole het ook niet meer.
 • Nee, ik heb geen multiboot, ik heb de luxe van een aparte pc voor linux. Ik zat wel te denken aan iets dat in mijn boorsector staat, maar ben effe kwijt hoe dat te herstellen, In 98 lukte me dat nog wel.

  Ik werk wel op een compaq, voor zover ik weet werken die met een aparte partitie voor bios en dergelijke, maar dat kan niet de oorzaak van het probleem zijn, aangezien het wel heeft gewerkt
 • [quote:725778af01="t.bauhuis"] Ik zat wel te denken aan iets dat in mijn boorsector staat, maar ben effe kwijt hoe dat te herstellen, In 98 lukte me dat nog wel.[/quote:725778af01]Zocht je dit?:
  fdisk /mbr (Hij maakt een nieuwe bootsector en verder wijzigt er aan je harddisk niets: alles wat erop staat blijft erop staan)

  (Het commando fdisk /mbr is alleen te gebruiken op harde schijven die vallen binnen de limitatie van DOS. Probeert u een harde schijf te benaderen voorbij de 1024 cylinder limiet dan krijgt u de melding "error code 1762". - breekpunt)
 • Klopt dat was wat ik zocht, en ook wat ik bedoelde met dat ik in 98 wel wist hoe het op te lossen. Probleem is dat ik om de een of andere reden geen fdisk heb, heeft dat in xp soms een andere naam?
 • Ja, ik dacht fixmbr of zoiets.
 • >> OS Windows
 • fixmbr werkt net zo lekker als fdisk, oftewel is er niet en doettie niet. Nog ideeën?
 • Werkt ook niet vanuit windows:
  opstarten met een systeemdiskette en het commando fdisk/mbr geven
 • [quote:a9c6cbb9be="t.bauhuis"]fixmbr werkt net zo lekker als fdisk, oftewel is er niet en doettie niet. Nog ideeën?[/quote:a9c6cbb9be]
  Hoe heb je dat gedaan? Als je eerst met de windowsXP cd de herstelconsole opstart dan moet het wel kunnen.
 • Ik heb gekeken of ik fdisk of fixmbr kon vinden op mijn systeem om die vervolgens op te starten. Aangezien ze er niet zijn lukte dat niet
 • [quote:74287d9a2f="t.bauhuis"]Ik heb gekeken of ik fdisk of fixmbr kon vinden op mijn systeem om die vervolgens op te starten. Aangezien ze er niet zijn lukte dat niet[/quote:74287d9a2f]
  Dan moet u dus opstarten met de windows XP cd. Op een gegeven moment kan je dan op r drukken om de herstelconsole te starten en daar kan je dan fixmbr uitvoeren. (staat ook in de lijst met commando's dan)
 • Ik heb nu thuis ook uitgeprobeert om met fixmbr het probleem op te lossen, maar dit heeft niet het gewenste effect. Helaas wordt dat dus verder zoeken. (ik wacht met smart op de oplossing :wink: )
 • Helemaal de oplossing is het niet, maar wat ik nu heb gedaan is opstarten met de windows cd, gekozen voor systeemherstel. Je krijgt dan een prompt en daarvan heb ik chkdsk gestart. Dan loopt de schijfcontrole wel door.
 • [quote:78e8211997="t.bauhuis"]Helemaal de oplossing is het niet, maar wat ik nu heb gedaan is opstarten met de windows cd, gekozen voor systeemherstel. Je krijgt dan een prompt en daarvan heb ik chkdsk gestart. Dan loopt de schijfcontrole wel door.[/quote:78e8211997]
  Klopt. Maar bij mij bleef die mededeling komen bij het opstarten. Maar ik heb de oplossing:

  Opstarten in veilige modus. Om de een of andere rede scant ie dan wel. Je krijgt dan een zwart scherm met een knipperend liggend streepje. Duurt wel ff, maar na 2 keer opstarten in veilige modus was het klaar. Nu start ie weer lekker door.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.