Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Schijfletters in XP: C werd G.

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Situatie vroeger: 2 HD's, beiden verdeeld in 2 partities + DVD speler + DVD schrijver. Win XP op HD1 op partitie C, 2e partitie heet D, partities op HD2 heten E en F, speler/brander heten G en H. Beide HD's zijn FAT32
  Nieuwe harde schijf gekocht die HD1 heeft vervangen. HD2 gewoon laten zitten. Op die nieuwe schijf tijdens installatie van XP vanaf CD 2 NTFS partities gemaakt. Nu komt het. Om de een of andere reden zijn de partities op HD2 C en D gaan heten, de drives E en F en XP staat nu op de G. Voor de duidelijkheid wil ik XP op de C hebben. Maar dat is niet zondermeer te realiseren (zie elders in dit forum).
  Geen nood dacht ik, ik koppel HD2 los en begin een nieuwe installatie vanaf CD op HD1. Dan moetie vanzelf wel C gaan heten. Tot mijn stomme verbazing MOET die HD2 zijn aangesloten anders zegt hij dat hij niet kan "booten". Het lijkt erop alsof ergens in het BIOS of zo is vastgelegd dat C op HD2 zit en als die niet is aangesloten weigert de computer alle dienst. Wie weet een oplossing?
 • Heb je de master en slave instellingen goed staan op die harde schijven? Zorg dat de schijf die je als C: wilt gaan gebruiken op master staat.

  Vic
 • En in je BIOS de bootsequence wel goed staan… ?
 • Meester-slaaf staat goed alsmede de opstartvolgorde in het BIOS. Ik snap er werkelijk niets van!
 • Ja, dat zijn van die dingen, die zijn zo merkafhankelijk dat je het niet zelf kunt verzinnen. Ik ben dus in het bezit van twee Western Digital schijven. En die kennen twee standen voor Master: Meester zonder slaaf en meester met slaaf. Je moet dus XP installeren op de schijf zonder dat de slaaf eraan hangt. Dan weet je zeker dat hij op C komt. De springer (jumper) moet je dan verwijderen, dat is namelijk de "stand" meester zonder slaaf. Als XP op die schijf staat zet je de springer er weer op en sluit je de 2e HD aan. Die gaat dan G en H heten (omdat E en F de DVD apparaten zijn) En die letters kun je makkelijk wijzigen in XP.
  Iedereen bedankt voor de reakties. :D
 • Je kunt de volgorde best weer wijzigen hoor. Doe maar eens start
  un en intikken diskmgmt.msc dan kun je de andere partities een andere letter geven.
 • Of via PartitionMagic natuurlijk :)

  Vic
 • Beide antwoorden zijn fout. Je kunt de opstart- en systeempartitie dus NIET wijzigen via Schijfbeheer of Partition Magic. Andere schijven en CDROM's uiteraard wel, maar dat was de vragensteller al bekend.

  Op deze manier kan het wel, maar aanraden zal ik het zeker niet:
  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q223188
 • Deze binaire meneer heeft helemaal gelijk. Zeer vele verwijzingen (o.a. in het register) verwijzen dan naar b.v. de G-schijf. Dat moet allemaal worden omgezet! 1 foutje en de hele boel kan waanzinnig vastlopen. Gewoon opnieuw Windhoos installeren met 1 schijf aangesloten werkt het zekerst. In ieder geval zorgen dat die op de C terecht komt. Het wijzigen van de overige schijfletters kan zeer eenvoudig m.b.v. Deze computer > beheer > schijfbeheer.
 • [quote:35ddb2a8ac="boshond"]
  Geen nood dacht ik, ik koppel HD2 los en begin een nieuwe installatie vanaf CD op HD1. Dan moetie vanzelf wel C gaan heten. [/quote:35ddb2a8ac]de bootsektor staat op de andere schijf. Installeer alleen HD2 als engie HD dan moet de boot sektor opnieuw geschreven worden en wel op wat eerst dus HD2 en nu de nieuwe opstartschijf wordt.
  Anders met CD in rescue mode op starten en dan aangeven welke partitie hersteld moet worden en waar de bootsektor weggeschreven moet worden. Zonder dat je opgeeft waar wordt de sektor hersteld waar ie staat, maar als je aangeeft welke kun je een nieuwe bootsektor schrijven.
  Ik heb de help file van fixboot niet bij de hand maar Google weet hem wel:
  http://www.microsoft.com/windowsxp/home/using/productdoc/en/default.asp?url=/windowsxp/home/using/productdoc/en/bootcons_fixboot.asp
  Installeer daarna je XP zoals je van plan was.
 • De bootsector kan helemaal niet "op de andere schijf staan". Tijdens installatie van Windows worden zowel MBR als bootsector automatisch geschreven. De MBR staat altijd op de 1e HDD en de bootsector staat altijd op de actieve primaire partitie op de 1e HDD. Er zijn wel trucjes waardoor je hier omheen kunt, maar standaard is het in elk geval zo dat de 2e HDD geen rol speelt in dat opstartproces.
 • [quote:09d32c587a="Binary"]De bootsector kan helemaal niet "op de andere schijf staan". Tijdens installatie van Windows worden zowel MBR als bootsector automatisch geschreven. De MBR staat altijd op de 1e HDD en de bootsector staat altijd op de actieve primaire partitie op de 1e HDD. Er zijn wel trucjes waardoor je hier omheen kunt, maar standaard is het in elk geval zo dat de 2e HDD geen rol speelt in dat opstartproces.[/quote:09d32c587a]ik begreep uit
  ……………….
  [quote:09d32c587a="boshond"]
  Nieuwe harde schijf gekocht die HD1 heeft vervangen. HD2 gewoon laten zitten..[/quote:09d32c587a]……………. dus HD1 nu als 1e schijf geplaatst is in de primaire IDE… en hij de HD2 wel heeft laten zitten… dus wordt er op de 1e schijf, nieuw dus, geen MBR meer gevonden… toch????
  Vandaar mijn voorstel voor een reparatieaktie..
 • Begrijpelijk, maar uit:

  [quote:20b097f180="boshond"]Op die nieuwe schijf tijdens installatie van XP vanaf CD 2 NTFS partities gemaakt.[/quote:20b097f180]

  blijkt dat er op die nieuwe schijf een installatie van XP is uitgevoerd. Tijdens installatie van Windows wordt altijd een MBR geschreven op de primaire schijf. In feite staan nu dus op beide schijven een MBR.
 • Das waar ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.