Vraag & Antwoord

OS Windows

Dualboot installeren

Anoniem
Binary
9 antwoorden
 • Op mijn notebook heb ik XP Home editie. De HDD is verdeeld in 3 partities. C:\ ntfs D:\ntfs en E:\fat32

  Nu wil ik op de E schijf Windows ME of Win98 installeren omdat ik een aantal programma's/spelletjes heb die het niet doen onder XP.

  Mijn vraag: kan ik nu gewoon WinME of Win98 installeren? Ziet Windows XP het andere stuurprogramma en maakt XP een dualboot aan?
  Weet iemand een utility of een link hoe ik dit moet doen.
 • Staat uitgebreid beschreven in de Windows FAQ: http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=93702
 • Ik heb dus iemand Partition Magic 8.0 alleen die kan alleen op de c:\ installeren en ik wil het dus op de E:\ schijf
  BTW de notebook heeft geen a:\ drive (leve de vooruitgang)
 • Het cruciale punt is dat F: een actieve primaire FAT32 partitie is (meestal is het een logisch station in een uitgebreide partitie). Als je dat eenmaal hebt, dan kun je hierop gewoon Windows 98 installeren. Daarna moet je een bootmanager installeren die de keuze voor je regelt. Voor zover in kan overzien heb je geen floppy nodig, maar kun je dit allemaal vanaf CDROM installeren. Partition Magic zul je dan gewoon in XP kunnen installeren om de partitie indeling uit te voeren. Windows 98 installeer je uiteraard vanaf CDROM en de bootmanager (bv BootMagic of XOSL) kun je ook eenvoudig in WinXP installeren.
 • Andere optie: de xp bootmanager wordt overschreven door win 98. Dus XP bootmenu effe herstelllen vanaf CD en 98 in het menu opnemen. Hier is al veel overgeschreven, moet je niet veel moeite zijn om een recept te vinden als je het niet precies weet……..
 • Helaas. Lukt van geen kant als de C: partitie NTFS is. Ook dit staat beschreven in de Windows FAQ.
 • maak c:\ fat 32 en e:\ fat32
  instaleer win98 op e:\ hierdoor zal windows prima installeren
  na installatie doe xp cd erin en installeer deze op normale wijze op c:\ en maak deze ntfs.
  nu heb je bootloader van xp op c:\ en xp staat op c:\ en win98 op e:\ met fat32

  nu hoef je alleen nog de boot.ini aan te passen in c:\ of c:\windows ( weet niet meer )
  regeltje toevoegen en klaar is kees
 • Lees nou eerst eens de Windows FAQ door voordat je zoiets beweert. Windows 98 kan beslist niet met NTFS omgaan, dus zodra je van FAT32 naar NTFS converteert start Windows 98 niet meer op!
 • [quote:dd551075f0="Binary"]Helaas. Lukt van geen kant als de C: partitie NTFS is. Ook dit staat beschreven in de Windows FAQ.[/quote:dd551075f0]ook niet als je met een bootmanager als XOSL de partitie hidden maakt?
  Je moet wel die FAT32 inderdaad aktief maken.
  Een andere optie: er zijn ook bootmanagers die de schijven virtueel omwisselen. Was dat Ranish partion manager? Het is lang geleden maar het werkte voor win95 wel… Op die manier werd de E een C…
  Wie weet het nog?

  PS: waarom moet je van die FAT32 een NTFS maken? Kunnen prima naast elkaar bestaan. Je kunt alleen vanaf 98 met de normale verkenner niet op die partitie komen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.