Vraag & Antwoord

OS Windows

Win98 verwijderen uit een dualboot met XP prof.

Anoniem
None
12 antwoorden
 • LS,

  Ik heb mijn PC als volgt ingericht:

  C: Win98SE 2,5GB FAT32 System
  D: WinXPprofessional 4,8GB NTFS Boot
  F: Data1 4,8GB FAT32
  G: Data2 9,5GB FAT32
  H: Data3 16,5GB FAT32

  Nu wil ik graag de partitie met win98 verwijden zodat de XP partitie de enige systeem partitie wordt. De ruimte die dan vrijgekomen van de win98 partitie, kan dan bij de XP partitie toegevoegd worden.

  Nu heb ik hier een paar vragen over:
  - Hoe verwijder ik Win98? Format C:?
  - Kan ik vanuit XP de lege c: partitie verwijderen en toevoegen aan de xp Partitie? Zo ja, hoe? Zo nee, welke software heb ik hiervoor nodig?
  - Kan ik de 'nieuwe' XP partitie C: noemen, of beter D:, aangezien onder die partitienaam alle programma's zijn geinstalleerd?
  - Is het beter om zowel de 98 als de XP partitie te formateren, samenvoegen en XP opnieuw te installeren? (liever niet natuurlijk..)

  Alvast bedankt!
  Groeten,

  Bram
 • Je kunt Win98 uit de bootloader verwijderen. Hierboor moet je het bestand boot.ini aanpasen op de C: partitie. De regel met de verwijzing naar Win98 verwijderen. Verder alle Win98 bestanden verwijderen in de root dir. van C:.


  Kijk anders eens hier: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/390763/1/25
 • [quote:193cec3e79="Tweaky"]Verder alle Win98 bestanden verwijderen in de root dir. van C:.[/quote:193cec3e79]

  Ja maar… Wees daar voorzichtig mee. http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=93702 (vraag 19)

  Je kunt die partitie niet verwijderen omdat Windows anders de partitienummering anders gaat doen, en daar kan hij (of is het een zij?) niet zo goed tegen. Je moet de partitie laten staan samen met een paar bootbestanden, dan is er niks aan de hand. Wil je toch de partitie weg hebben, dan is een schone herinstallatie nodig.

  Die tweakers-link slaat op een andere situatie. Die wil juist alleen Win98 overhouden.
 • Bedankt voor jullie reacties!

  Ik heb ondertussen de partitie leeg, op die systeem bestanden na. Het lijkt nu idd lastig om die te 'mergen' met de D: partitie…

  In iedergeval krijg ik nu onder XP die melding "C: drive is full" niet meer..

  Tzt maar eens een clean install maken. Kan ik dan bij de nieuwe installatie van XP de c: en d: drives 'mergen'?

  Groenten,

  Bram
 • Met Partition Magic zou dat kunnen. Hoewel ik niet zo'n voorstander ben van dat soort complexe operaties. Mijn voorkeur zou zijn om partitie C: te verwijderen en opnieuw aanmaken, WinXP installeren, DATA van D: naar C: verplaatsen en tot slot D: verwijderen en C: vergroten tot de ruimte opgevuld is. Je hebt dan meer controle over het gehele proces.
 • Nu vraag ik mij af:

  Om een situatie te voorkomen dat ik een systeem heb zonder OS (Ik wil geen risico lopen om mijn data kwijt te raken op de andere partities) XP nog een keer te installeren op mijn PC, maar dan op de C: partitie.
  En op het moment dat die goed loopt, de versie op de D: eerst uit de bootmanager verwijderen en vervolgens de d: leeg maken. Zou dat gaan?
  Kan XP 2x op een systeem staan?
 • Jazeker kan dat. Geen enkel probleem.
 • is het niet zo.
  maak een xp bootflop.
  opstarten met die flop en dan in tikken fdisk/mbr
 • Ten eerste is het inderdaad NIET zo. Fdisk /MBR repareert de MBR maar daar is in dit geval helemaal niks mee aan de hand.
  Ten tweede, hoe wil je met WinXP een DOS commando op diskette zetten? Je kunt in XP wel een (behoorlijk kale) bootflop maken, maar Fdisk staat er niet op.
 • [quote:d1fb59ae03="Binary"]Ten eerste is het inderdaad NIET zo. Fdisk /MBR repareert de MBR maar daar is in dit geval helemaal niks mee aan de hand..[/quote:d1fb59ae03]

  Kan het nu wel of kan het nu niet?
 • Ja, dat had ik al aangegeven. Mijn laatste opmerking was naar plextor gericht, want die gaf een onjuiste (en onmogelijke) procedure aan.
 • Ok, merci!

  :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.