Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

bootbestanden Win2000

None
27 antwoorden
 • De huidige indeling van mijn harddisk is als volgt:
  C: Windows 98 (FAT32)
  D: Linux (Ext2)
  F: Win2000 (FAT32)

  Deze heb ik met een dual-(eigenlijk triple)-boot.
  Nu wil ik van Win98 en Linux af, en alleen Win2000 als besturingssysteem over houden. Nou had ik gedacht om met Partition Magic C: en D: te verwijderen en vervolgens een nieuwe C: te maken (die dus de grootte van de voormalig-C en voormalig-D opgeteld heeft) en deze NTFS te formatteren. De indeling zou dan als volgt worden:

  C: geen besturingssysteem (NTFS)
  F: Win2000 (FAT32)

  Nu heb ik echter gelezen dat als ik dat doe, ik Win2000 niet meer op kan starten omdat dan de bootbestanden weg zijn (die zouden namelijk op C: staan).
  Hoe kan ik ervoor zorgen dat Win2000 gewoon opgestart kan worden na deze "operatie"?
 • Kan je niet gewoon eerst C: en D: verwijderen en daarna F: hernoemen tot C: ?

  Wat nog veel makkelijker is, volgens mij, is dat je eerst C: en D: verwijdert, dan een nieuwe C: aanmaakt, en dan heel de F-partitie kopiëren naar de C-partitie. Dan merkt Windows 2000 er niets van en als windows eenmaal opgestart is, kun je F: verwijderen.

  Er is nog één ding waar je ECHT op moet letten als je Linux verwijdert, namelijk:
  Linux past de bootbestanden aan en zet een andere bootloader op je pc. Je moet dus eerst de linux bootloader verwijderen en de oorspronkelijke bootloader van Windows 2000 herstellen. Anders start je pc helemaal niet meer op. Zie hiervoor http://app2.pcmweb.nl/pcm/janred.htm en kijk dan onder het kopje 'Leuk en aardig dat Linux, maar dualbooten met RedHat is toch niet helemaal wat ik zoek. Hoe kom ik er weer vanaf?'.

  Je moet dus EERST de linux bootloader verwijderen volgens bovenstaande procedure en dan pas de linux-partitie verwijderen!
  Ik heb het zelf een keertje fout gedaan, en daar leer je wel van.

  Veel succes ermee!

  Tip: maak eventueel een reservekopie van heel je systeem zodat er niets fout kan gaan (of zorg in ieder geval dat je een backup hebt van belangrijke data) en houdt de installatie-cd van windows 2000 bij de hand. Die heb je nodig om de oude bootloader te herstellen.
 • [quote:726c78bb00="thepianoman17"]Kan je niet gewoon eerst C: en D: verwijderen en daarna F: hernoemen tot C: ?[/quote:726c78bb00]
  Dat is echt niet handig: vanzelfsprekend zijn er een heleboel snelkoppelingen en configuratiebestanden van programma's, die naar [b:726c78bb00]F:[/b:726c78bb00] verwijzen.
  Als F: opeens C: gaat heten, moet ik alle configuratiebestanden aanpassen, ik weet niet eens of dat wel te doen is.
  [quote:726c78bb00]Tip: maak eventueel een reservekopie van heel je systeem zodat er niets fout kan gaan (of zorg in ieder geval dat je een backup hebt van belangrijke data) en houdt de installatie-cd van windows 2000 bij de hand. Die heb je nodig om de oude bootloader te herstellen.[/quote:726c78bb00]
  Dat heb ik al gedaan, dat wil zeggen: ik heb alleen de belangrijkste documenten gebackupped. Alleen My Documents neemt al 2,2 GB in, dus het hele systeem backuppen wordt lastig (ik heb geen DVD-brander) ;).

  Bedankt voor de informatie over Linux trouwens, daar was ik niet op gekomen.
 • dat aanpassen kan met partitition magic 8 maar het is niet aan te raden, het beste lijkt mij om windows 2000 overnieuw te instaleren :wink:

  maak in ieder geval wat je ook gaat doen een goede [b:e5f4100105]back up[/b:e5f4100105] van al je belangrijke data!
 • @pcguy: Ik heb meer dan 10 GB aan data-die-ik-wil-houden op mijn F:-schijf staan, dus dat backuppen gaat niet lukken hoor. :)

  Kan ik niet gewoon zo doen:
  1. Mijn oorspronkelijke plan aanhouden (zie openingspost)
  2. Met de herstelconsole van de Win2000-cd het mbr terugzetten (fixmbr).

  edit: ik bedenk me net dat ik het root-wachtwoord voor Linux kwijt ben, dus die Linux-bootloader verwijderen wordt wat moeilijk….
 • [quote:17104edf2e]Dat is echt niet handig: vanzelfsprekend zijn er een heleboel snelkoppelingen en configuratiebestanden van programma's, die naar F: verwijzen.
  Als F: opeens C: gaat heten, moet ik alle configuratiebestanden aanpassen, ik weet niet eens of dat wel te doen is.[/quote:17104edf2e]
  Bij PartitionMagic zit toch een programma dat DriveMapper heet. Dat past automatisch alle verwijzingen in het register en de bestanden aan aan de nieuwe schijfletter.
 • [quote:be5e920d0d]edit: ik bedenk me net dat ik het root-wachtwoord voor Linux kwijt ben, dus die Linux-bootloader verwijderen wordt wat moeilijk….[/quote:be5e920d0d]Het verwijderen van de linux-bootloader doe je met de Windows 2000 herstelconsole en je moet dus alleen het administrator-wachtwoord van Windows 2000 hebben.
 • [quote:7fbd1b6ab6]Kan ik niet gewoon zo doen:
  1. Mijn oorspronkelijke plan aanhouden (zie openingspost)
  2. Met de herstelconsole van de Win2000-cd het mbr terugzetten (fixmbr).[/quote:7fbd1b6ab6]
  Volgens mij kan dat wel. Dus gewoon een nieuwe C: en de oude F: houden. Als je dan de bootloader van Linux verwijdert, zou Windows 2000 gewoon vanaf F: weer op moeten starten en heb je een lege C-schijf waar je verder vanalles mee kan doen.
  Alleen of dat handig is…

  Alleen als je je ergert aan het feit dat Windows 2000 op F: staat en je een lege C: hebt, kun je inderdaad beter gewoon alles formatteren en Windows 2000 opnieuw installeren op C: en daarna alle data terugzetten.

  Wat ik trouwens wel aanraad, is een logische onderverdeling in je partities te maken. Ik doe het meestal zo:

  C: besturingssysteem
  D: documenten
  S: wisselbestand

  Dan heb je een logische verdeling en als je dan Windows opnieuw moet installeren ben je tenminste niet al je documenten kwijt.
 • ik doe het zo: c: besturingssysteem, d: eigen documenten e: dingen die ik download, nadat ik gecontroleerd heb dat ze schoon zijn verhuizen ze naar de d: en zodoende kan ik als er zooi op de e: staat die e: af en toe formateren.
 • [quote:16a69f71d1="thepianoman17"]Alleen als je je ergert aan het feit dat Windows 2000 op F: staat en je een lege C: hebt[/quote:16a69f71d1]
  Het zou inderdaad handig zijn als het besturingssysteem op C: staat, maar ik erger me hier niet aan hoor. :)
  [quote:16a69f71d1]Wat ik trouwens wel aanraad, is een logische onderverdeling in je partities te maken. Ik doe het meestal zo:

  C: besturingssysteem
  D: documenten
  S: wisselbestand

  Dan heb je een logische verdeling en als je dan Windows opnieuw moet installeren ben je tenminste niet al je documenten kwijt.[/quote:16a69f71d1]
  Dat was ik ook van plan eigenlijk, alleen bij mij wordt het dan:
  F: besturingssysteem
  C: documenten, downloads, etc.

  En wisselbestand, is dat nodig voor Windows? Bij Linux doe ik het altijd wel, maar bij Windows eigenlijk nooit… :-?
 • Het is niet per se nodig, maar het is wel beter. Windows leest en schrijft voortdurend naar het wisselbestand en als dat bestand dan op dezelfde partitie staat als het besturingssysteem, snap je natuurlijk wel dat die partitie een beetje langzaam wordt. Je kunt het beter op een andere partitite zetten, en nog liever: op een andere harde schijf. En je kunt ook Windows het beste op je snelste harde schijf zetten.

  En nog iets waardoor het beter is om het wisselbestand op een andere partitie te zetten: het wisselbestand variëert voortdurend van grootte. De ene keer is je wisselbestand bijvoorbeeld 50 MB een paar minuten later ineens 200 MB. Als je het wisselbestand nou op een andere partitie zet, waarvoor je gewoon een vast aantal MB's aan ruimte reserveert, dan weet je tenminste waar je met je vrije schijfruimte aan toe bent.
  Ik vind het namelijk niet handig als je vrije schijfruimte op de systeempartitie de hele tijd op en neer schommelt.
  Ik gebruik voor de grootte van de partitie voor het wisselbestand meestal het volgende regeltje: aantal MB's geheugen + 20% daarvan. Dus als je bijvoorbeeld 512 MB geheugen hebt, dan wordt de partitie 512+0.2*512=614,4. En meestal maak ik er dan een mooi getal van, bijvoorbeeld 650.
 • Je oorspronkelijke plan kan ook wel. Eerst bootbestanden (NTLDR, NTDETECT.COM en BOOT.INI) naar diskette. Dan partities verwijderen en opnieuw aanmaken, via Recovery Console het FIXBOOT commando uitvoeren en vanaf diskette de bestanden terug plaatsen.

  ALLEEN:

  Om dit te kunnen doen zou de C: partitie FAT32 moeten zijn, omdat je anders niet in DOS kunt werken. Het kan ook wel weer via Recovery Console, maar dan wordt het niet eenvoudiger. Je kunt met het commando convert laten wel weer naar NTFS natuurlijk.

  En verder zal boot.ini (vooraf) moeten worden aangepast. De Windows partitie zou dan immers niet meer partition(3) zijn, maar wordt dan partition(2). De default= en de [operating system] verwijzingen moeten dan worden aangepast.
 • @Binary:
  Hmm, als je FIXMBR doet, dan maakt hij toch gewoon een nieuwe bootpart aan, daarvoor heeft hij toch geen oude bestanden nodig? Tenminste, zo stond het op internet.
 • Nooit alles geloven wat er op het internet staat :)

  Lees maar:
  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q314058

  [b:ed9d0cf38c]fixmbr device name[/b:ed9d0cf38c]

  Use this command to repair the MBR of the boot partition. In the command syntax, device name is an optional device name that specifies the device that requires a new MBR. Use this command if a virus has damaged the MBR and Windows cannot start.

  Warning This command can damage your partition tables if a virus is present or if a hardware problem exists. If you use this command, you may create inaccessible partitions. We recommend that you run antivirus software before you use this command.

  You can obtain the device name from the output of the map command. If you do not specify a device name, the MBR of the boot device is repaired, for example:
  fixmbr \device\harddisk2

  If the fixmbr command detects an invalid or non-standard partition table signature, fixmbr command prompts you for permission before rewriting the MBR. The fixmbr command is supported only on x86-based computers.

  EDIT: Nog even ter info: de beschreven operatie (verwijderen en aanmaken van partities) doet niks raars met de MBR code, alleen wordt de partitietabel aangepast. Je hoeft de MBR dus niet te herschrijven. Wel wordt de bootsector op de partities verwijderd, dus die moet je voor de nieuwe partitie opnieuw aanmaken. Derhalve het commando FIXBOOT en niet FIXMBR.
 • [quote:64d1024b6e="Binary"]EDIT: Nog even ter info: de beschreven operatie (verwijderen en aanmaken van partities) doet niks raars met de MBR code[/quote:64d1024b6e]
  Nee, maar Linux doet wel iets raars met de MBR code. Die wordt namelijk door Linux overschreven met zijn eigen versie.
  Om straks Windows 2000 aan de praat te krijgen, moet je dus ook de MBR herschrijven met de herstelconsole. Tenminste, zo werkte het bij mij. En ik denk echt wel dat je de PCM (Personal Computer Magazine, www.pcmweb.nl) kunt vertrouwen.
 • Dat is zo, tenminste wanneer tenminste LILO of GRUB zijn geïnstalleerd. Ik heb daar verder niks over gelezen. Maar ja, het kan.
 • @Binary:
  In die hele lap tekst van jou zie ik niks staan over dat je een floppy nodig zou hebben… :-?

  En moet ik nou én FIXBOOT én FIXMBR uitvoeren, of maar 1 van de twee?
 • Heb je ook niet nodig. Beide commando's werken vanuit het Recovery Console, en dat kun je starten vanaf de Win2K/XP installatie CDROM. Als je de Linux bootloader uit het MBR wilt verwijderen, dan FIXMBR en als je een bootsector op de nieuwe partitie wilt zetten, dan FIXBOOT. Dus ja, dan beide commando's.
 • OK, dus als ik het goed begrijp kan ik het volgende doen:
  1. Met PM C: en D: verwijderen en er een nieuwe C: van maken.
  2. FIXMBR
  3. FIXBOOT

  Bedankt voor de hulp! :)
 • Ja, lijkt me wel. Denk er om dat je de correcte boot.ini terug zet, zoals aangegeven in mijn eerste bijdrage. Anders wordt op de verkeerde partitie gezocht.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.