Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Partities aanmaken.

a.tip
10 antwoorden
 • Ik ben zinnens mijn harde schijf in verschillende partities te verdelen.
  Vraag: als men aanraad op de de eerste (primaire) partities, waar XP opstaat, een 10 Gb moet voorzien, dan wordt ook gevraagd om daar ook andere bijhorende software (office bvb) bij te voegen.
  Wat wordt dan bedoelt met "nog andere".
  Kan hier bvb het volledige gamma van Norton familie bedoeld worden, adaware, software voor scanners, MSN…
  Kan iemand een voorbeeld geven (of aanduiden waar dit soort info kan vinden) van wat een ideale schijfverdeling zou kunnen zijn: dt zowel wat aantal partities, hoeveelheid Gb, alsook wat software betreft.
  Schijf van 40 Mb.
  Info: op mijn tweede harde schijf (60 Gb) staan voornamelijk toepasingen van Excel- en Worksbestanden, Mijn documenten, Foto's, Mp3, Mijn favorieten en andere.

  Ik gebruik eveneens Ghost en beschik (maar heb het nog nooit gebruikt) over Partition Magic.
  De ghost image die ik van mijn C-schijf heb gemaakt
  kan deze nog gebruikt worden indien ik de schijf, bvb in 3 partities verdeel? Indien ja, is het mogelijk om software die nu op C staan en eventueel met Ghost teruggezet zouden worden, over te plaatsen naar een andere partitie…

  Ik weet veel vragen in één keer…
 • je kan de image alleen terug zetten op een partititie die even groot is, maar kijk altijd uit met het knoeien met partitities!

  een ideale verdeling is er niet echt, dit is net wat bij jou past en dus persoonlijk.

  ik heb zelf:
  C: 40gb staan programma's op
  D: 60gb staat data op die ik wil bewaren
  E: 60gb staat de download data op. alles wat ik binnenhaal via p2p progs zet ik daarop zodat ik daar de schone dingen vanaf kan halen en op de D: kan plaatsen en zodoende dus regelmatig die partititie formateren

  dit werkt voor mij ideaal, wat voor jou het fijnste is hangt ervanaf wat je met je pc doet en wat je fijn vind
 • Ik zou willen XP en de andere hoogsnoodzakelijke software/programma's
  (waar ik nog niet welke of wat) op een niet te grote C schijf plaatsen.
  Zodanig dat ik met Ghost enkel deze partitie met een image moet bewaren en in geval van problemen, alleen dit moet teruggezet worden.
 • oeps iets te vlug gelezen :oops:

  wat je kan doen is office erop, virusscanner erop, firewall erop, drivers erop, eventuele andere programma's voor fotobewerking of videobewerking als je daaraan doet, brandprogramma zou ik erop zetten. en msn zou ik niet doen is maar een klein progje wat je zo gedownload hebt. ik zou de partititie 10 gig maken :wink: owjah niet helemaal vol proppen, in het gebruik zal hij namelijk voller lopen
 • Dit lijkt mij al een eerste heel positieve stap vooruit.
  Als ik mijn 40 Gb schijf met Partion Magic in 3 partities verdeel, kan ik dan de Ghost image, DAT DUS 40Gb groot is ( van de 40Gb zijn er op dit ogenblik ongeveer maar 10 Gb gebruikt door XP en alle andere software die ik de computer plaatste) van mijn huidig c-volume dan zonder problemen (met GHost) in de eerste partitie terugplaatsen?
  Of is het beter Xp en al de rest opnieuw te installeren…Schijf partitioneren, formateren, enz…
  Bedankt.
 • [quote:59b80fb26d="tuurke"]Dit lijkt mij al een eerste heel positieve stap vooruit.
  Als ik mijn 40 Gb schijf met Partion Magic in 3 partities verdeel, kan ik dan de Ghost image, DAT DUS 40Gb groot is ( van de 40Gb zijn er op dit ogenblik ongeveer maar 10 Gb gebruikt door XP en alle andere software die ik de computer plaatste) van mijn huidig c-volume dan zonder problemen (met GHost) in de eerste partitie terugplaatsen?
  Of is het beter Xp en al de rest opnieuw te installeren…Schijf partitioneren, formateren, enz…
  Bedankt.[/quote:59b80fb26d]

  kan je beter opnieuw instaleren je kan geen image terug plaatsen op een partititie van een ander formaat (pas daarmee op, recent ergens een topic gezien over iemand die allemaal toeren uit moet halen om z'n verloren data terug te krijgen)
 • Misschien zijn de volgende aanvullingen nuttg.
  1) Je hebt de ghost image toch wel op een andere schijf dan die je opnieuw wil indelen?
  2) Je kunt een ghost image terug zetten op elke partitie die groter is dan het gebruikte deel op de oorspronkelijke. Dus als van je oorspronkelijke partitie met windows er op 8GB is gebruikt, dan kun je de image terug zetten op een van bv. 9GB. Dit weet ik uit ervaring.
  3) Als je de schijf opnieuw indeelt, dan moet de eerste partitie een primaire zijn en actief gezet. Dit kan met fdisk en met partition magic.
  4) Ik neem aan dat je ghost gebruikt vanaf een floppie. Vanaf windows is gecompliceerd en gaat ook niet meer als je windows partitie weg is.
  5) Ik zou eerst de ghost image terug zetten naar de nieuwe c partitie en pas als dat niet lukt denken over een verse installatie.
  6) Vanuit windows kun je ghost explorer gebruiken om onderdelen (mappen, bestanden) van je image naar een willekeurige plek over te brengen. Hierbij blijft de image intact
  7) Op mijn computers met win2000 en xp bevatten de systeempartities zo'n 6 a 7 GB en zijn 10GB groot. Ik zou de nieuwe c partitie een paar Gb groter maken dan wat je nu in gebruik hebt.
  8) Voor zover ik me herinner noef je de nieuwe c partitie niet te formatteren (hoewel dat geen problemen geeft). Als je image bv van een fat32 partitie is dan krijg je weer een fat32 terug.
 • Bedankt voor de reply, vond ik heel goed.

  Kort antwoord op de diverse punten/suggesties:

  1. Ja de ghost image staat op mijn 2de schijf en ook op DVD.
  2. Ghost image terugzetten: als ik correct begrijp, zelfs al is de image
  die ghost van mijn volledige schijf (zo'n 38 Gb) neemt, maar waarvan
  in werkelijkheid maar een 10 Gb wordt gebruikt, dan zal ghost enkel de
  10 Gb terugzetten. Juist ?
  3. Ok voor primaire partitie.
  4. Heb ghost-floppy's. Maar tot nu toe gebruikte ik ghost enkel vanop de
  C schijf met de image op D. Maar OK, als XP weg is…floppy's.
  5. OK voor dit punt, doe ik.
  6. OK.

  Nogmaals bedankt.
 • Bij 2). dat klopt. Je kunt verder aan de grootte van de image zien (als je die zonder compressie hebt gemaakt) wat je nodig hebt. Let er wel op dat ghost bij grote bestanden soms meer dan een image file aanmaakt (span). Extensies GHO en GHS. Die bij elkaar optellen. Dat zou dan zo'n 10GB of minder zijn. Je kunt ook met ghost explorer vanuit windows onder "file-properties" de informatie bekijken.

  Ik heb wel eens gehad dat na terugzetten en windows opstarten de boodschap " missing file ntldr" verscheen. Daarom is het verstandig een opstart flop te maken. Voor win2000 en winxp copieer je de files
  boot.ini
  ntdetect.com
  ntldr
  vanuit je c schijf naar de flop. Dit zijn "hidden" files dus eerst zichtbaar maken. Vanuit een explorer window, tools-folder options-view en hier "show hidden files" aanklikken. Je kunt de flop testen door er mee op te starten. Dan moet windows opgestart worden. In je bios moet dan in de boot volgorde a voor c staan.
 • Als in explorer op mijn tweede schijf kijk zie ik de volgende gegevens:

  GHOST 001.GHS : 2.097.150 kb
  GHOST 002.GHS : 2.097.150 kb
  GHOST 003.GHS : 1.154.852 kb
  GHOST BU0 C2 gho : 2.097.150 kb

  Dus als ik hier alleGHS's en gho optel kom ik tot 7.446.302 kb.
  Indien mijn redenering juist is zou er dus maar 7.5 Gb van 40 Gb schijf gebruikt zijn.

  Is er dan een probleem als ik de C bvb in 3 partities verdeel.
  Ghost heb ik op dit moment dan toch niet nodig ?
  Of is het misschien beter om toch de schijf eerst eens te formateren…ik lees dikwijls dat opnieuw formateren en Xp weer installeren heel positief
  zou zijn…
  Tussen haakjes: mijn computer draait heel goed, dus…mede dank zij Ghost.

  Als ik met Partition Magic mijn C schijf bekijk zie ik:

  NTFS: 38.162,2 Mb
  Unallocated: 7,8 Mb

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.