Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Dual boot 98 xp

Binary
7 antwoorden
 • Wie helpt mij?

  Ik heb nu 2 primaire partities win98. Die heb ik een paar jaar geleden met partition magic aangemaakt. Ik gebruik bootmagic om in het gewenste systeem te komen. Nu probeer ik de tweede partitie te vervangen door winxp.

  Probleem 1:
  Dat lukt wel maar ik merk dat er ongeveer 500 Mb aan gegevens worden weggeschreven in de eerste partitie (win98).

  Hoe voorkom ik dit?

  Probleem 2:
  Bootmagic wordt overruled door het bootscherm van windowsxp. Daar kun je echter geen wachtwoorden gebruiken.
  Hoe los ik dat op?

  Probleem 3:
  Om de computer snel te laten opstarten is het de bedoeling dat de meeste programma's in een aparte programmapartitie komen.
  Hoe groot moet een xp-partitie minimaal zijn om hem soepel te laten werken.

  Groeten, Marcc
 • Probleem 2 eerst.
  Bij installatie zag winxp dat win98 er ook op stond en heeft vol enthousiasme een dual booting scenario gecreeerd. Daar kun je wat aan doen door de boot.ini file aan te passen.
  Bij mij met winxp home als enige is die

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect

  Bij jou zal er iets dergelijks staan. Als xp op de tweede partitie staat dan in de tweede regel partition(2). Verder nog een regel over win98. Dat moet weg. Zet de inhoud van boot.ini anders even op het forum.

  Zie ook
  http://web.ukonline.co.uk/cook/dualboot.htm
  Dat is over win2000 en millenium maar bij xp en 98 is het ongeveer hetzelfde. Van deze site

  [Boot Loader]
  timeout=3
  Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
  [Operating Systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect /nodebug
  C:\="Microsoft Windows Millennium Edition"

  In dit voorbeeld staat win2000 op de eerste partitie en millenium op de tweede. Als de laatste regel wordt weggehaald wordt 2000 opgestart.
  Ik zou beginnen met bootmagic te deinstalleren. Haal dan in de xp boot.ini de win98 regel weg, start opnieuw op en kijk wat er gebeurt. Als nu xp opstart kun je opnieuw bootmagic installeren. Dit op maar een van de twee, zeg xp. anders raakt de zaak in de war. Als het mis gaat kun je fdisk /mbr vanaf de win98 opstartflop doen. Aannemend dat je het pqboot schijfje van PM hebt gemaakt kun je daarvan opstarten het gewenste operating system kiezen, schijfje er uit en opnieuw opstarten. Dan bootmagic installeren.

  Probleem3. Het lijkt aantrekkelijk de programma's voor gemeenschappelijk gebruik op een andere partitie te zetten maar in de praktijk krijg je allerlei complicaties omdat de operating systems verschillende dll's ed. nodig hebben. Een gangbare gebruikte ruimte van winxp is zo'n 7GB. Met 10 zit je wel goed.

  Probleem 1: De vraag is of je de door xp gemaakte files uit je 98 partitie kunt verwijderen. Weet ik niet. Als je een ghost image van 98 hebt kun je het proberen. Als die van voor de xp installatie is, kun je die terugzetten, dan ben je ze kwijt. Als je dat doet eerst even bootmagic deinstalleren van xp. Dan het opstarten van de twee systemen testen met het pqboot schijfje en als alles in orde is bootmagic op een van de twee opnieuw installeren.
 • [quote:68096da244="marcc"]Wie helpt mij?

  Ik heb nu 2 primaire partities win98. Die heb ik een paar jaar geleden met partition magic aangemaakt. Ik gebruik bootmagic om in het gewenste systeem te komen. Nu probeer ik de tweede partitie te vervangen door winxp.

  Probleem 1:
  Dat lukt wel maar ik merk dat er ongeveer 500 Mb aan gegevens worden weggeschreven in de eerste partitie (win98).[/quote:68096da244]Heel vaag, wat voor bestanden precies?[quote:68096da244="marcc"]

  Hoe voorkom ik dit?

  Probleem 2:
  Bootmagic wordt overruled door het bootscherm van windowsxp. Daar kun je echter geen wachtwoorden gebruiken.
  Hoe los ik dat op?[/quote:68096da244]Gebruik in XP gebruikers met wachtwoorden, in W98 kun je ook wachtwoorden instellen (zijn ook wel programma's voor)
  [quote:68096da244="marcc"]
  Probleem 3:
  Om de computer snel te laten opstarten is het de bedoeling dat de meeste programma's in een aparte programmapartitie komen.
  Hoe groot moet een xp-partitie minimaal zijn om hem soepel te laten werken.

  Groeten, Marcc[/quote:68096da244]

  vanuit XP gezien:

  C: W98 (FAT32)
  D: Programma's (FAT32)
  E: WXP (NTFS)


  Zo kun je in W98 en in WXP je programma's op D: zetten.
 • A.tip schreef bij probleem2: Daar kun je wat aan doen door de boot.ini file aan te passen. [/color:46d0975b94]
  Bedankt voor de tip maar:
  Waar kun je die boot.ini file vinden in win98 en in winxp en wat heb je nodig om hem te bewerken?
 • Het is niet de bedoeling dat win98 en winxp van dezelfde programma's gebruik maken. Dus mijn vraag is eigenlijk hoeveel ruimte XP kaal nodig heeft + wat ruimte voor diverse processen zoals b.v. videobewerking?

  Groeten, Marcc
 • [quote:e555dd58be="marcc"]A.tip schreef bij probleem2: Daar kun je wat aan doen door de boot.ini file aan te passen. [/color:e555dd58be]
  Bedankt voor de tip maar:
  Waar kun je die boot.ini file vinden in win98 en in winxp en wat heb je nodig om hem te bewerken?[/quote:e555dd58be]Boot.ini staat altijd in de C:\ map. Deze kun je veranderen mbv Kladblok.[quote:e555dd58be="marcc"]Het is niet de bedoeling dat win98 en winxp van dezelfde programma's gebruik maken. Dus mijn vraag is eigenlijk hoeveel ruimte XP kaal nodig heeft + wat ruimte voor diverse processen zoals b.v. videobewerking?

  Groeten, Marcc[/quote:e555dd58be]trek daar maar 12 gig voor uit. Maar dan moet je de video's natuurlijk wel op een andere hd/partitie zetten
 • Dat kan toch niet waar zijn. Ik bedoel dus dat vrijwel alle programma's, in ieder geval de grote, op een andere partitie staan. Dus op de opstartpartitie staat alleen windows XP. Heb je die 12 Gb echt nodig voor allerlei tijdelijke bestanden?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.