Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Beschadigde hd of software probleem?

None
10 antwoorden
 • Sinds een paar weken heb ik geregeld problemen met diverse programma's en instellingen. Ik heb met schijfcontrole mijn hd gecontroleerd. Dan gaat het weer even goed.

  De hd bestaat uit 2 partities: C en D.
  Op C staat het besturingssysteem en zijn steeds beschadigde sectoren, die door schijfcontrole worden gerepareerd, maar een paar dagen later zijn er weer nieuwe beschadigde sectoren.
  Op D staan alleen datagegevens en is alles steeds in orde.

  Systeem: XP Home Edition, NTFS, hd heet ST360014A (gevonden in systeeminfo) en is 55 GB. Systeem is iets meer dan 1 jaar oud en beveiligd met firewall NIS.

  Weet iemand of mijn hd het gaat begeven of dat dit een sofware/windows probleem is? Als mijn hd kapot gaat, dan zou ik toch ook problemen op D moeten hebben? Hoe kan ik het probleem oplossen?
  Waar kan ik trouwens het logboekbestand van schijfcontrole vinden?
 • Probeer eens Windows opnieuw te installeren. Als je dan nog steeds het probleem hebt weet je dat het aan de harde schijf ligt.

  Welk merk HD heb je? Verschillende fabriekanten stellen diagnostische tools beschikbaar die de gezondheid van je schijf kunnen testen. Deze zijn meestal grondiger dan de windows schijfcontrole.

  Het logbestand van de schijfcontrole vind je door bij uitvoeren eventvwr.msc in te tikken.
  Kies dan links voor toepassing. Onder het kopje Bron zoek je naar WinLogon. Dat zou het logboek van schijfcontrole moeten zijn.
 • st360014a dat is een seagate barracuda ze hebben een tool om je harde schijf te testen en die vind je hier http://www.seagate.com/support/seatools/
 • Bedankt voor de tips. Via de site van Seagate heb ik een test gevonden. Na 2,5 uur (!) scannen bleken er 4 'bad sectors' op de harde schijf. Nu lijkt/is alles weer in orde.

  Het logbestand heb ik gevonden. Ik zocht eigenlijk naar een tekst-bestand, zoals in voormalige windows-versies.

  Nog één vraag: als er over een paar dagen weer nieuwe beschadigde sectoren zijn, betekent dat dan dat de harde schijf stuk gaat? Er moet toch een reden zijn voor het ontstaan van beschadigingen? Misschien lastige vraag, maar ik heb dit probleem nog niet eerder gehad en weet niet goed wat ik nu verder kan verwachten.
 • als je steeds sneller bad clusters krijgt zou ik maar snel belangrijke dingen saven want dat is vaak het einde van de harde schijf
 • Afgelopen zondag schreef ik dit:

  [size=11:73f5c18a9a]Sinds een paar weken heb ik geregeld problemen met diverse programma's en instellingen. Ik heb met schijfcontrole mijn hd gecontroleerd. Dan gaat het weer even goed.

  De hd bestaat uit 2 partities: C en D.
  Op C staat het besturingssysteem en zijn steeds beschadigde sectoren, die door schijfcontrole worden gerepareerd, maar een paar dagen later zijn er weer nieuwe beschadigde sectoren.
  Op D staan alleen datagegevens en is alles steeds in orde.

  Systeem: XP Home Edition, NTFS, hd is ST380011A (Seagate 80 GB). Systeem is iets meer dan 1 jaar oud.

  Weet iemand of mijn hd het gaat begeven of dat dit een sofware/windows probleem is? Als mijn hd kapot gaat, dan zou ik toch ook problemen op D moeten hebben? Hoe kan ik het probleem oplossen?
  [/size:73f5c18a9a][/color:73f5c18a9a]
  Met behulp van dit forum heb ik diagnose software van Seagate gedraaid en toen leek alles in orde. Vanmorgen echter was het weer mis: beschadigde sectoren.

  Ik heb de leverancier van mijn pc gevraagd. Hij bevestigde dat dit zowel een software probleem kan zijn als een kapotte schijf. Om erachter te komen wat het probleem is, adviseert hij mij de schijf (dus C en D) helemaal leeg te halen en dan nogmaals de diagnose software te draaien.
  Ik heb in ieder geval met Norton Ghost 2 image files gemaakt (1 van C en 1 van D) en die op mijn tweede harde schijf in dezelfde pc geplaatst.

  Vragen: kan ik nu met fdisk de hele schijf opnieuw formatteren? Start dan nog wel de diagnose software vanaf diskette? Moet ik nog ergens speciaal op letten? Weet iemand een goede site waar dit hele proces stap-voor-stap wordt beschreven? Veel vragen, maar ik ben nogal huiverig dat ik straks mijn datagegevens kwijt ben.
 • Sea tools kun je gewoon uitvoeren met data op de harde schijven. Een backup moet je altijd maken, voor het geval dat … Mijn ervaring met Seagate is dat als er wat mis is met de harde schijf dat door de tools gezien wordt. Helaas niet direct. In het verleden vreemde crashes gehad. Na 1,5 jaar bleekt toen de Seagate HD (vemoedelijk echt) kapot. Pas toen gaf het test-tool ook fouten en ook pas toen kreeg ik na een volledige format ook bad sectors. Bij vele bad sectors is de HD zeker kapot. Het aantal neemt iha alleen maar toe. COntroleer garantie,
 • Oh ja, en SMART liet toen nog niks van zich horen. Dat kwam pas toen de HD heel erg traag werd.
 • Hans, bedankt voor het meedenken.

  Sea Tools herkent 4 'bad sectors', maar kan deze op een of andere manier niet repareren. Schijfcontrole van XP herkent soms wel beschadigde sectoren, kan deze soms wel en soms niet repareren.

  Helaas is de garantietermijn net verlopen.

  Wat is SMART?
 • smart is een programma wat je harde schijf in de gaten houd zitbij elke harde schijf de nieuwere in elk geval met seagate heb ik slechte ervaring daarom schreef ik ook belangrijke dingen saven succes

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.