Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Cd-rom instaleren

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Hoi,

  Ik heb een probleem en ik hoop dat ik hier een antwoordt op mijn probleem kan krijgen. :)

  Ik heb laatst een hele oude computer gekocht (nouja, wat je oud noemt… hij komt uit 1992).

  Toen de computer in 1992 gekocht werd zat er nog geen cd-rom speler in, die is er een paar jaar later ingezet en geinstaleerd. Maar toen ik de computer kocht is de gehele hardeschijf geformateerd. Toen ik de computer aanzette en met de win98 opstart diskette opstarten kwam ik er achter dat de cd-rom speler niet gelezen wordt.

  Hoe kan ik er voor zorchen dat de cd-rom speler gelezen wordt en zo win 98 op die computer kan instaleren?

  Groeten en wachtend op antwoord,

  Frost
 • dan moet je het merk en type van de cdrom speler weten en dan de drivers van dat merk install.
 • Via ms-dos? Heb ik daar veel kennis voor nodig of kan ik met mijn basis kennis ms-dos al een heel eind komen?
 • Start je de pc met de opstartdiskettes? Start m dan op met cd-rom ondersteuning! Zo kun je wel bij je cd-rom.
 • [quote:3f007d2e97="daf_driver"]Start je de pc met de opstartdiskettes? Start m dan op met cd-rom ondersteuning! Zo kun je wel bij je cd-rom.[/quote:3f007d2e97] ja dat kan ook .
  www.bootdisk.com
 • [quote:aa944d1047="daf_driver"]Start je de pc met de opstartdiskettes? Start m dan op met cd-rom ondersteuning! Zo kun je wel bij je cd-rom.[/quote:aa944d1047]

  Die cd-rom ondersteuning werkt juist niet. De opstart diskette kan dan geen cd-rom drive vinden.
 • kun je achter het merk en type komen van de cdromspeler? dan kunnen we je misschien verder helpen
 • [quote:1796e4f15b="Frost"]Hoe kan ik er voor zorchen dat de cd-rom speler gelezen wordt en zo win 98 op die computer kan instaleren? [/quote:1796e4f15b] Gaat het wel om een IDE cd-rom speler? Ik meen me te herinneren dat de cd-rom spelers uit die tijd (double speed) een eigen interface kaart hadden. In dat geval heb je waarschijnlijk de specifieke drivers nodig van de cd-rom speler. Voldoet die oude pc aan de minimale systeem vereisten?
 • De computer voldoet aan de minimale systeem eisen.

  Verder heb ik gekeken naar de cd-rom drive naam en ik heb deze stiker gevonden:

  CD-ROM DRIVE
  N0. XM-5522B
  Toshiha

  Is dit de naam van de cd-rom drive of is dit iets anders?
 • [quote:0772b7e9a2="Frost"]CD-ROM DRIVE N0. XM-5522B Toshiha[/quote:0772b7e9a2] Dan zou je het met deze drivers kunnen proberen. http://list.driverguide.com/list/DOS/company1066/
 • Oke, bedankt :) … Nu heb ik de driver.

  Maar hoe kan ik dit nu op de computer instaleren, ik kan alleen maar in ms-dos komen met de booddisk en als ik de setup van de driver run dan krijg ik de foutmelding dat het bepaalde bestanden niet kan vinden. (die er ook niet op staan want de gehele computer is geformateerd)
 • ga naar de diskette met de drivers en zoek mscdex.exe op type dit in op de command prompt en waarschijnlijk zal hij nu de cd-rom herkennen/ drivers laden.
 • oh nog een ding na mscdex.exe moet je ook nog tosh.exe starten.
 • Bedankt voor alle tips en hints, maar ik zit nog steeds compleet vast…

  Ik start de computer op en moet dus met de opstart diskette in (een beperkte) ms-dos komen. Vanuit hier, als ik de computer opstart met ondersteuning van de cd-rom, doet de cd-rom het nog steeds niet.

  Daarom heb ik, zoals jullie al zeiden, geprobeerd de driver te instaleren. Ik laat tosh.exe starten, maar die heeft mscdex.exe nodig. Daarom heb ik mscdex.exe van de booddisk naar de hardeschijf gekopieerd. Daarna heb ik tosh.exe geinstaleerd. Ik krijg dan een soort van wizzard en na alles geinstaleerd te hebben moet ik de computer overnieuw opstarten.

  de computer kan nog steeds niet uit zichzelf opstarten (logisch want er staat nog steets geen ms-dos of windows op, maar al wel een autoexec bestand, gemaakt door tosh.exe)
  Als ik met de booddisk de pc opstart met ondersteuning van de cd-rom doet de cd-rom het nog steeds niet. Daarom heb ik de computer opgestart zonder ondersteuning van de cd-rom en vervolgens autoexec gedraait. Ik kreeg meteen de foutmelding dat de driver niet bestaat…

  Wat moet ik nu doen?
 • Het lijkt me toe dat je 2 dingen door elkaar probeert te doen. Je probeert dus de CDROM drivers op je harde schijf te installeren, maar start vervolgens wel weer vanaf diskette op. Als die drivers daar niet op staan, dan gaat het uiteraard weer niet goed.
  Je kunt vanaf de diskette het commando [b:464c25aa18]SYS C:[/b:464c25aa18] gebruiken om de harde schijf opstartbaar te maken, zodat je de diskette niet meer hoeft te gebruiken. Daarna de CDROM drivers installeren en dan zou het moeten werken.

  EDIT: De wizard voegt zowel aan de config.sys als autoexec.bat een regel toe. In principe kun je die regels ook op de diskette toevoegen, samen met het driverprogramma (tosh.exe ?) en MSCDEX (staat at op de diskette). Als dat lukt, dan zou ook de diskette gebruikt kunnen worden om de CDROM aan te spreken.
 • Allereerst moet ik zeggen ,dat het wat vreemd is ,dat deze (nog niet zo heel oude ) PC niet via de BIOS >>>de CD-rom-drive kan vinden..

  DOS-Prompt dan maar:
  Format(spatie)C:/U
  Fdisk(spatie)/MBR

  Mocht het nu nóg niet lukken ,dan heb ik eventueel dit nog (niet schrikken,'t is een heel verhaal)
  mocht het je onverhoopt lukken de exacte drivers te vinden ,dan kopieer je deze (uiteraard) naar AUTOEXEC.BAT en CONFIG.SYS ,welke deze drivers nodig hebben !
  *************************************************************
  Die Naam van toshiba is leuk hoor ,maar niet te veel van aantrekken…deze "worden" als REAL COMMON MODE drivers herkend !!
  *************************************************************
  Ik wil jou het juiste bestandje toesturen,mocht je daar (nog)behoefte aan hebben.Dit heb je nodig ,om die CD-rom aan het draaien te krijgen !

  :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.