Vraag & Antwoord

OS Windows

bootable partities

9 antwoorden
  • wat zijn de voorwaarden voor Windows98 en WinXP partities om te kunnen booten? (met het oog op 1024 cylinder boot boundary en 2GB boot boundary) ik probeer hier nl een soort multiboot in elkaar te flansen, maar ik heb geen zin in een niet opstartbare pc.
  • Nou, als je WinXP nog moet installeren en Win98 op de C: partitie staat, is er geen probleem: WinXP gewoon op D: installeren en er wordt automatisch een bootmenu (boot.ini) aangemaakt. Let er wel op dat je de partities gewoon FAT32 formatteert, want Win98 kan geen NTFS partities lezen.
  • Die boundaries die jij noemt zijn niet echt meer relevant. Dat was vroeger nog wel eens een probleem, maar in deze situatie niet. En als je een dualboot maakt waarbij WinXP op een logisch station komt te staan al helemaal niet. Dan wordt immers gewoon via de C: partitie geboot. Maar ook als je wel via meerdere primaire partities boot is dat geen enkel probleem.
  • harstikke bedankt, obiwan en binary, dit stelt me zeer gerust.
  • o trouwens,,, hoe zit dat dan met windows 95 ?
  • [quote:b1e158015e="ik"]o trouwens,,, hoe zit dat dan met windows 95 ?[/quote:b1e158015e] nou laat die vraag maar zitten, want ik heb een andere. Partition Magic 8.0 zegt tegen mij als ik met de rescue diskettes mijn pc opnieuw aan het indelen ben (partities e.d.) dat windows 95 en 98 meerdere zichtbare primaire partities niet herkennen en/of ondersteunen. ik wil xp en 95 samen op 1 schijf zetten (meerdere partities) note: ik start met een lege schijf afgezien van een extended partitie met 1 logisch station met documenten erin en allerlei onzin. dus zo ziet mn schijf eruit: (van 'links naar rechts' zeg maar) [code:1:b1e158015e]20 GB aan unallocated space 20 GB extended partitie * 20 GB Logisch station[/code:1:b1e158015e] ik ben dus bereid 20 GB aan xp+95 te besteden. kan iemand mij de mogelijkheden (en valkuilen) van een dualboot met XP en 95 tot in de fijne puntjes uitleggen?
  • Hoeven helemal geen valkuilen te zijn. Maak met Partition Magic bijvoorbeeld 1 primaire FAT partitie van 5 GB, breidt de extended uit tot het maximum en maak in die ruimte nog 1 logisch station (wordt dus 15 GB). Installeer Win95 in de primaire partitie (ik neem aan dat die met FAT32 overweg kan, anders zou het ook FAT16 kunnen zijn). Installeer vervolgens WinXP in het logisch station. Bootmenu wordt automatisch geregeld door WinXP setup. Lees ook even de Windows FAQ door als er nog iets onduidelijk is.
  • bedankt, ik snap het nu ook. ik heb het echter net iets anders gedaan ik heb nu ok een w98 cd gevonden (tussen mn pa's rommel) en die dus gebruikt. W98 op eerste primaire partitie (5 GB / FAT32) WinXP op tweede primaire partitie (5 GB / NTFS) dan extended met stuff (5GB) en docu's (25GB) nu krijg ik ook zo'n mooi opstartmenu! :D later -sven
  • WinXP kan prima met meerder primaire partities overweg. Win98 heeft daar wat meer moeite mee, maar in deze situatie (C: is actief, D: is niet actief) valt dat wel mee. Over het algemeen vermijd ik liever het gebruik van meerder primaire partities met Win9X, behalve als je er één op hidden zet tijdens het booten. Maar is alleen ter info, jouw configuratie zal prima werken. Alleen vind ik 5 GB voor WinXP een beetje aan de krappe kant.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.