Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

win 98 op oude machine

Anoniem
FX
13 antwoorden
 • Hoi

  Ik zit in de problemen. Min moeder heeft een zeer oude computer met win98. Nu heb ik deze machine een keer geformatteerd, en nu kan ik niks meer. Als ik de cd van win98 in de cd speler stop dan gebeurt er niks. Wat gaat er fout ? :oops: :oops: :oops:
  Of hoe weet ik dat de computer de cd speler ziet. Ik heb er even dos opgezet, maar ik kan alleen naar a: en c:

  grt, FX
 • Oke, om bij het begin te beginnen:

  Geef wat meer informatie over het systeem. (Moet ik denken aan een 486, of wel een P2?)

  Je CDROM speler is of niet ingesteld in je BIOS, of wordt nog niet standaard ondersteund door je BIOS (In geval van dat laatste is het waarschijnlijk een P1 of een 486). Je kan mbv DOS drivers je cdromspeler benaderen. Makkelijkst is, om op bootdisk.com een Win98 bootdisk creator downloaden, en dan run je die. Zo kan je een bootdisk (opstartdiskette) maken, en daarmee boot je dan je pc. Dan krijg je een menuutje te zien, en daar kies je voor "[i:76578f24b7]Computer opstarten met CD-ROM ondersteuning[/i:76578f24b7]", zodat ook je CD-ROMspeler wordt herkent. Dan wacht je tot je pc klaar is met bootten, en dan ga je naar E:\ en dan typ je setup.exe. (Waarom geen D:\ ? Omdat je Win98 bootdisk op D:\ een RAM-DRIVE maakt, hoef je verder niks over te weten nu). Dan start je Windows 98 setup, vanaf cd, en ik neem aan dat je het vandaar wel verder zelf kunt.

  Het zou ook kunnen zijn dat je de bootsequence in je BIOS verkeerd hebt staan. Dwz, de volgorde van apparaten die worden gebruikt om op te starten. Dus bijv eerst van FLOPPY, dan IDE-0 (hard disk 1), dan IDE-1 (CDROM).
 • Kijk eens of harde schijf niet gewoon stuk is.
  Nu is dit vaak moeilijker te herkennen aan een ratelend geluid, omdat oude schijven horen te ratelen.
  Welnu ik begrijp dat je zelf ook een computer hebt, anders kon je dit niet publiceren.
  Wat je kan doen is kijken of je een extra IDE poort (zo'n bandje met allemaal draadjes meestal 40) over hebt en daar de harde schijf van je moeder aan hangen (let op stroom volledig van beide systemen halen)
  Mocht je wel een stekkeraansluiting maar geen apparte poort over hebben dan zal je moeten zoeken hoe je moeders harde schijf op slave moet komen te staan (ondhouden hoe de jumper zat !)

  Nu zul je misschien op delete moeten drukken vlak na de pieptoon (1 a 2 seconden) bij het opstarten om in je bios te kijken of hij de schijf herkend, maar Win XP zal dit wellicht automatisch doen.
  Let op het wordt geheid de D:\ schijf en eventueel F:\

  Veel geluk en onthoud wat je doet !
  InternEd
 • Zeg InternEd ik weet niet waar jij het over hebt, maar hij heeft de schijf geformateerd, en nu herkent de BIOS zijn CDROMspeler niet, of hij heeft geen bootable cd, of de bootsequence staat verkeerd, of het komt gewoon doordat hij in DOS geen CDROM drivers heeft. Zijn schijf werkt prima, tenminste hij heeft er niks slechts over gemeld…
 • Eh… de CD van Windows 98 is volgens mij niet bootable… dus inderdaad een opstartdiskette maken!
 • Ja de schijf werkt gewoon. Ik heb er dos 6.0 opgezet. Ik moest toch wat !!
  Nu kijk ik tegen een wonderschone dos prompt aan, en heb ik alleen a en c.

  Bij de opstart staat er pentium 100 mhz. De machine wordt alleen gebruikt om te surfen en simpele emailtjes te versturen. Dus alleen met wat tekst.

  Ik ga dat met bootdisk.com proberen. Ik kom er later weer op terug. En alvast hartstikke bedankt. Tja, je ziet, ik ben niet zo handig.

  tot straks, grt FX
 • Welke moet ik nemen van de 2 ?


  Windows 98 OEM | Alt1 | Alt2
  Windows 98 Custom, No Ramdrive | Alt1 | Alt2

  grt, FX
 • De 1e (OEM dus).
 • wat ben jij snel zeg !
  grt, FX
 • Ik heb gedownload naar een diskette, en de melding gekregen voltooid.
  Ik heb de diskette in de PC gedaan, en toen op restart gedrukt en ik krijg dan:

  Non-system disk or disk error

  Of is het dan nog geen bootdisk ?

  grt, FX
 • Dit moet je doen :
  Download het bestand naar je harde schijf (waar je nu op internet), plaats de floppy in je diskettedrive, en draait het gedownloade bestand. Dan gewoon instructies volgen, en [b:1b6f3273a8]dan[/b:1b6f3273a8] kan je booten vanaf die diskette.

  [offtopic]Wat betreft die snelle reacties : ik ga slapen, morgen om 5 uur eruit, dus die snelle reacties stoppen nu :P[/offtopic]
 • 5 uur !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dan kan ik maar één ding zeggen, naar bed en welterusten.

  grt, FX
 • [quote:25f7c84fea="Maarten81"]Eh… de CD van Windows 98 is volgens mij niet bootable…[/quote:25f7c84fea] Niet allemaal, ik heb hier ook eentje liggen die wel bootable is…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.