Vraag & Antwoord

OS Windows

HD wel in Bios maar niet in windows 98

Anoniem
gerben1
13 antwoorden
 • Op een Pc is i.v.m. een HD probleem de oude harddisk vervangen door een nieuwe. Deze nieuwe HD is een Ghost image van een werkend systeem. Met deze nieuwe HD het systeem opgestart en het systeem werkend gemaakt. Vervolgens de oude HD aangesloten op de tweede IDE poort. In de Bios wordt de schijf nu wel correct herkend en ik hoor hem ook draaien. ALs Windows opgestart is dan zie ik de tweede HD echtert niet terug als tweede HD.
  Kijk ik vervolgens in het configuratiescherm bij apparaatbeheer dan zie ik dat er wel twee HD worden weergegeven die volgens Windows correct werken.
  Ik wil graag nog wat data van deze oude HD afhalen.

  Iemand een oplossing.
 • Is die ene HD soms NTFS?
  Want 98 kent geen NTFS en geeft daarom de HD niet in Explorer weer :wink:
 • Volgens mij niet maar ik weet dat de gebruiker aan het rommelen is geweest met XP CD,s dus het zou kunnen dat de boel naar NTFS gezet is.

  Ik probleer de HD wel even in een XP machine te hangen en kijken of dat hij hem dan herkend.
 • Eenvoudiger zou zijn om een DOS-box te starten en met [b:6c7f5125ff]fdisk[/b:6c7f5125ff] je schijven te bekijken. Kom je er snel genoeg achter wat voor partitie er op staat.
 • Als ik Fdisk bekijk dan zie ik dat er maar één partititie is. (C)
  Apparaatbeheer geeft aan Generic IDE Disk Type01
  en Generic IDE Disk type03
 • uhm, FDISK is voor partities, en het waren toch 2 hd's?
  Dus dan zou je in FDISK de 2de HD moeten selecteren, want ik neem aan dat je nu de 1ste, dus C: geselecteerd hebt
 • Ja dat klopt. Als ik de tweede schijf selecteer dan geeft hij aan dat er geen partities zijn gedefinieerd. Dus dan klopt de melding wel dat Windows hem niet ziet. Op deze schijf zou echter nog data moeten staan. Kan ik die eventueel dan nog benaderen. (Denk ik niet maar wie weet).
 • Zie: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=125545

  Misschien kan je hem een nieuwe drive-letter toewijzen? Ik geef je geen garantie dat het werkt maar je kan het uiteraard eens proberen :roll:
 • Nee, als er geen partities zijn dan kun je ook geen driveletter toewijzen. En al helemaal niet in Windows 98, want die kent geen schijfbeheer.
  En bestaan zeker wel tools die data op schijven kunnen vinden, zelf als je de partitie verwijderd of geformatteerd hebt. De gratis tools kunnen meestal niet met NTFS overweg, maar een programma als Drive Rescue kan dat wel. Althans de niet-gratis versie daarvan.
 • Doe ik dat dan ook via FDISK? Via Windows zie ik hem niet. Heeft filerecovery eventueel nog zin.
 • Oh whoops, iets verkeerd gelezen :oops:
  En er vergeten bij te zetten dat het partition magic moest :x
 • Ik heb PC Inspector File Recovery gedownload en dit programma uitgevoerd. Deze zag inderdaad de oude schijf en alle data weer terug. Vervolgens het hele spul even in een nieuwe tijdelijke map gezet. Daarmee heb ik in iedergeval weer alle data terug. Gelukkig.

  Nog bedankt voor het meedenken. Ik had PM 3.0 al klaarliggen. (Werkt dat nog wel met W98)
 • Gefeliciteerd, da's dan mazzel hebben.
  Ja PM 3.0 (was dat niet PQ Magic?) zou gewoon met FAT32 overweg moeten kunnen, maar je hebt daar wel een antiekje liggen! De nieuwe versies zijn heel wat fraaier en veelzijdiger, zeker als je regelmatig met nieuwere besturings-systemen (met NTFS) werkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.