Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

HIMEM.SYS ontbreekt.

None
25 antwoorden
 • Hallo,

  Als ik vanuit de dosprompt Windows wil opstarten, geeft hij als bericht: HIMEM.sys ontbreekt.

  Hoe kan ik dat herstellen???
 • Hoe start je precies op, welke DOS versie, welke Windows versie?. En waarom zou je op die manier op willen starten? Enige aanvullende informatie zou wel helpen bij het beantwoorden van zo'n vraag.
  Meestal wordt HIMEM.SYS geladen in de config.sys, en het zou wellicht een idee zijn om te controleren hoe deze er uit ziet. Type dus in DOS eens [b:c1f4c986d8]TYPE CONFIG.SYS[/b:c1f4c986d8] om de inhoud te bekijken.
 • [quote:aa36b5d615="Binary"]Hoe start je precies op, welke DOS versie, welke Windows versie?. En waarom zou je op die manier op willen starten? Enige aanvullende informatie zou wel helpen bij het beantwoorden van zo'n vraag.
  Meestal wordt HIMEM.SYS geladen in de config.sys, en het zou wellicht een idee zijn om te controleren hoe deze er uit ziet. Type dus in DOS eens [b:aa36b5d615]TYPE CONFIG.SYS[/b:aa36b5d615] om de inhoud te bekijken.[/quote:aa36b5d615]

  Dan staat er:
  device=C:\Windows\Command\display.sys con=(ega,,1)
  Country=031,850,c\Windows\Command\country.sys
  FILES=25

  Ik heb Windows 98 2e editie.
  Ik wil opstarten vanuit de dosprompt naar Windows om op die manier opstartbestanden over te slaan. Dat is de enige manier om Speeddisk te laten werken.

  Maar als ik dus typ: 'win' achter de prompt, dan geeft hij het bericht HIMEM.sys ontbreekt.
 • Aanvullende informatie:

  Ik heb Zoek bestand –> Hymem.sys gedaan. Resultaat: vier bestanden, en wel in:
  C:\Windows
  C:\Windows\Command\ebd
  D:\Program files\BDBUILD\CALDERA
  D:\Program files\RESCUEME\DOSYSTEM

  Dus het bestand is er wel!!!
 • Je zou de volgende regels toe kunnen voegen aan het begin van je config.sys:

  device=c:\windows\himem.sys
  dos=high,umb


  Is mij nog steeds onduidelijk hoe je nu precies in DOS komt, vanaf bootdiskette of vanuit Windows kiezen van opdrachtprompt? In dat laatste geval kun je toch terug naar Windows met het commando EXIT?
 • Ik denk dat het probleem erin zit, dat je die opstartbestanden overslaat. Win98 heeft himem.sys nodig. Die wordt normaliter geladen als je windows start, ook al staat ie niet in config.sys. Maar als jij dat laden niet toelaat, dan gaat het wel mis.
 • [quote:374cb17a55="Binary"]Je zou de volgende regels toe kunnen voegen aan het begin van je config.sys:

  device=c:\windows\himem.sys
  dos=high,umb


  Is mij nog steeds onduidelijk hoe je nu precies in DOS komt, vanaf bootdiskette of vanuit Windows kiezen van opdrachtprompt? In dat laatste geval kun je toch terug naar Windows met het commando EXIT?[/quote:374cb17a55]

  Als ik de computer opstart druk ik op F8. Dan krijg ik keuzemogelijkheden. Ik kies dan opstarten vanuit veilige modus met Dos-prompt. Als ik daar 'EXIT' type, gebeurt er niets.

  Bedoel jij dat ik die regels moet typen nadat ik achter de prompt 'type msconfig.sys' heb gedaan?
 • [quote:dcbb0ebefd="diana"][quote:dcbb0ebefd="Binary"]Je zou de volgende regels toe kunnen voegen aan het begin van je config.sys:

  device=c:\windows\himem.sys
  dos=high,umb


  Is mij nog steeds onduidelijk hoe je nu precies in DOS komt, vanaf bootdiskette of vanuit Windows kiezen van opdrachtprompt? In dat laatste geval kun je toch terug naar Windows met het commando EXIT?[/quote:dcbb0ebefd]

  Als ik de computer opstart druk ik op F8. Dan krijg ik keuzemogelijkheden. Ik kies dan opstarten vanuit veilige modus met Dos-prompt. Als ik daar 'EXIT' type, gebeurt er niets.

  Bedoel jij dat ik die regels moet typen nadat ik achter de prompt 'type msconfig.sys' heb gedaan?[/quote:dcbb0ebefd]
  met het commando 'type' krijg je alleen de inhoud van het bestand te zien. je zou dan 'edit config.sys' moeten typen om die regels in de config.sys te plaatsen.
 • [quote:55d0601f07="dropkick"]
  met het commando 'type' krijg je alleen de inhoud van het bestand te zien. je zou dan 'edit config.sys' moeten typen om die regels in de config.sys te plaatsen.[/quote:55d0601f07]

  Aha!!!
  Ik ga het proberen.
 • [quote:dd7f993486="gerben"]Ik denk dat het probleem erin zit, dat je die opstartbestanden overslaat. Win98 heeft himem.sys nodig. Die wordt normaliter geladen als je windows start, ook al staat ie niet in config.sys. Maar als jij dat laden niet toelaat, dan gaat het wel mis.[/quote:dd7f993486]

  Deze theorie klopt niet, want tot voor kort lukte het altijd wel. En dan kon ik eindelijk mijn Speeddisk zonder problemen laten draaien, juist vanwege het overslaan van al die opstartbestanden!

  Het kan zijn dat ik het probleem heb veroorzaakt tijdens het oplossen van een virusprobleem deze week. Ik heb o.a. wat software gedeïnstallerd/verwijderd, misschien ook iets essentieels.
 • Dat editten kun je toch nog veel gemakkelijker in Windows zelf doen? Start Kladblok, open config.sys (is wel hidden, dus eerst verborgen bestanden tonen aanzetten) en bewerk het. Daarna opslaan > OK
 • [quote:60abb7682a="Binary"]Dat editten kun je toch nog veel gemakkelijker in Windows zelf doen? Start Kladblok, open config.sys (is wel hidden, dus eerst verborgen bestanden tonen aanzetten) en bewerk het. Daarna opslaan > OK[/quote:60abb7682a]

  Met kladblok ben ik niet bekend. (heb het even geprobeerd maar kan ms.config niet vinden).

  Dus heb ik het via de F8 methode gedaan. De twee regels heb ik toegevoegd met edit config.sys

  Daarna na de prompt getypt: type config.sys en de twee regels extra stonden erbij.

  Daarna na de prompt getypt: win.
  Maar wéér het bericht: "himem.sys ontbreekt".

  Staat himem.sys op de windows cdrom en zou ik hem daarvanuit weer op de computer kunnen zetten? Zo ja, hoe doe je dat?
 • Sorry, dubbel bericht.
 • Dat is wel een beetje raar. Je hebt zelf aangegeven dat HIMEM.SYS in de map C:\Windows zou moeten zitten. Als je dan naar DOS opstart zou je ofwel een foutmelding moeten krijgen, of himem zou moeten worden geladen. Is een beetje lastig te checken want ik heb hier weinig Win98 computers meer waar ik mee kan testen. Ik moet hier nog maar even wat langer over nadenken. Kun je dat SPEEDDISK (is dat de oude DOS versie van Norton?) ook draaien door vanaf bootdisk op te starten? Dan wordt HIMEM vast wel geladen.
 • [quote:734c0032fd="Binary"]Dat is wel een beetje raar. Je hebt zelf aangegeven dat HIMEM.SYS in de map C:\Windows zou moeten zitten. Als je dan naar DOS opstart zou je ofwel een foutmelding moeten krijgen, of himem zou moeten worden geladen. Is een beetje lastig te checken want ik heb hier weinig Win98 computers meer waar ik mee kan testen. Ik moet hier nog maar even wat langer over nadenken. Kun je dat SPEEDDISK (is dat de oude DOS versie van Norton?) ook draaien door vanaf bootdisk op te starten? Dan wordt HIMEM vast wel geladen.[/quote:734c0032fd]

  Met google vond ik een discussie over hetzelfde probleem op een andere forum. Daar is het niet opgelost.
  Daar werd gesuggereerd dat het bestand himem.sys misschien beschadigd of corrupt was. Daarom kwam ik op de gedachte om het bestand opnieuw op de computer te zetten.

  Ik ga het proberen vanaf de bootdisk.
 • Is er trouwens een speciale reden waarom je naar 'MS-DOS prompt in Veilige Modus' wilt opstarten, en dan bedoel ik speciaal: waarom Veilige Modus? Dat zou toch ook gewoon Alleen MS-DOS prompt kunnen zijn? Ik weet niet zeker of het iets uitmaakt, maar probeer het gewoon eens? Zou best kunnen dat daar het probleem zit!

  EDIT: En ik weet het intussen wel zeker. Heb het zelf toch even kunnen testen
 • Ik had ook even beter moeten lezen, het stond er in feite ook al vanaf het begin (en Gerben had het zelf ook al aangegeven).

  Het feit dat je in Veilige Modus opstart zorgt er voor dat je config.sys niet wordt geladen. En dus kun je geen Windows opstarten.

  Opstarten in gewone modus zou teveel programma's laden en dus kon je Speedisk niet uitvoeren. Maar dat kwam waarschijnlijk omdat in DOS geen himem.sys werd geladen. Als het goed is gebeurt dat nu wel als je Alleen MS-DOS-prompt opstart, omdat je het extended geheugen nu beschikbaar hebt. Er zou dus nu veel meer ruimte moeten zijn om Speedisk te draaien.
 • [quote:6ba8dfe3ec="Binary"]Ik had ook even beter moeten lezen, het stond er in feite ook al vanaf het begin (en Gerben had het zelf ook al aangegeven).

  Het feit dat je in Veilige Modus opstart zorgt er voor dat je config.sys niet wordt geladen. En dus kun je geen Windows opstarten.

  Opstarten in gewone modus zou teveel programma's laden en dus kon je Speedisk niet uitvoeren. Maar dat kwam waarschijnlijk omdat in DOS geen himem.sys werd geladen. Als het goed is gebeurt dat nu wel als je Alleen MS-DOS-prompt opstart, omdat je het extended geheugen nu beschikbaar hebt. Er zou dus nu veel meer ruimte moeten zijn om Speedisk te draaien.[/quote:6ba8dfe3ec]

  Ik ga het proberen.

  Overigens, het opstarten vanuit de opstartdiskette lukt niet!!! Nu heb ik dat nooit eerder gedaan, dus misschien doe ik iets fout. Ik doe de opstartdiscette in de A-schijf, start de computer, en dan vraagt hij om wel of niet CDRom-ondersteuning. Ik zei eerst nee. Dan verschijnt er a:
  Als ik daarachter typ 'win' dan is de bestandsnaam onjuist. Wat moet ik daar dan typen???
  Ik heb het vervolgens geprobeerd met de cdrom windows 98SE. Ik heb getypt E: en daarna 'setup'. Wederom: bestandsnaam onjuist.

  Ik vrees toch dat er iets stuk is…
 • De bedoeling is om vanaf bootdisk het programma SPEEDISK te starten, geen Windows. Dat zou eventueel met C:\WINDOWS\WIN kunnen.
  Wat ben je eigenlijk met 'setup' van plan? Als je Windows opnieuw wilt installeren, dan zou je e:\Win98\setup moeten typen, maar de bedoeling hiervan ontgaat me.
  Probeer eerst even in DOS-prompt op te starten en kijk of SPEEDISK wil draaien.
 • [quote:82a55e7bf9="Binary"]De bedoeling is om vanaf bootdisk het programma SPEEDISK te starten, geen Windows. Dat zou eventueel met C:\WINDOWS\WIN kunnen.
  Wat ben je eigenlijk met 'setup' van plan? Als je Windows opnieuw wilt installeren, dan zou je e:\Win98\setup moeten typen, maar de bedoeling hiervan ontgaat me.
  Probeer eerst even in DOS-prompt op te starten en kijk of SPEEDISK wil draaien.[/quote:82a55e7bf9]

  Nou ik wilde weten of de opstartdiskette het wel deed. Niet dus.
  In dacht verder om eenmaal in windows, Speeddisk te gaan draaien. Dat was de bedoeling. C:\windows\win heb ik geprobeerd, hij gaf aan dat de bestandsnaam niet juist was.

  Maar ik heb intussen opgestart NIET in veilige modus en geprobeerd Speeddisk te draaien, en dat lukte.
  Dus de extra regels in config.sys hebben ertoe geleid dat ik nu gewoon in windows speeddisk kan draaien? Goed zeg!!!
  (Niettemin weet ik vrijwel zeker dat het tot voor kort lukte in de veilige modus om windows te starten…)

  Ondertussen maak ik me zorgen over de opstartdiskette. Als mijn computer crasht, heb ik er niets aan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.