Vraag & Antwoord

OS Windows

Probleem: opstartdiskette Windows98 werkt niet.

Anoniem
None
34 antwoorden
 • Mijn computer is niet gecrasht, maar ik wil wel weten of mijn opstartdiskette functioneert. Dus deed ik een test.

  Ik doe de opstartdiskette in het station en start de computer. Ik kies voor opstarten zonder CDROM-ondersteuning. Na enige tijd verschijnt de a: prompt.
  Als ik de a: prompt verander in de c: prompt en typ: [b:9d302d2cc2]\windows\win[/b:9d302d2cc2] verschijnt het volgende bericht:

  "De initialisatie van het VFAT-apparaat is mislukt.
  Een door VFAT vereist apparaat of vereiste bron is niet aanwezig of beschikbaar. Kan BFAT niet verder laden.
  Het systeem is gestopt."

  NB: de oplossing voor dit probleem heeft geen haast. :wink:
 • Zomaar een vraag: jij richt je op het Wereldrecord-PC problemen?
 • [quote:fb572e67a3="=Rieske="]Zomaar een vraag: jij richt je op het Wereldrecord-PC problemen?[/quote:fb572e67a3]

  … Met het oplossen van het ene probleem verscheen het andere probleem… (en jullie zijn zo hulpvaardig!)

  Maar kan iemand mij ook helpen met het opstarten vanuit een opstartdiskette?
  Volgens mij durven veel mensen dit niet te vragen omdat het zo'n stomme vraag lijkt!
  Dus: stel je computer crasht, hij gaat niet meer voor of achteruit. Wat doe je dan stap voor stap met de opstartdiskette?

  Op deze simpele vraag is met Google niet te vinden, dat heb ik uiteraard al geprobeerd. Nergens een simpele uitleg.

  Ik DACHT dat je alleen maar de opstartdiskette in het floppystation hoefde te doen, de computer aan te zetten en alles ging vanzelf. Maar bij mij eindigt het proces bij a: En wat dan?
 • NB: de oplossing voor dit probleem heeft geen haast..
  dus tot an de vakantie dan dag dag :lol:
 • [quote:39cc055ee7="diana"]Maar bij mij eindigt het proces bij a: En wat dan?[/quote:39cc055ee7]
  Wat wil je gaan doen dan?
 • [quote:bcdc75245c="=Rieske="][quote:bcdc75245c="diana"]Maar bij mij eindigt het proces bij a: En wat dan?[/quote:bcdc75245c]
  Wat wil je gaan doen dan?[/quote:bcdc75245c]

  Moeilijke vraag. Nee helemaal niet moeilijk! Ik wil opstarten d.m.v. de opstartdiskette!!! :lol: Bijvoorbeeld als mijn computer het niet meer doet.
 • Ik heb je in dat andere draadje al verteld dat dat mij vrij normaal toelijkt dan je Windows niet kunt opstarten vanaf een opstart-diskette. Windows maakt zijn eigen opstartbestanden aan, maar die staan niet allemaal zo op die opstartdiskette. Daar is hij dus uitdrukkelijk ook niet voor bedoeld. Het is mij absoluut onduidelijk waarom je dat eigenlijk zou willen. Mocht Windows ooit opstartproblemen geven, dan kun met een bootdisk diverse acties ondernemen om dat weer op te lossen, maar het simpelweg van daarui opstarten van Windows hoort daar niet bij.

  Mogelijk herstelacties:
  SYS C: om de opstartbestanden te herstellen
  Starten van setup vanaf Win98 CDROM om Windows "er overheen" te installeren
 • Als ik bij 98 zelfde grapje bij de promt uithaal slaat systeem ook vast :wink:
  Vermoedelijk is die diskette daar ook niet voor bedoeld?
 • Zometeen gaat ze vragen "waarom heet het dan een opstartdiskette?".
  :D
 • [quote:9b99980b11="=Rieske="]Zometeen gaat ze vragen "waarom heet het dan een opstartdiskette?".
  :D[/quote:9b99980b11]

  Precies! :D :D

  Dus een gemiddelde leek heeft niets aan de opstartdiskette… :cry:

  Concrete vraag: je computer start niet goed op, vraagt om bestand dat er niet is ofzoiets.
  Dit heb ik met Google gevonden als oplossing:

  "Start de computer op m.b.v. je oude Windows 98 opstartdiskette, kies voor een opstart zonder ondersteuning van cd-rom. als het systeem is opgestart type je sys a: c: en drukt op enter. De systeembestanden op de harddisk zullen worden vervangen door die welke op de diskette staan en daarmee is het probleem opgelost."

  Is dit de beste methode als je computer niet wil opstarten om welke reden dan ook?
 • Natuurlijk niet. Dat geldt alleen voor de opstartbestanden IO.SYS, COMMAND.COM en MSDOS.SYS maar de rest verandert niks (nou ja, ook de bootsector wordt herschreven).
  Maar andere problemen, andere oplossingen. En een van die oplossingen heb ik je hierboven al gegeven (en SYS C: trouwens ook).
 • [quote:855255decf="diana"]"Start de computer op m.b.v. je oude Windows 98 opstartdiskette, kies voor een opstart zonder ondersteuning van cd-rom. als het systeem is opgestart type je sys a: c: en drukt op enter. De systeembestanden op de harddisk zullen worden vervangen door die welke op de diskette staan en daarmee is het probleem opgelost."[/quote:855255decf]Hmm, dit is slechts een zeer specifieke toepassing. Maakt ook niet uit of je dat met/zonder CD-Rom ondersteuning doet. Met Sys worden alleen de basis opstart bestanden aangepast. Die staan op zich los van Windows.
  De opstart diskette is bedoeld om de computer op te starten, deze is niet bedoeld om WIndows op te starten. Als een harde schijf niet in orde is, dan kan je nog proberen om via een opstartdiskette de computer op te starten en via MS-DOS na te gaan of er nog wat te repareren valt. Verder is een opstartdiskette te gebruiken om de CD-Rom drivers onder MS-DOS te installeren en vervolgens de CD-Rom afspeler te gebruiken onder MS-DOS. Dat is handig wanneer je WIndows opnieuw wilt installeren.
  Verder is de opstartdiskette te gebruiken om de harde schijf in te delen en/of te formatteren. Er is dan wel een beperking. Windows 98 (SE) kan standaard tot 64GB maximaal goed indelen. Met een WIndows update is dat op te krikken naar iets meer dan 120GB. Wil je echt meer dan 120GB, daarvoor moet je wat anders dan WIndows 9x gebruiken.
 • [quote:b6d6caad43="Binary"]Windows niet kunt opstarten vanaf een opstart-diskette. [/quote:b6d6caad43] Maar Windows 98 zou wel kunnen worden opgestart vanaf een CD. Zie dit artikel http://www.heise.de/ct/english/99/11/206/
 • Okay, ik begrijp dat mijn opstartdiskette goed is.

  1. Maar ik ben toch wel benieuwd hoe en wat je allemaal kunt repareren in MS-DOS, middels de opstartdiskette. Hebben jullie dat ergens op een rijtje staan?

  2. En dan heb ik ook nog twee NU Emergency Utilities Disks (1 en 2). Wanneer gebruik je die eigenlijk?

  3. En dan heb ik nog de Installation Disk (van Asus). Content Install. exe en Asuscd.sys. Wanneer gebruik je die?

  Dat zijn mijn laatste vragen…
 • [quote:eea22dae8b="diana"]1. Maar ik ben toch wel benieuwd hoe en wat je allemaal kunt repareren in MS-DOS, middels de opstartdiskette. Hebben jullie dat ergens op een rijtje staan? [/quote:eea22dae8b] Dan zou je een Engelstalige bootdisk moeten downloaden bij www.bootdisk.com (de site is nu down) In de Engelstalige readme.txt op de boot diskette, staan de mogelijkheden duidelijk beschreven. Daarentegen de Nederlandstalige leesmij.txt is beknopter.

  Vraag 2 en 3 zijn geen MS Windows vragen, en kan ik hier dus niet beantwoorden.
 • [quote:893a9a81ac="jolo"]Dan zou je een Engelstalige bootdisk moeten downloaden bij www.bootdisk.com (de site is nu down) [/quote:893a9a81ac] Ik vond een mirror van deze site http://www.mirrors.org/archived_software/www.bootdisk.com/original.htm Download daar de Windows 98 (SE) OEM bootdisk.
 • [quote:9a95b408ba="jolo"][quote:9a95b408ba="jolo"]Dan zou je een Engelstalige bootdisk moeten downloaden bij www.bootdisk.com (de site is nu down) [/quote:9a95b408ba] Ik vond een mirror van deze site http://www.mirrors.org/archived_software/www.bootdisk.com/original.htm Download daar de Windows 98 (SE) OEM bootdisk.[/quote:9a95b408ba]

  Bedankt, maar via www.bootdisk.com lukt het ook hoor! Die site is niet down.
  Maar ik moet eerst nieuwe floppies halen.
 • [quote:eb14eb5b03="jolo"][quote:eb14eb5b03="jolo"]Dan zou je een Engelstalige bootdisk moeten downloaden bij www.bootdisk.com (de site is nu down) [/quote:eb14eb5b03] Ik vond een mirror van deze site http://www.mirrors.org/archived_software/www.bootdisk.com/original.htm Download daar de Windows 98 (SE) OEM bootdisk.[/quote:eb14eb5b03]

  Dag,

  Ik heb bij bovenstaande site de Windows 98SE EOM bootdisk gedownload en op een floppy gezet. Nu wilde ik 'm testen, maar dit bericht verscheen: "this disk can't boot: it was formatted without the /S (system) option. To make it bootable, use the DOS utility SYS x:

  Weten jullie wat dat kan betekenen?
 • [quote:45b902decb="diana"]1. Maar ik ben toch wel benieuwd hoe en wat je allemaal kunt repareren in MS-DOS, middels de opstartdiskette.[/quote:45b902decb]Een opstartdiskette doet niks meer dan een rundimentair besturingssysteem beschikbaar stellen zodat je computer nog enigzins te benaderen is, wanneer het 'hoofd besturingssysteem' op de harde schijf niet meer werkt. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte op het opstartmedium (er bestaan ook opstart CD's bijv.) staan er vaak wat elemantaire tools op om wat basis werkzaamheden (formatteren, partitioneren, kopieeren) uit te kunnen voeren. Een opstartdiskette is geen magisch redmiddel dat je in je PC kunt steken waardoor op [i:45b902decb]automagische wijze[/i:45b902decb] alle problemen opgelost worden. Het is een stuk gereedschap dat je moet leren gebruiken en dat het mogelijk maakt andere gereedschappen in te zetten.
  [quote:45b902decb]2. En dan heb ik ook nog twee NU Emergency Utilities Disks (1 en 2). Waneer gebruik je die eigenlijk?[/quote:45b902decb]Wie is de fabrikant van die dingen?[quote:45b902decb]3. En dan heb ik nog de Installation Disk (van Asus). Content Install. exe en Asuscd.sys. Wanneer gebruik je die?[/quote:45b902decb]Dat is waarschijnlijk een diskette om een zgn. restore CD te starten. Wanneer je PC hopeloos vastloopt, kun je ipv zelf windows te installeren een CD restore CD gebruiken die in essentie alles op je HD wist en een kopie van de windows installatie zoals je die bij aflevering van de PC kreeg, terug zet. Dat is een rigoureuze, maar wel efficiente manier van PC problemen oplossen.
 • NU = Norton Utilities!? :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.