Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP opnieuw installeren

None
20 antwoorden
 • Hoi, ik heb nu ongeveer 1 jaar windows XP erop staan en alles raakt behoorlijk vervuild.
  Ik heb al een back-up gemaakt van alles wat ik niet verliezen mag.
  Ik heb een installatie CD-ROM, origineel van XP.
  Hoe ga ik nu te werk zodat XP er weer nieuw opstaat zoals het was toen ik de computer kocht.
  Moet ik eerst formateren en dan opnieuw installeren?
  Een opstartdiskette maken?
  Alvast bedankt.
 • Formatteren moet je nooit en te nimmer doen, gewoon de boel opruimen, het register schoonmaken en hij draait weer als nieuw.
 • Formatteren kan je rustig doen, maar zorg [b:8f6c100e71]eerst[/b:8f6c100e71] dat je alle drivers van de hardware verzamelt hebt. Je doet de cd erin en start opnieuw op (niet vanuit windows opnieuw instaleren maar van de cd af opstarten, in het bios aangeven dat hij van de cd af opstart (meestal boot sequence oid) daarna onder het opstarten vraagt hij: wilt u van de cd opstarten oid, en dan kies je daarvoor, dan gaat hij de hardwareconfiguratie controleren, daarna wat files laden. (Als je een Sata harde schijf hebt moet je in dit stadium de diskette met de sata drivers erin stoppen en als hij het niet zo pakt de volgende poging op F6 drukken) Daarna vraagt hij of je XP wilt instaleren en krijg je een wizard, dat zie je vanzelf. Op het moment dat je de harde schijf moet kiezen dan kies je waar hij moet komen te staan en verwijder je die (met D) en daarna druk je op C om een nieuwe aan te maken, daarop enter je en die formatteer je als ntfs (niet snel maar gewoon).

  Als je een permanente internet connectie hebt —-> trek die voor het instaleren van windhoos eruit, na het instaleren eerst firewall + virusscanner erop —-> verbinding instellen —> [b:8f6c100e71]meteen[/b:8f6c100e71] de belangrijke updates halen (start –> alle programma's —-> windows update)

  Tip: Wil je de pc schoon houden, gebruik dan ook anti-spyware tools en gebruik een alternatieve browser (firefox bijvoorbeeld) om te surfen.
 • volgens my wil hy gewoon een schone hard disk met xp erop als nieuw, dus echt alles er gewoon uit behalve ze back up.

  dit wil ik ook graag, dus kom maar met de antwoorden :)

  bedankt pcguy
 • [quote:b84522563f="pcguy"]Formatteren kan je rustig doen, [/quote:b84522563f]
  Weer een die denkt dat dit een toverwoord is, nergens voor nodig en je bent alles kwijt.
 • Weer een die meent dat ie alles weet, geef eens [b:74f2f35792]goede[/b:74f2f35792] redenen ipv achter die belg aan te lopen met kutargumenten.

  Als het een grote bende is op je pc, dan is formateren en dan nieuwe drivers instaleren sneller dan alles opruimen. Als hij zegt dat hij zijn data al gebackupped heeft, dan kan hij het rustig doen als hij overal goede drivers voor heeft. Hij wil terug naar hoe het erop stond zei hij, nou dat kan door te formateren.
 • Oke, bedankt allemaal, het is me gelukt.
 • [quote:4ef646520e="pcguy"]Als het een grote bende is op je pc, dan is formateren en dan nieuwe drivers instaleren sneller dan alles opruimen.[/quote:4ef646520e]
  Ik denk dat jij nog veel moet leren, behalve onzin posten dat kan je goed.
 • [quote:2e0a1c4d3d="Belg"][quote:2e0a1c4d3d="pcguy"]Als het een grote bende is op je pc, dan is formateren en dan nieuwe drivers instaleren sneller dan alles opruimen.[/quote:2e0a1c4d3d]
  Ik denk dat jij nog veel moet leren, behalve onzin posten dat kan je goed.[/quote:2e0a1c4d3d]

  Moet jij zeggen grapjas, geef eindelijk eens [b:2e0a1c4d3d][u:2e0a1c4d3d]goede[/u:2e0a1c4d3d][/b:2e0a1c4d3d] argumenten man.

  Edit: jij mag lekker denken hoor, ik denk ook iets over jou maar laat het maar niet zeggen, daar beledig ik ook iemand anders mee en voor hem heb ik wel respect, voor jou niet :P
 • formateren heeft nog een ander voordeel: het werkt door op je denken, je krijgt t [b:a8dbf215cd]gevoel[/b:a8dbf215cd] dat alles weer lekker schoon is :lol:

  de een gaat in zn tuintje werken, de ander formateerd ;)
 • [quote:6f47c50683="Belg"]Formatteren moet je nooit en te nimmer doen, gewoon de boel opruimen, het register schoonmaken en hij draait weer als nieuw.[/quote:6f47c50683]
  Ben ik mee eens.
  Zeker onder Windows XP is het voldoende om aan de hand van registercleaners de boel op te kuisen, je behoudt al je gegevens, en Windows draait terug als een "lier".

  XP draait bij mij nu drie jaar zonder herinstall, enkel wat onderhoud nu en dan, en nog steeds even snel. :lol: :o :D

  Edit: Pc Guy een goede reden om niet te formatteren: regelmatig onderhoud kost weinig tijd; na format ben je minstens een week bezig met alles te herinstalleren. :wink:
 • Regelmatig onderhoud kost idd weinig tijd maar dit is in het geval van de ts niet (voldoende) gebeurd zo maak ik op uit de startpost. En even opnieuw instaleren is sneller dan al het achterstallig onderhoud weer bij te werken. (Kleine progs instaleer je gewoon op het moment dat je ze nodig hebt, hoeft niet allemaal tegelijk)

  Edit: Mag ik vragen hoeveel onderhoud jij doet? Ik op gevoel regelmatig een hijackthislogje maar ook veel herinstalaties, ik formateer vaak omdat ik vaak dingen vernaggel aan windhoos. (vandaar dat data ook op andere partitities staan)
 • Microsoft raad het aan ieder half jaar een verse install te doen
 • Aan een halfjaar kom ik niet, m'n record is anderhalve maand. 8)
 • Ik ben ook een format-freak, als de PC sloom wordt of de harde schijf vol raakt met zooi en ik geen zin heb om alles uit te zoeken, gaan de partities eruit en de format erover, dan is de schijf schoner dan elk clean-up programma ooit voor elkaar zou kunnen krijgen. Wat betreft de opmerking dat je een week bezig bent om alles te herinstalleren, valt wel mee. Meestal is het bij mij in een middagje gebeurd. Oefening baart kunst :P
  Mijn record staat denk ik toch wel op een halfjaartje format-loos, maar dat was dan ook in een periode dat ik de PC veel voor school nodig had, ik ergerde me aan het einde wel kapot aan de sloomheidsgraad ;)
 • Ook al gaat het een beetje offtopic.

  Ik format om de paar maanden eens. Waarom? Omdat ik dan inmiddels zoveel programmaatjes en andere troep heb geinstalleerd dat het me meer tijd kost die overbodige te deinstalleren en het register op te ruimen dan een keer te formatteren. Heb ik meteen weer een hoop schijfruimte vrij. En Windows installeren met een aangepaste CD (lees: Windows Updates erop geslipstreamed) is gebeurt als ik in de tussentijd eventjes het dorp infiets of ga werken ofzo.

  Ieder zijn voorkeur maar ga elkaar niet aanvliegen om zoiets doms, niemand van jullie heeft namelijk gelijk als hij/zij zegt dat de ene manier beter is dan de ander.
 • Belg en PCGUY, zie PB.

  Een goede discussie over formatteren of opschonen, ik denk dat het er echt de tijd van het jaar voor is. Gaat uw gang heren!

  groetjes Edmond
 • [quote:1d9c2b23fc="Belg"]Formatteren moet je nooit en te nimmer doen.[/quote:1d9c2b23fc]

  Er is mij geen mogelijkheid bekend waarmee je een vervuilde Windows installatie weer helemaal schoon krijgt, er blijft altijd troep over die je er niet goed uit krijgt. Of je dan wel of niet wilt formatteren is uiteraard afhankelijk van de vraag hoe erg de installatie is vervuild en hoeveel werk het zou kosten om hem weer goed draaiend te krijgen. Maar het is onzin om te zeggen dat je [i:1d9c2b23fc]nooit en te nimmer[/i:1d9c2b23fc] zou moeten formatteren.
  Als je toch een enorme hekel hebt aan formatteren, dan is het gebruik van een Ghost of Drive Image een heel redelijk alternatief.
 • [quote:262d46ab2f="Eddy X"] Edit: Pc Guy een goede reden om niet te formatteren: regelmatig onderhoud kost weinig tijd; na format ben je minstens een week bezig met alles te herinstalleren. :wink:[/quote:262d46ab2f] Een week?!?! :o
  paar uurtjes bedoel je..

  Gewoon 1 partitie maken voor alleen Windows XP, alle andere rotzooi op een andere partitie zetten. Dan ben je hoogstens een uurtje of 3 bezig om alles weer te installeren en in te stellen.

  Ik ben het met PC-Guy eens, ikzelf installeer nooit windows opnieuw. gewoon een format c
 • [quote:6efe55f6ee="Edmond Varwijk"]Belg en PCGUY, zie PB.

  Een goede discussie over formatteren of opschonen, ik denk dat het er echt de tijd van het jaar voor is. Gaat uw gang heren!

  groetjes Edmond[/quote:6efe55f6ee]

  Ik heb het gelezen, ik hou me koest (en het is idd warm ja :wink:)

  Greetz D.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.