Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

dual boot: xp + home

Binary
13 antwoorden
 • Ik dacht ik pak een eerder draadje, maar dat werkt niet, dus dan maar een nieuw onderwerp…

  Ik heb 1 x windows xp home en 1 x windows xp pro geinstalleerd.
  Op C: staat home
  Op D: staat pro

  Ik wil home verwijderen en die partitie wil ik kunnen formatteren.

  Formatteren is gen probleem, het bootmenu aanpassen ook niet.
  Waar het me om gaat is of ik zonder consequenties C: kan formatteren.
  Staan daar geen bestanden op die nodig zijn om Pro op D: te kunnen starten?
 • Volgens mij staan daar inderdaad cruciale bestanden op. Het zou gunstiger geweest zijn als het andersom was geweest. Ik weet niet precies op welke manier je het wel voor elkaar kan spelen, maar even afwachten op andere reacties.
 • Wat ze bij deze vraag elke keer zeggen is dat het niet kan, omdat alle verwijzingen van pro ook naar de D schijf staan. Wat je zou kunnen proberen is D (pro) standaard op te laten starten met behulp van [i:04392da355]boot.ini[/i:04392da355] en dan zou je alles van C, behalve de root weg kunnen gooien.

  [b:04392da355]Maar[/b:04392da355] dit is maar een idee, of het werkt weet ik niet.
 • Ik heb zelf een keer precies hetzelfde gedaan, alleen had ik op c: en op d: allebei windows xp pro staan. Ik heb d: geformatteerd en geen problemen ondervonden.
 • [quote:37c5b30b45="kobusbeljaars"]Ik heb zelf een keer precies hetzelfde gedaan, alleen had ik op c: en op d: allebei windows xp pro staan. Ik heb d: geformatteerd en geen problemen ondervonden.[/quote:37c5b30b45]Dus het enige wat je hebt gedaan is D: formateren? Dit is toch inrelevante informatie? Het gaat er toch om dat Hij C: wil formateren..
 • Inderdaad ik wil C formatteren, niet D
 • Je kunt C: niet zonder problemen formatteren. Je verwijdert daarmee de bootbestanden NTLDR, BOOT.INI en NTDETECT.COM zondat je niet meer kunt opstarten. In een FAT32 partitie is dat niet zo'n probleem, die kun je via opstarten met bootdiskette wel naar diskette kopiëren en later terug plaatsen. Met een NTFS partitie kun je er ook wel omheen. Je moet dan in WinXP een diskette formatteren (zodat er helemaal niks meer op staat) en de genoemde bestanden hierop plaatsen. Je kunt daarmee dan gewoon opstarten naar Windows. Vervolgens kun je met bv het Recovery Console de C: partitie wel formatteren. Daarna met de diskette weer opstarten en de bestanden naar C: terug kopiëren.
 • het kan wel (ik heb het zelf nog nooit gedaan)
  je start de pc op met os dat je wilt behouden dan verwijder je als je al je belangrijke bestanden vijliggesteld hebt partitie:WINDOWS
  alle overige mappen verwijderen van dat os b.v. mijn documenten etc.

  deze stap is de volgende stap wanneer je win 98 wilt verwijderen:
  dan opstartmenu opschonen :
  windows verkenner/extra/mapopties/weergave/verborge bestanden en mappen weergeven dan gaat u naar C: en met rechts klikken op boot.ini daar kies je eigenschappen/algemeen/vinkje weg bij alleen lezen,verborgen en systeem dan gaat u het bestand boot.ini openen met kladblok haal daar de tekst weg die naar het os gaat dat je wilt verwijderen.maar als het os wat je wilt verwijderen staat onder default kan dat NIET dan moet je een regel boven het os zetten [uitschakelen]

  dit is de volgende stap bij win. 2000:
  start/configratiescherm/systeem/geavanceerd/instellingen in het vak opstart- en herstelinstellingen klik daar op bewerken om het bestand boot.ini direct aan te passen als je daar het DEFAULT os wilt verwijderen moet je gelijk een nieuw os aanwijzen anders krijg je een groot probleem aangezien je pc dan geen bestuuringssysteem meer kan vinden en je pc niet meer kan booten een nieuw default os aanstellen doe je zo je verandert dan b.v. C:\ = 'microsoft windows' in [b:c0d79dc2be]Default=C:\ = 'microsoft windows' [/b:c0d79dc2be]

  dit is de volgende stap bij win. xp:
  start/configratiescherm//systeem/instellingen/opstart- en herstelinstellingen(te vinden onder geavenceerd maak daar in het lijstje klikt u op het os dat je wilt booten aan en vink [b:c0d79dc2be]lijst met besturingssystemen 30 seconden weergeven[/b:c0d79dc2be] UIT u zult merken dat uw pc sneller zal booten

  [b:c0d79dc2be][u:c0d79dc2be]deze handelingen zijn niet voor beginnelingen en ik ben niet verantwoordelijk voor enige schade die wordt aangebracht aan je computer of toebehoren.
  [/u:c0d79dc2be][/b:c0d79dc2be] nu ben ik wel even moe van het typen ik heb op dit moment geen zin om fouten eruit te halen en goede zinnen te maken sorry daarvoor als je nog vragen hebt roep dan maar (er zijn nog wat verborgen bestanden die je moet verwijderen maar dat voeg ik later nog wel toe)
 • Ik zie het woord [b:bfbe25bba9]formatteren[/b:bfbe25bba9] in bovenstaand verhaal niet. Alles wat je hier verteld was al bekend ("Formatteren is geen probleem, het bootmenu aanpassen ook niet.").
 • wat je eventueel zou kunnen proberen is om met een bootprogramma ervoor te zorgen dat alleen de D schijf wordt opgestart. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat de C schijf totaal onzichtbaar word voor de rest. Hiermee zou je kunnen simuleren dat de C schijf is geformatteerd.

  En volgens mij als je problemen zou krijgen met de D schijf )je windows dan' kan je volgens mij met de cd van XP Pro de windows laten herstellen (iets wat je even zou moeten nakijken voordat je het doet).
 • of c een andere stationsletter geven, start, run, compmgmt.msc
 • [quote:b6dfac367b="Rainmaker"]wat je eventueel zou kunnen proberen is om met een bootprogramma ervoor te zorgen dat alleen de D schijf wordt opgestart. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat de C schijf totaal onzichtbaar word voor de rest. Hiermee zou je kunnen simuleren dat de C schijf is geformatteerd.[/quote:b6dfac367b]

  Zullen we dat maar niet doen? Daarmee zouden ook de bootbestanden onzichtbaar zijn en kun je niet meer opstarten. Verder is normaal gesproken de D: partitie een logisch station wat niet opstartbaar is, zodat je helemaal niet meer kunt starten. En ten derde zouden alle verwijzingen binnen Windows die op D: staat dan plotseling naar C: moeten verwijzen.
  Dus, hoe je het ook bekijkt: een desastreus voorstel.

  [quote:b6dfac367b="taco78"]of c een andere stationsletter geven, start, run, compmgmt.msc[/quote:b6dfac367b]

  Al net zo onmogelijk. Je kunt de bootpartitie (met heel goede redenen) zo helemaal geen andere stationsletter toekennen: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q223188
 • wie installeerd dan windows xp home als diegene XP Pro heeft? :-?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.