Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

hardeschijf formateren

Rookie xp
23 antwoorden
 • Mijn systeem draaid op xp. Alleen sinds een paar maanden draaid dit niet lekker meer en wil ik mijn c schijf formatteren en xp opnieuw installeren. Maar nu krijg ik mijn c schijf niet geformatteerd. met andere win versies deed ik dit altijd via dos, maar daar kan ik nu ook niet inkomen……..
  [b:0b2fbb0a4e]HELP!!!![/b:0b2fbb0a4e] (aub???) :-?
 • Waarschijnlijk heb je bij je XP installatei voor NTFS gekozen, daar kom je (niet zomaar) bij vanuit DOS.

  Het beste kan je gewoon opstarten vanaf je XP CD, en vandaar uit formatteren.

  succes
 • Je kan dit niet doen in DOS omdat je harde schijf blijkbaar is geformatteerd als NTFS bestandssysteem.
  Bij Windows 2000/XP kun je opstarten vanaf cd-rom en vervolgens formatteren. Direct na het formatteren gaat hij beginnen met de installatie.
  Stop je XP cd-rom in je speler en start de PC op. Als het goed verschijnt er een melding dat je op een toets moet drukken om vanaf cd-rom op te starten. Als dit niet gebeurt moet dit nog ingesteld worden in de BIOS maar kijk eerst maar of het werkt.
 • Er was inderdaad gekozen voor NTFS. Nu heb ik dus geprobeert om hem met de cd op te starten, maar dat gebeurt niet. Ik heb in de BIOS al aangefinkt dat hij met cd-rom moet opstarten.
  Ook werd er niet aangegeven dat ik op een toets moest drukken, hoe stel ik dat in in de BIOS??? :oops:
 • als het goed is kun je in je bios je opstartvolgorde ook opgeven en daarin moet je dan de CD-rom als eerste opgeven. en natuurlijk niet vergeten om save changes and exit te kiezen op het eind.
 • Dat is ook hetgene wat ik heb gedaan,
  je hoort de cd dan ook gelezen worden maar start toch door vanaf de harde schijf.
 • dan is er ook nog een andere oplossing via de website van microsoft kun je ook opstartdiskettes downloaden voor winxp weet alleen de exacte link niet meer maar even zoeken op de site moet je erachter komen waren dacht ik 6 diskettes.
 • Ik ga ervan uit dat je cd bootable is, verder kun je in je bios ook aangeven alleen van de cdrom te laten opstarten en de rest uitzetten.
 • mijn cd is idd bootable.
  wanneer ik mijn pc opstart leest hij de cd en gaat vrolijk verder met het opstarten via de hardeschijf en blijft tergelijkertijd mooi de cd doorlezen, maar doet er verder niks mee.

  Wanneer ik in xp zit en stop de cd er dan in, dan start hij deze cd wel op..

  Raar maar waar………
 • Heb het al een paar keer meegemaakt dat een Compaq Deskpro niet van Cd wilde opstarten terwijl dat wel ingesteld stond in de BIOS. Bij Die Compaq's was dan de truuk om de default BIOS instellingen weer in te lezen en rebooten (en daarna de eventuele eigen wijzigingen weer doorvoeren). Daarna starte die weer vrolijk op vanaf CD. Moet wel zeggen dat die Compaq's dat hadden op het moment dat er een wijziging was geweest in de schijven samenstelling (schijf erbij/eraf etc.)
 • Je kunt het beste de setup diskettes voor WinXP gebruiken om de installatie te starten als het je niet lukt om vanaf CDROM op te starten. Zijn hier te downloaden: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;EN-US;Q310994
 • onder dos kan je met [b:607318de03]delpart[/b:607318de03] je partitie verwijderen
  (gooi delpart.exe op je opstart flop van b.v win98
  flop opstarten met cdrom ondersteuning,daarna delpart intypen
  en daarna de setup doen van je cdrom

  http://www.juliatexas.com/delpart/delpart.exe
 • En hoe stel je je dat dan voor? Zonder partitie gaat Setup steigeren omdat hij zijn setup bestanden niet kwijt kan. Het kan wel, maar dan zul je toch eerst een FAT32 partitie aan moeten maken en formatteren. Daarna kun je de setup starten vanuit map I386 op de CDROM door het commando WINNT in te geven. Wel verstandig om eerst nog even SMARTDRV.EXE te laden om de zaak wat te versnellen.
  Overigens is het volgens mij toch echt veel simpeler om de setup diskettes voor WinXP te maken en daarmee de setup te starten.
 • oops was ik ff vergeten :oops:
  daarna eerst ff fdisk draaien natuurlijk
  p.s 6 floppen aanmaken en draaien duurt langer
 • Dat duurt inderdaad wel langer, maar dat is in dit geval "time well spent". Maar het voordeel is dat je gewoon op een NTFS partitie kunt installeren, en dat kan onder DOS niet. Weliswaar kun je later een FAT32 partitie omzetten naar NTFS, maar de indeling hiervan is altijd minder efficiënt dan een origineel NTFS geformatteerde partitie. Je zult dat niet zo direct merken, maar toch: http://www.microsoft.com/whdc/system/winpreinst/ntfs-preinstall.mspx
 • kan ik met die diskettes dan wel formatteren????
  Mijn eigen win pro schijf wil niet via de opstart,
  Nu heb ik de Win Home schijf van mijn vriendin gepakt en die
  in de cd rom gedaan, deze starte wel op (na druk op een toets)
  dan kan ik uit 3 dingen kiezen. windows installeren of herstellen / reparen of afsluiten, afsluiten is het in elk geval niet en repareren ook niet. Wat moet ik dan kiezen om mijn harde schijf te formatteren? (NTFS voor de duidelijkheid).

  (Alvast) bedankt voor de hulp
 • Je moet kiezen voor Windows installeren, dan krijg je namelijk eerst de mogelijkheid om te formatteren alvorens de installatie begint.
 • het is gelukt, bedankt…..

  Nu het volgende, na het formatteren van partitie c bleek ook mijn E schijf verdwenen…………….

  Heb ik iets fout gedaan of heeft diegene die mijn pc geinstalleerd heeft een partitie in een partitie gemaakt oid?????

  Het zou niet de eerste installatiefout van hem zijn, vandaar dat ik het nu zelf wil doen.

  BVD
 • Kijk eerst even in Schijfbeheer (rechtsklik op Deze Computer > beheren > Schijfbeheer) en kijk of die partitie nog wel wordt aangegeven. Zo ja, dan kun je proberen daar weer een driveletter aan toe te kennen (rechtklik op de partitie enz.)
 • Nee, hij staat er niet meer in.
  Bij installatie menu van xp geeft hij ook alleen maar de c schijf aan nu…
  heb er nu via dit menu een partitie bij gemaakt, had gelukkig nog een backup van de vorige partitie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.