Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Partities formateren

-TeR-
12 antwoorden
 • Hoi,

  Ik wil de de pc van me pa ff helemaal leeg halen.
  Ik heb 1 schijf van 120gig.
  De schijf is verdeeld in partities allemaal NTFS geformateerd,
  C:, D:, E: en een F:.

  Nu kan ik de D: leeghalen.
  Als ik nu naar Deze Computer ga en ik klik met me rechtermuisknop op de D: en ik klik op formateren…
  Ik vink snelformateren aan, en klik op OK.

  Dan krijg ik de melding dat er nog schijfhulp programma's of andre programma's in gebruik zijn. Deze melding krijg ik ook als ik het in veilige modus probeer.

  Wat doe ik hieraan?

  Besturings systeem: WinXP Pro.

  Mvgr. Bas
 • Opstarten met een bootflop met daarop delpart, en daarmee de partitie weghalen?

  http://www.bootdisk.com/
  http://www.russelltexas.com/delpart.htm
 • Ja maar dan ben ik me partitie helemaal kwijt, of zie ik dat verkeerd?
 • Inderdaad, maar die kun je makkelijk opnieuw aanmaken. Of je moet al meerdere logische schijven in die partitie hebben gedefinieerd.
 • nee ik denk 't niet.
  Ik heb gewoon een schijf van 120 gig
  En daarvan een C:,D:,E: en een F: gemaakt
 • Kan, maar dat zegt niet alles. Het is gebruikelijk dat de C: in een primaire partitie staat, de rest samen in een uitgebreide. Maar D:, E: en F: kunnen ook ieder in een eigen uitgebreide partitie geplaatst zijn. Dat zie je echter snel genoeg in delpart. In het eerste geval zie je twee partities, in het tweede zie je er vier.
 • Ok, ik ben er weer mee bezig. Ik ga nu ff de programma's downloaden.
  Maar hoe maak ik dan weer gemakkelijk een ntfs partitie.
  Want ik heb dat we de PC nieuw kregen 'm gepartitioneerd met Partition Magix 8.

  En ik wil het schijf voor schijf doen omdat er nog dingen opstaan die ik wil bewaren.

  mvgr. bas
 • Hoi TeR,
  Uit je laatste opmerking begrijp ik dat je in het bezit bent van PM 8.0. Heb je ook geprobeerd om de partitie hiermee te formateren? Volgens mij moet dat gaan. Zoniet, volg dan Gerben z'n raad op en verwijder met PM de D: partitie en maak hem daarna opnieuw aan.
 • Het is toch veel gemakkelijker om even met de WinXP CDROM op te starten, naar Recovery Console te gaan en daar met [b:b032e8bc0a]format d:[/b:b032e8bc0a] de partitie te formatteren. Je hoeft helemaal geen partities te verwijderen.
  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q314058

  Erg moeilijk is het overigens niet om die nieuwe partitie aan te maken. Dat kan gewoon binnen Windows: rechtsklik op Deze Computer > Beheren > Schijfbeheer.
 • [quote:8bb8b79551="gerben"]Maar D:, E: en F: kunnen ook ieder in een eigen uitgebreide partitie geplaatst zijn. Dat zie je echter snel genoeg in delpart. In het eerste geval zie je twee partities, in het tweede zie je er vier.[/quote:8bb8b79551]Volgens mij kun je maar 1 (windows) extended partitie hebben. Je kunt dus wel 3 primaire en 1 extended partitie hebben, met in de extended weer meerdere logische partities:
  [quote:8bb8b79551] * A maximum of four partitions can be placed on any hard disk. These are sometimes called primary partitions. The limitation of four is one that is imposed on the system by the way that the master boot record is structured.
  * Only one partition may be designated, at any given time, as active. That partition will be used for booting the system. See here for more on active partitions and switching active status between partitions.
  * DOS (and the operating systems that depend on it for booting, which includes all consumer Windows operating systems) will only recognize the active primary partition. Any other primary partitions will be ignored.
  * One of the four partitions may be designated as an extended DOS partition. This partition may then be subdivided into multiple logical partitions. This is the way that two or more logical DOS volumes can be placed on a single hard disk.
  [/quote:8bb8b79551] http://www.pcguide.com
  ef/hdd/file/structPartitions-c.html

  Ik raad je wel aan om EERST je gegevens te backuppen VOORDAT je met partities gaat jongleren; de ervaring leert dat het meestal goed gaat, maar precies in JOUW geval bv. niet. Als je idd over partition magic beschikt, is dat misschien de makkelijkste weg. Anders via schijfbeheer idd.
 • De bedoeling is eigelijk om gewoon alle partities c:, d:, e:, f: te formateren en windowsXP Pro er weer opnieuw op te zetten.
  Alleen zit ik er nu mee dat alle partities (schijven) NTFS geformateerd zijn!

  En in dos kan ik ze dan niet formateren en als ik 't via de formateer modus in deze computer doe dan geeft hij aan dat er bestanden in gebruik zijn en kan het dus ook niet.

  Er moet toch wel een makkelijkere oplossing zijn om de de ntfs schijven te formateren. zonder dat ik de hele parities hoef te wissen en weer overnieuw moet aanmaken??

  Mvgr. Bas
 • Ik had toen we de PC nieuw hadden eerst windows erop gezet.
  Tijdens de installatie heb ik ervoor gekozen om snel (ntfs) te formateren.
  En heb toen Windows er opstond met Partition Magix de schijf opgesplitst.
  Idd. een makkelijke mannier.
  Anders doe ik 't met fdisk maar dan zijn ze geen NTFS en dan moet ik ze daarna weer NTFS maken dus daarom koos ik voor die mannier.


  Bedankt voor de reaties.

  gerardb ik ga het ff proberen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.