Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

ALLEEN LEZEN uitschakelen

kid jansen
22 antwoorden
 • Om een BackUp programma te gebruiken en de bestanden terug te kunnen zetten moet ik onder eigenschappen van dat bestand het hokje; ALLEEN LEZEN uitschakelen.
  Haal ik dat weg dan krijg ik de vraag of ik dat ook op alle submappen wil toepassen. Ik klik ja. Dan gaat windows aan de gang en verschijnt er een loopbalkje. Vervolgens klik ik op OK en verlaat het scherm eigenschappen

  En nu komt het: Als ik dan weer op eigenschappen klik is “alleen lezen” weer ingeschakeld.

  M.a.w. ik krijg dat niet weg. Hoe kan ik dat toch realiseren??????
 • Er staan enkele voorbeelden op Google. Let wel, het zijn er maar een paar hoor (circa 13.400 pagina’s in het Nederlands)

  http://www.google.nl/search?hl=nl&ie=UTF-8&q=ALLEEN+LEZEN+uitschakelen&btnG=Google+zoeken&lr=lang_nl
 • vriendelijk dank voor de hint naar deze site, maar daar zoek ik me suf.
  Er moet toch iemand op het forum zijn die met een simpel en kort antwoord mij eenvoudiger kan helpen?

  Bovendien gaat het erom om van een complete map het "alleen lezen" uit te schakelen en niet bij mijn documenten, want dat werkt wel.
 • [quote:d0e6666072="rodiep"]Bovendien gaat het erom om van een complete map het "alleen lezen" uit te schakelen en niet bij mijn documenten, want dat werkt wel.[/quote:d0e6666072] Dat is doorgaans wel de map waar de data staat. Heb je het al geprobeerd in de opdracht-prompt met ATTRIB
  Bijvoorbeeld map test op C:\
  [code:1:d0e6666072] attrib -r c:\test\*.* /s [/code:1:d0e6666072][Enter]
 • Beste Jolo
  Ik, als leek, weet niet wat je bedoelt.
  Is het uit te leggen wat ik precies moet doen? En moet dat dan buiten Windows om dus vanuit DOSprompt?
  Ik hoop dat je met een stappenplan kan helpen.
 • [quote:d544c313b2="rodiep"]Is het uit te leggen wat ik precies moet doen? En moet dat dan buiten Windows om dus vanuit DOSprompt? Ik hoop dat je met een stappenplan kan helpen.[/quote:d544c313b2] Ik denk niet dat daar een stappenplan voor is. Het kan kan met de opdracht-prompt in MS Windows. Een korte uitleg over ATTRIB staat op deze site http://home.hccnet.nl/joop.nijenhuis
  com_pnh1.html
 • wat ik eigenlijk bedoel is: wat en waar moet ik dat intypen en wat gebeurt er dan.
  Please help
 • [quote:6dcc2d4fe5="rodiep"]wat ik eigenlijk bedoel is: wat en waar moet ik dat intypen en wat gebeurt er dan.
  Please help[/quote:6dcc2d4fe5]Er vanuit gaande dat je Windows XP NL hebt. Start > Alle programma's > Bureau accessoires > Opdrachtprompt. Daar kun je typen wat ik in de code had gezet, maar dan met de naam van jouw map, en de juiste station letter. En wat er gebeurd is dat van alle bestanden in die map en sub-mappen, de alleen lees attributen opgeheven worden.
 • [quote:7fb4c93e87="rodiep"]Om een BackUp programma te gebruiken en de bestanden terug te kunnen zetten moet ik onder eigenschappen van dat bestand het hokje; ALLEEN LEZEN uitschakelen.
  Haal ik dat weg dan krijg ik de vraag of ik dat ook op alle submappen wil toepassen. Ik klik ja. Dan gaat windows aan de gang en verschijnt er een loopbalkje. Vervolgens klik ik op OK en verlaat het scherm eigenschappen

  En nu komt het: Als ik dan weer op eigenschappen klik is “alleen lezen” weer ingeschakeld.

  M.a.w. ik krijg dat niet weg. Hoe kan ik dat toch realiseren??????[/quote:7fb4c93e87]als je dat op een CD doet kan dat niet…. immers je kunt zo dit niet "overschrijven". Als je het perse wilt moet je eerst de bestanden naar je pc copyen en daar dit doen.
  Maar waarom? Ik neem aan de backupsoftware dit zelf kan, daarom heet het "backupsoftware"…..
 • Data op een CD is ALTIJD alleen-lezen, je kunt nou eenmaal niet schrijven naar een cd ;)

  EERST neer je harde schijf kopieren, DAN alleen-lezen er afhalen :)
 • ik heb dat attrib ook is geprobeerd, maar hij zegt steeds parameternotatie onjuist, terwijl ik niks raars doe. Ik tikte in attrib -h d:\documenten en settings\kid jansen /s /d, oftwel ik wou voor alle mappen en bestanden in D:\Documenten en Settings\Kid Jansen verborgen uitschakelen, maar dat werkt dus niet
 • attrib -h d:\docume~1\kidjan~1 /s /d
 • [quote:1ce75f076f="MyroX"]attrib -h d:\docume~1\kidjan~1 /s /d[/quote:1ce75f076f]
  dit is één methode, je kunt ook dit doen:

  attrib -h "d:\documenten en settings\kid jansen" /s /d

  ook in een command prompt dus :)
 • Heeft die opdrachtprompt moeite met de lengte van de directory waar ik het op toepas ofzo?
 • Nee, maar wel met lange bestandsnamen (volgensmij tegenwoordig ook niet meer) en (voornamelijk) spaties :)

  paties -> hij verwachtdat er dan een argument achteraan komt, geen gedeelte van het pad :)
 • Wat betreft die manier van MyroX, moet je daar gewoon de eerste zes tekens behalve de spaties en dan ~1 erachter doen?
 • Ooit heeft iemand (in de Windows 95 tijd!) daarvoor een aardig programmaatje geschreven. Donation-ware, voor zover ik weet, en nog te vinden bij http://www.digsys.bg/simtel.net/win95/fileutl-pre.html. Het zit ingepakt in bestand [b:2a8c6c1c38]unrdnly1.zip[/b:2a8c6c1c38]. Ook onder Windows XP werkt het nog prima!
 • [quote:9585f6e2b8="kid jansen"]Wat betreft die manier van MyroX, moet je daar gewoon de eerste zes tekens behalve de spaties en dan ~1 erachter doen?[/quote:9585f6e2b8]
  yep.
 • een aardig programmaatje waarvoor, wijzigen van bestandseigenschappen als alleen lezen en verborgen?
 • Start het programma, wijs een map aan waarin bestanden niet meer 'Alleen lezen' moeten zijn, en met één druk op de knop wordt het alleen-lezen vinkje bij alle bestanden in die map (en desgewenst alle eventuele submappen) weggehaald. Simpel, maar doeltreffend!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.