Vraag & Antwoord

OS Windows

Partitie volgorde

Anoniem
kid jansen
9 antwoorden
 • de situatie

  2 harddisken

  1e 2 partities (primary)
  2e 1 partitie (slave)

  Windows XP Pro deelt ze alsvolgt in:

  C (1e partitie 1e schijf)
  D (1e partitie 2e schijf)
  E (2e partitie 1e schijf)

  Hoe kan ik er voor zorgen dat hij de partitie van de 2e schijf gewoon achteraan zet?? Dus E –> 1e partitie 2e schijf??

  Oh, en 2e vraag, heeft het nadelen om alle 3 de partities NTFS te maken? en zo ja, waarom?

  groeten
  Sander
 • waar dacht je dat mee te gaan doen (beide vragen), met Partition Magic 8 ofzo? Als het goed is kan je met xp prima met ntfs werken, doe het zelf ook, maar of het handig is om te converten terwijl alles er al opstaat weet ik niet, het kan wel iig. Wat betreft je eerste vraag, probeer of je met Partition Magic 8 ergens je partities kan renamen, het zal niet in een keer gaan, want je kan niet twee gelijknamige partities hebben. Maak gewoon van D: F: dan van E: D: en dan van F: E: ofzo.
 • Je eeerste vraag kan niet als je op D: en E: programma's hebt staan, wel met data. Of je moet het met een ghost image overzetten.
 • Control Panel/Computerbeheer/Schijfbeheer daar kan je de Driveletters veranderen.
 • Ik heb hier een engelse windows 2000 machine, maar volgens mij werkt t hetzelfde op XP.

  Rechtsklik op "my computer", kies voor "manage", onder "storage" staat "Disk management".
  Hier kun je met rechts klikken op de schijven kiezen voor "change drive letter and path…" Dan kun je met "edit" de drive letter aanpassen.

  Het enige nadeel wat ik me kan voorstellen van je schijven op NTFS te zetten is dat je ze niet meer kunt zien in MS-Dos. Dit kan een nadeel zijn omdat je dan wat moeilijker een backup kunt maken als je Windows helemaal gaar is. Dit is overigens alleen een probleem als je op je C: schijf dingen hebt staan die je niet kwijt wilt, want om de andere schijven te benaderen kun je gewoon windows opnieuw installeren (mits je ze niet geencrypt hebt).

  FAT is een oud bestandssysteem. NTFS is een nieuwere, en ookeen betere. Zie het als dat Windows XP beter is dan Windows 98.
 • Primaire partities komen altijd vooraan, daarna pas de uitgebreide. Als je de tweede schijf geheel uitgebreid maakt, zie je eerst de primaire, dan de uitgebreide van schijf een, dan de uitgebreide van shijf twee.

  En inderdaad, in XP kun je driveletters willekeurig aanpassen. In win9x en dos zit je aan bovengenoemde volgorde vast.
 • Als je de driveletter van een partitie met programma's veranderd, werken die dan wel nog steeds, of moet je alles dan weer opnieuw installeren. Ik dacht zelf namelijk dat het niet kon.
 • Dat hangt van het programma af (en de shortcuts die je er zelf naar gemaakt hebt). Sommigen werken nog wel, anderen hebben configuraties (in files of in registry) die hard verwijzen naar de schijf en directory en dan heb je een probleem.
 • Kun je de programma's niet van schijf verhuizen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.