Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Hoe? vaste schijf voor installatie veranderen

None
14 antwoorden
 • Hallo
  Ik heb net XP opnieuw geinstalleerd bij mijn schoonvader.
  Hij heeft drie schijven C: D: E:
  Ik heb XP op E: geinstalleerd.

  Ik wil dat er verder geen programma's op deze schijf komen.
  Als je nu een willekeurig prog. wil installeren geeft hij meteen aan E:/program files/…
  Dit kan je natuurlijk steeds wijzigen naar bv. C:/program files/…. , maar ik weet dat dit niet gaat gebeuren en dat er meteen wordt doorgeklikt bij de installatie. Op deze manier heeft XP straks te weining ruimte en vervuild hij de hele E: schijf.
  [i:fef89d1e9d]Weet iemand hoe ik ervoor kan zorgen dat bij een installatie meteen C:/program files/…. komt te staan i.p.v E:/program files/….?[/i:fef89d1e9d]
 • En hoe wil je dat een andere programma werkt dan, als het niet op hetzelfde schijf komt als Windows? :oops:
 • Dit kan wel, dat kun je namelijk doen via powertoys.
  http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

  Download daar Tweak Ui.

  Ga binnen tweak ui naar my computer en vervolgens naar special folders, daar kun je het veranderen.
  Bij folder staat een pijltje en daar kun je diverse mappen veranderen.
 • Ja met Tweak Ui zou je mappen kunnen veranderen, maar het punt is dat meeste programma’s Windows nodig hebben om te draaien.
  Je zou bijv. een spelletje op andere HD (partitie) kunnen instaleren maar mocht men toch Windows opnieuw moeten instaleren dan werkt dat spelletje op andere HD ook niet meer.
  Ik maak meestaal 2-3 partities op 1 PC. De grootste, met Windows en andere progjes is C.
  Op de andere partitie staan gedownload programma’s, muziek bestanden, plaatjes en alle documenten.
  Ik geef toe dat niet alle programma’s op hetzelfde schijf moeten staan als Windows. Maar meeste wel. Alleen zelfstandige programma’s zoals bijv. Aida 32, Stinger of anders, dat GEEN gebruik maken van Windows kunnen goed werken op andere HD (partitie)
 • [quote:c6ff21789f="Falconetti"]Ik geef toe dat niet alle programma’s op hetzelfde schijf moeten staan als Windows. Maar meeste wel. Alleen zelfstandige programma’s zoals bijv. Aida 32, Stinger of anders, dat GEEN gebruik maken van Windows kunnen goed werken op andere HD (partitie)[/quote:c6ff21789f]Da's dus niet waar; veruit de meeste programma's kun je op een willekeurige partitie in een willekeurige map installeren. Zolang je NA de installatie maar niet ineens Windows op een andere partitie installeerd/verplaatst.
 • Ik heb 2 harddisken C en D.
  Ik heb de C schijf voor windows gereserveerd en de rest installeer ik gewoon op de D en ik heb nog nooit problemen ondervonden.
 • Als je op de C-schijf alleen het besturingsysteem en bijv. mijn documenten plaatst en de overige grote programma's (waarvan je de cd's nog hebt) op andere schijf dan is het maken van een backup van C-schijf met bijv. Norton Ghost binnen 10 minuten gebeurd.
 • Ik vind het ook niet meer dan logisch dat je 1 partitie / schijf voor Windows gerelateerde onderdelen reserveert en de overige programma's op een andere partitie
 • Hallo allemaal

  In eerste instantie bedankt voor jullie snelle reactie.
  Ik heb Tweak ui gedownload en daar moet het mee gaan lukken.
  Misschien ga ik vanavond nog even de partities veranderen door XP nogmaals te herinstalleren en dan op de juiste plek.

  Bedankt allemaal
 • [quote:f556e1048c="Captain_Kansloos"][quote:f556e1048c="Falconetti"]Ik geef toe dat niet alle programma’s op hetzelfde schijf moeten staan als Windows. Maar meeste wel. Alleen zelfstandige programma’s zoals bijv. Aida 32, Stinger of anders, dat GEEN gebruik maken van Windows kunnen goed werken op andere HD (partitie)[/quote:f556e1048c]Da's dus niet waar; veruit de meeste programma's kun je op een willekeurige partitie in een willekeurige map installeren. Zolang je NA de installatie maar niet ineens Windows op een andere partitie installeerd/verplaatst.[/quote:f556e1048c]Precies, of als je het bewuste programma alsnog na installatie zou verplaatsen naar een andere partitie. Dan zal het heel vaak ook niet meer werken. Verder drukt Captain_Kansloos in z'n bescheidenheid zich nog te voorzichtig uit, in plaats van "de meeste" kun je gerust zeggen "alle". Daarvoor beschikt Windows nl. over het register, waar die gegevens worden opgeslagen. Dat betekent dat als je precies de weg weet in het register, het wèl mogelijk is om een programma te verplaatsen.
 • De Boer ik begrijp de discussie niet meer, volgens mij was Krijgertjes al uit.
  Misschien heb ik me verkeerd uitgedrukt.
  Dat Windows over een register beschikt dat wisten we al en ook dat de gegevens daar opgeslagen worden. Om nu in her register te gaan klooien om een programma te verplaatsen lijkt mij niet echt verstandig
  Dat de vraagsteller genoeg ruimte wil behouden op het Windows schijf (of partitie) dat lijkt me logisch.
  Mijn punt was/is, dat je kan wel een programma elders kan zetten/instaleren maar…. Mocht men Windows moeten verwijderen (formatteren) dan werken daarna de overige programma’s toch niet.
  Er zijn ook zelfstandige programma’s zoals Stinger. Deze instaleer je niet, je runt alleen dit progje. Dus ongeacht waar je het programma zet, deze blijft werken omdat je installeert deze programma niet!
  Wat ik persoonlijk (eigen mening) vreemd vindt is dat op 9 van de 10 Pc’s teveel programma’s in het opstart menu staan. Mensen klagen over te traag opstarten maar je blijft versteld van wat allemaal opstart. Maar goed dit is een andere onderwerp :wink:
 • [quote:3a400a496a="Falconetti"]Mijn punt was/is, dat je kan wel een programma elders kan zetten/instaleren maar…. Mocht men Windows moeten verwijderen (formatteren) dan werken daarna de overige programma’s toch niet.[/quote:3a400a496a]Dat ben ik wel met je eens. Maar datzelfde is ook het geval wanneer je programma's wèl op dezelfde partitie als Windows staan.

  Uit jouw eerste post begreep ik dat je bedoelde dat veel programma's persé op dezelfde partitie als de windows installatie moeten worden geïnstalleerd, omdat ze anders niet werken. Dat is onjuist.
 • [quote:78a2d07565="Falconetti"]…. Mijn punt was/is, dat je kan wel een programma elders kan zetten/instaleren maar…. Mocht men Windows moeten verwijderen (formatteren) dan werken daarna de overige programma’s toch niet……..[/quote:78a2d07565]In dat geval zijn we het volledig met elkaar eens. Het kwam inderdaad uit je eerste commentaar niet helemaal uit de verf, vandaar het zijspoor over het register dat ik even bewandelde, dat natuurlijk niet bedoeld was om "nou eens iets heel opmerkelijks te vertellen".

  Jan de Boer
 • Sorry, misschien was dat ene post van mij niet echt duidelijk.
  Natuurlijk werken programma’s wel als je ze op een andere partitie zet dan Windows.
  De vraagsteller had het over dat te weinig ruimte zou ontstaan op de Windows partitie en dat deze vervuild zou raken als de geïnstalleerde programma’s op hetzelfde schijf komen.
  Maar er kleven meer nadelen dan voordelen (mijn eigen mening) aan deze keuze:
  - Als men problemen krijgt met Windows en de partitie van Windows geformatteerd moet worden dan werken meeste programma’s niet meer.
  - Omdat veel programma’s Windows nodig hebben, zetten deze programma’s een deel van hun bestanden toch in het Windows mapje
  - Te weinig ruimte ontstaat vooral nadat gebruiker veel bestanden heeft opgeslagen, dus niet zozeer als gevolg van een programma. En wat je als vervuiling kan noemen ontstaat vooral na het verwijderen van programma’s omdat ALTIJD restjes achterblijven.

  Naast bovenstaande komt ook nog bij ( ME en XP) het systeem herstel functie. Deze functie gebruikt ook nog wat extra ruimte en er zijn weinig mensen dat regelmatig de herstelpunten verwijderd.
  Ik werk het liefst met 2 partities (eigen smaak) en gebruik hier 3 Pc’s en 1 laptop allemaal met verschillende Windows versies. De partitie verhouding is 60% - 40% (C en D).
  Op C heb ik Windows en overige programma’s maar ik gebruik het mapje Mijn Documenten niet.
  Op D heb ik Mijn Documenten, alle plaatjes (bmp, jpg, jpeg,etc), alle muziek bestanden (dus P2P programma zit op C maar de bestanden op D), filmpjes, wekelijkse back-up van mijn Outlook map en Favorieten map. Op D heb ik ook een mapje Downloads. In Downloads komen programma’s dat ik van internet haal. Na downloaden wordt bestand gescand. Zodra mapje Downloads ± 600 MB aan bestanden heeft, gaan ze op een CD en vervolgens maak ik mapje leeg.
  Pc’s werken prima, nog nooit een crash of dergelijke.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.