Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

SP2 doen of niet?

Anoniem
Rednalsaw
29 antwoorden
 • Er staat al een week of wat een wereldbol pictogram van windows rechtsonder in mijn scherm met de uitnodiging SP2 te downloaden en te installeren. Maar volgens mij kan ik dat beter niet doen aangzien ik her en der heb gehoord dat je daar veel (vooral internetverbinding/firewall) problemen mee kunt krijgen. Is dit zo?

  Wel heb ik nu updates gedownload voor SP1. Maar als ik die wil installeren krijg ik de waarschuwing eerst een back-up van het systeem te maken alvorens verder te gaan. Ik heb geen back-up software. Wat nu! … 8)
 • Ja, internet wordt soms een stuk lastiger en internet pagina's lezen vanaf mijn computer (meestal voor testen van scripts en gewenste pop-ups) dat is nu dus een totale ramp.
  Al met al best wel vervelend omdat ik de gewenste pagina's ook niet op kan geven als een "goede" pagina. Toepassingen die niet meer niet meer werken of alleen nog maar moeizaam zijn te gebruiken zijn bv telebankieren (Rabobank) en plattegrond telefoongids en gouden gids. Hoewel de firewall FTP toestaat, blokkeert deze helaas toch nog mijn ftp. Voor de rest lijkt alles wel te werken.
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=128193
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=126653
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=125731

  En de vele andere topics hierover. De één krijgt problemen, de ander is tevreden. Je kunt er natuurlijk altijd om dobbelen.

  SP1 is niet zo ingrijpend als SP2, ik zou zeggen: gewoon installeren en je kan je documenten etc natuurlijk altijd ff branden.
 • Rednalsaw,
  Hoe je een back-up maakt staat in jou andere vraag, hier dus =
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=130766&highlight=
 • Ik sluit me aan bij Hans.Vosman.
  Als je internet pagina's test, is het totale complete ramp met die beveiligingsbalk van IE. Gestoord wordt je ervan. Gelukkig heb ik Firefox, die gebruik ik 90% van de tijd.

  Maar niet altijd.
  En hoe goed is de beveiliging van SP2?
  Hij stond koud op mijn computer….en kassa. De virusscanner (Kaspersky) gaf een alert.
  De eerste Trojan Horse was binnen.
  (via IE met SP2 uiteraard)……..
  Het bleek om een soort ongewenste taakbalk te gaan.
  Ondanks Zone-Alarm, Ad-Aware, Spyware blaster, en Spybot S&D.
  Ik dacht dat ik nou qua beveiliging wel "goed" zat.
  Hier zakt je broek toch van af mensen…….
  IE is gewoon nog steeds onveilig.
  Met Firefox is me dit nog nooit overkomen.

  :-?
 • Ik hou het lekker op SP1. Goed genoeg voor mij.
 • Groot aantal patches voor Microsoft-software
  Microsoft heeft een recordaantal van tien patches tegelijk uitgebracht om lekken in een groot aantal programma’s te dichten. Eén lek in Word is echter nog altijd niet gedicht. De patches van oktober moeten zeker twintig softwarelekken dichttimmeren. Zeven patches hebben het label 'kritiek' gekregen, omdat voor diverse gaten al een code beschikbaar is waarmee het lek wordt misbruikt. Via de meest kritieke lekken kan een hacker toegang krijgen tot een pc. Het gaat om diverse lekken in Windows, Exchange e-mailserver, Internet Explorer en Office. Onder de ernstigste beveiligingsgaten zit onder meer een lek in het smtp-protocol, het nntp-protocol (network news transfer protocol) en de manier waarop Windows XP en Windows Server zip-bestanden verwerken. Opvallend is dat het probleem in Word 2000, dat vorige week door Secunia werd gemeld, nog niet is gedicht. Voor zover bekend komt dit lek voor in Office 2000 (Word 2000) en mogelijk ook in Office XP (Word 2002).
  Gebruikers die Windows XP Service Pack 2 reeds hebben geïnstalleerd hoeven de hierboven genoemde patches niet meer te installeren – in SP2 zijn ze reeds opgenomen. Wel is inmiddels ook al een patch beschikbaar voor een patch die eerder is uitgebracht om misbruik van JPEG’s te voorkomen. Deze patch, een kritieke, is bestemd voor gebruikers van Office XP, Visio 2002 en Project 2002. Ook XP SP2-gebruikers van deze programma’s doen er goed aan deze update zo snel mogelijk te installeren. Webwereld, www.webwereld.nl Microsoft, www.microsoft.nl
  [quote:c0752458b4]

  Bovenstaande vond ik in een mail van ComputerTotaal. Ik wil geen SP2, maar wel de patches. Maar als ik start>alle programmas>windows-update doe en ik akkoord ga wordt SP2 gedownload en geinstalleerd, terwijl op het scherm ook een link [SP2 apart installeren] staat. Hoe kan je nou alleen die patches krijgen zonder SP2? … :( [/quote:c0752458b4]
 • Waar ik gek van wordt met SP2 is dat blokkeren van downloads, zinloze beveiliging lijkt me aangezien die bestanden niet uit zichzelf geopend worden.
 • [quote:043e171bc3="<?pc>"]Waar ik gek van wordt met SP2 is dat blokkeren van downloads, zinloze beveiliging lijkt me aangezien die bestanden niet uit zichzelf geopend worden.[/quote:043e171bc3]
  Maar dat zet je dan toch gewoon effe met een paar klikken uit?

  Wat is nou het hele probleem? Met Norton Ghost of Acronis maak je een image van je systeem zoals het is, dus met SP1 neem ik aan, je installeert SP2, als het bevalt klaaro, als het niet bevalt zet je die image terug, ook klaaro.

  En dan dat 'beveiligingsprobleem' of whatever; wat je wilt zet je toch gewoon uit in het configuratiescherm, eventueel wat extra dingen met XP-Antispy. Een progje configureren is bijna vaste prik, waarom zou dat dan bij SP2 anders liggen?

  EDIT: @Rednalsaw, Op http://www.acronis.com/download/ kun je een trial downloaden van Acronis True Image versie 8.0, daarmee maak je heel makkelijk een image.
 • SP2 loopt als een zonnetje hier, maar ik heb dan ook de AV-scanner en firewall uit staan, daar ik beide van Norton al heb.
  Ook die beveiligingsbalk zegt me niets.
 • Is er iemand die weet hoe je van die systray ico (voor SP2) afkomt als je nog even geen behoefte hebt om 'm te downloaden???

  Groet,
  Ton
 • Ton,
  Ik denk dat de makkelijkste is om weg te vinken uit je opstart lijst (msconfig).
 • Misschien hebben jullie hier wat aan… in ieder geval zijn dit voorlopig mijn ervaringen.


  Wat te doen als de computer niet meer opstart na installatie van Servicepack 2 ?

  De installatie van ServicePack 2 kan mislukken omdat er tijdens de installatie een virusscanner draait of dat er anti-spyware programma’s zoals Ad-Aware geïnstalleerd zijn.

  Moet je ServicePack 2 nog installeren, download dan de versie voor IT-specialisten op de site www.microsoft.nl (258 MB !!) en ga verder naar punt 2.

  Is het al misgegaan en start de PC niet meer op of zijn er andere ernstige problemen volg dan de volgende procedure.

  1.
  Stop de installatie CD van Windows XP in de cd-rom speler en start de PC opnieuw op. Kies voor opstarten vanaf de CD rom. (druk op een toets - Let op deze tekst komt even in beeld)

  Kies optie R voor de Herstel console.

  Het kan zijn dat er nu om een Administrator-wachtwoord wordt gevraagd. Dit is w.s. gewoon enter.

  Je krijgt nu c:\windows\
  Type: cd $ntservicepackuninstall$
  Type: cd spuninst
  Type: batch spuninst.txt

  Een lange lijst met commando’s komt langs. Dit duurt een poos. Wacht tot de PC klaar is.

  Type: exit

  De computer start opnieuw op.
  Alles moet nu weer als vanouds werken.
  Ga nu naar www.microsoft.nl en download Servicepack 2 voor IT-specialisten (258 MB !!)

  2.
  Ga naar start en kies uitvoeren en type: cmd
  Type: sfc/scannow
  Windows voert een controle uit en wacht dit af.

  3.
  Start de computer opnieuw op en druk tijdens het opstarten enkele malen op F8
  Kies in het scherm voor opstarten in de veilige modus
  Installeer na het opstarten het bestand van de servicepack 2 dat je hebt gedownload.
  Start daarna de computer weer normaal (opnieuw) op.

  Succes ! Gr. Theo
 • [quote:e792fa7e32="lion"]Is er iemand die weet hoe je van die systray ico (voor SP2) afkomt als je nog even geen behoefte hebt om 'm te downloaden[/quote:e792fa7e32]Regedit, HKLM\software\policies\microsoft\windows\windows update.
  maak een DWORD met de naam 'DoNotAllowXPSP2' en zet de waarde op 1.
  Als het goed is, ben je dan 4 maanden ervan verlost.
 • Vraagje,hoe groot wordt Windows XP Service Pack 2 aangegeven bij Configuratiescherm > Software?

  Bij mij 0,08MB,lijkt mij wat weinig.

  Greetz
 • [quote:d38eea5415="HankPiano"]Maar dat zet je dan toch gewoon effe met een paar klikken uit?[/quote:d38eea5415]Nog niet naar gekeken, er staat dan wel: "klik hier voor opties", maar dat leverde niks op.[quote:d38eea5415="Rednalsaw"]Eén lek in Word is echter nog altijd niet gedicht.[/quote:d38eea5415]Dat maakt toch niet uit als je Word geen toegang tot internet geeft in je Firewall?
 • Dank voor jullie reacties m.b.t. die systray ico.

  Groet,
  Ton
 • [quote:7f9664df3b="The Curse"]SP2 loopt als een zonnetje hier, maar ik heb dan ook de AV-scanner en firewall uit staan, daar ik beide van Norton al heb.
  Ook die beveiligingsbalk zegt me niets.[/quote:7f9664df3b]

  Hier ook. Van tevoren zorgen voor updates van driivers en programma's en er is niks aan het handje.
 • Ik zeur nog even verder. Mijn systeem zonder SP2 werkt heel goed. Sinds ik Mozilla als browser gebruik ipv IE heb nauwlijks tot geen last meer van virussen en spyware. Verder heb ik AVG ane ZoneAlarm geinstalleerd. Ben ik best tevreden over. Maar is het niet zo dat SP2 hier slecht mee overweg kan? Wat is nu eigenlijk het gevaar van niet installeren van SP2? En hoe krijg ik wel de regulier updates zonder SP2? Of zo zijn die updates alleen maar bestemd voor SP2? …. :-?

  Wat is een goed programma om images te maken? Waar komt die image te staan? Kan die op een CD-R(W) gezet worden? Van Acronis kun je een probeerversie downloaden, maar ik koop liever meteen een goed programma.
 • [quote:4bfb9784c7="Rednalsaw"]Ik zeur nog even verder. Mijn systeem zonder SP2 werkt heel goed. Sinds ik Mozilla als browser gebruik ipv IE heb nauwlijks tot geen last meer van virussen en spyware. Verder heb ik AVG ane ZoneAlarm geinstalleerd. Ben ik best tevreden over. Maar is het niet zo dat SP2 hier slecht mee overweg kan? Wat is nu eigenlijk het gevaar van niet installeren van SP2? En hoe krijg ik wel de regulier updates zonder SP2? Of zo zijn die updates alleen maar bestemd voor SP2? …. :-?

  Wat is een goed programma om images te maken? Waar komt die image te staan? Kan die op een CD-R(W) gezet worden? Van Acronis kun je een probeerversie downloaden, maar ik koop liever meteen een goed programma.[/quote:4bfb9784c7]
  Wat betreft SP2: er zijn nog steeds veel mensen die even wachten met SP2, juist omdat er zoveel problemen mee zijn. Bij de één loopt het als een zonnetje, bij de ander wordt het een puinhoop, met allerlei variaties tussen die twee uitersten. Als ik lees wat je als beveiliging hebt draaien lijkt SP2 me om veiligheidsredenen niet direct noodzakelijk, al zou ik kritisch kijken naar AVG als het de free-ware versie betreft, dit i.v.m. de frequentie van updates.
  Het paradoxale van SP2 is dat het bij deze update vooral de 'veiligheid' betreft terwijl het dáárbij nou juist om die typisch inferieure Microsoft spulletjes gaat die je beter direct uit kunt schakelen ten einde er beter spul voor in de plaats te zetten.

  Wat betreft Acronis: uit eigen ervaring kan ik je dit progje van harte aanbevelen. Heb járen Norton Ghost gebruikt, om een aantal redenen Acronis eens geprobeerd, dat beviel zo goed dat ik definitief op dit progje overgestapt ben.
  Je kunt, uiteraard gewoon vanuit Windows, een image op CD of DVD zetten. Met de bootable CD 'Recovery Manager' is een image altijd benaderbaar, ook als je je systeem niet meer in komt.
  Maar het mooie is dat je met Acronis ook een z.g. 'Secure Zone' kunt maken op je HD. Die is volkomen afgeschermd, daar komt dus niets in. Als je de PC opstart druk je op de functietoets F11 en hoppa, een paar tellen laten kun je je image uit die 'Secure Zone' halen zonder ook maar iets met je systeem (Windows zelf dus) te maken te hebben.
  Uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden, maar die kom je gaandeweg tegen. De interface van Acronis vind ik stukken gebruiksvriendelijker dan Norton Ghost, het wijst zich allemaal vanzelf.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.