Vraag & Antwoord

OS Windows

Hardeschijf overzetten: dualboot verwijderen

Anoniem
a.tip
11 antwoorden
 • Mijn 1ste pc is nu stervende en daarom heb ik besloten voor de zekerheid alles te backuppen op de 2de hardeschijf die erin zit en die dan in mijn nieuwe pc over te zetten. Alleen, het probleem is dat op de eerste harde schijf (master) van de stervende pc windows ME staat en belangrijke data die er absoluut niet afmogen en op de tweede hardeschijf (de slave) drie partities staan: een linux swap file, een EXT2 (linux filesystem) en een FAT32 partitie. Er zit uiteraard ook een dualboot op de pc zodat ik bij het opstarten kan kiezen tussen Windows en Mandrake Linux. Nou wil ik dus alle data gewoon op de 2de hardeschijf laten en die in de nieuwe pc zetten, maar hoe verwijder ik die dualboot dan? En, moet ik deze gewoon repareren met fdisk /mbr? Als ik nog een andere stap oversla, graag melden :)

  Alvast bedankt!
 • Heb je ook win xp liggen daarin kan je het uit zetten en wijzigen of probeer het met bootmagic misscien dat dat werkt.
 • [quote:51237c0902]Alleen, het probleem is dat op de eerste harde schijf (master) van de stervende pc windows ME staat en belangrijke data die er absoluut niet afmogen [/quote:51237c0902]
  Echt duidelijk ben je niet carlobernardini,waarom iets niet van een "stervende" schijf af mag is mij een raadsel.
  Ik ben maar zo vrij aan te nemen dat je die hele hap naar de nieuwe schijf wilt over brengen?

  Als dat zo is,denk dan eens aan het maken van een image,die je dan op de nieuwe schijf terug zet.
  [quote:51237c0902]maar hoe verwijder ik die dualboot dan? En, moet ik deze gewoon repareren met fdisk /mbr? [/quote:51237c0902]

  Ik denk dat dit samen hangt met de soort bootloader die je gebruikt,misschien ook nog afhankelijk van de manier hoe die geïnstalleerd is.
  E.a. zal bepalend zijn (denk ik) of de bootloader in de image mee gaat.
 • hier is dus ietsje meer uitleg: op de eerste harde schijf zit windows ME, waar ik nu een gigantisch probleem mee heb (zie http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=132940, en als je het op kan lossen, [b:602d86c62b]heel graag![/b:602d86c62b]). Die wil ik dus backuppen door alle (of heel veel) bestanden op de tweede, 1 jaar oude maxtor hardeschijf te zetten. Het enige probleem is, dat op de tweede hardescijf, een FAT32 partitie zit (zonder OS) en een EXT2 en SWAP parities zitten, waar ik Mandrake Linux op geinstalleerd heb. Ik heb dus een [u:602d86c62b]LILO[/u:602d86c62b] dualboot (geen standaard windows dualboot dus). Ik wil de harde schijf waar ik de gebackupde bestanden heb dus uit die PC halen en in mijn tweede pc zetten. Hiervoor moet ik denk ik dus die dualboot verwijderen. Moet ik hiervoor dus gewoon de hardeschijf eruit halen, windows bootdisk erin stoppen (in de oude pc dus) en dan dus fdisk -> /mbr doen? gaan de gegevens niet van de hardeschijf (waar de backup bestanden op staan) af?
  Ik hoop dat ik mezelf zo beter uitgelegd heb, en dat jullie met een oplossing komen,

  Alvast bedankt!
 • [quote:39acdbc76e]en als je het op kan lossen, heel graag!). [/quote:39acdbc76e]
  Ik heb daar een bericht achtergelaten.
 • [quote:4b9d373110]Ik wil de harde schijf waar ik de gebackupde bestanden heb dus uit die PC halen en in mijn tweede pc zetten. Hiervoor moet ik denk ik dus die dualboot verwijderen.[/quote:4b9d373110]
  Dit lijkt mij van niet,deze schijf kun je volgens mij gewoon als slave in die
  2e pc hangen en dan alle backups overzetten.
  Dus er hoeft mijnsinziens niets met dat dualboot te gebeuren.
 • Denk ik ook. Een alternatief: Heb je in beide PC's een ethernet kaart? Dan kun je met een cross kabel een LAN verbinding maken. De te copieeren partities op sharing zetten en de partitie waar alles heen moet in je nieuwe computer ook.
 • dat is nou juist het hele probleem: ik had een virus (W95/opaserv) binnengekregen waarmee gebruikers van buitenaf via de adsl lijn in mijn pc konden (ik had net netwerk aangelegd met lan en de hele hdd gedeeld zonder goede beveiliging (dom dom dom)) en nu start hij dus niet meer op, behalve dan in veilige modus waarin geen netwerk mogelijkheden zijn geloof ik (je kan geen files sharen :( )… Dus dan moet het maar zo…

  Bedankt, ik ga het vandaag proberen.
 • Is dat virus er weer af? Anders moet je oppassen dat je met de schijf niet het virus binnenhaalt op je nieuwe computer. Zal wel goed gaan als je individuele files copieert, die niets met netwerken en register te maken hebben.
 • en als ik de schijf weer terug zet in de oude pc, hoef ik dan niets in fdisk te doen (hij is al gepartitioneerd) en herkend hij hem dan weer automatisch? Zijn alle bestanden er dan nog op?
 • Voor lilo verwijderen, zie bv.
  http://support.microsoft.com/kb/q171611/
  http://www.europe.redhat.com/documentation/rhl7.1/rhl-gsg-en-7.1/s1-q-and-a-removing.php3
  http://www.linuxgazette.com/local/remap.php?link=issue29/tag_lilo.html
  voor lilo informatie
  http://home.nedlinux.nl/~bart/?page=6

  Wat wil je precies bereiken? Files overnemen op je nieuwe computer en dan de HD weer terug in de oude? En wat ben je van plan met de gestoorde windows op de oude? Opnieuw installeren? Of wil je de schijf met Linux promoveren tot master?
  En bevat de Linux installatie ook bestanden die je beslist niet kwijt wilt raken?

  Er lijken me geen problemen als je een Linux distributie op CD's hebt, waarvan je hebt geinstalleerd. Als je die opnieuw installeert is er vaak een reparatie optie voor een bestaande installatie. Als dat het geval is, zit je goed.

  Stel je wilt windows opnieuw op de eerste schijf zetten. Dan, na terugzetten tweede schijf fdisk /mbr vanaf bv. een win98 opstartflop. Windows partitie opnieuw formatteren en windows installeren.
  Dan Linux CD's er in en Linux restaureren, inclusief lilo.

  Maar vertel eerst eens even wat je van plan bent.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.