Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

formateren

Anoniem
None
18 antwoorden
 • Wil een schone start maken. Heb een harde schijf van 80 gb. Wil nu andere partities maken. Maar het gekke is dat met fdisk ik niet de 'hele' schijf kan zien en daardoor niet kan indelen. Hoe kan ik toch partities van gewenste omvang maken?
  Jan
 • Als je een backup hebt gemaakt van de dingen die je ècht niet kwijt wilt (en gecontroleerd hebt dat de backup te lezen is!), dan kun je de pc ook van de installatie cd van windows laten opstarten - en dan bij het begin van de installatie alle partities weggooien en nieuwe aanmaken.
 • De computer boot niet vanaf de installatie cd. Met fdisk, heb inmiddels alle oude partities verwijderd, ziet de comp maar een gedeelte van de HD van 80 gb. Hoe kan dat nu? Heb je ook verschillende 'soorten'van Fdisk??
 • [quote:991b745f0d] Maar het gekke is dat met fdisk ik niet de 'hele' schijf kan zien en daardoor niet kan indelen. Hoe kan ik toch partities van gewenste omvang maken?
  [/quote:991b745f0d]
  Ligt een beetje aan de opstartdiskette die gebruikt wordt ?
  welke versie ?

  [quote:991b745f0d]De computer boot niet vanaf de installatie cd[/quote:991b745f0d]
  wil de cd met windows ook niet opstarten als dit in het bios is opgegeven?
  meestal iets in de trant van "Boot Sequence" in het bios setup
 • Ja - in de oude DOS-periode bestonden er nog niet van die heel grote vaste schijven… FAT16-partities waren toen het meest vooruitstrevend, maar dan is de maximale schijfgrootte 64 GB.
  Overigens: de vaste schijven waren in die periode, vanwege soortgelijke controllerbeperkingen, maximaal 32 GB groot - later brachten fabrikanten daarom tools uit waarmee ook grotere vaste schijven via een truukje waren te gebruiken.
 • Heb de startdiskette van internet gehaald. Hij start prima op in Dos mode, Heb ook in de bios de CDrom als eerste gezet bij booten. Hij doet het dan toch nog niet.
 • Heb de startdiskette van internet gehaald. Hij start prima op in Dos mode, Heb ook in de bios de CDrom als eerste gezet bij booten. Hij doet het dan toch nog niet. De versie van de diskette weet ik niet te vinden! Het is wel een win98 opstart diskette
 • Heb nu een primaire partitie gemaakt van 7632….10 procent
  en daarna kan ik slechts een extended partitie maken van 3148….90 %
  Vreemd…..en geeft aan dat alle ruimte op is. Terwijl ik een hdd van 80 GB heb. Waar kan dit aan liggen?
  Jan!
 • [quote:3e44384d77="Jan2000"]Heb de startdiskette van internet gehaald. Hij start prima op in Dos mode, Heb ook in de bios de CDrom als eerste gezet bij booten. Hij doet het dan toch nog niet.[/quote:3e44384d77] Start de pc dan wel goed op vanaf andere bootable cd's? Eventueel zou je ook de Windows XP setup-diskettes van Microsoft kunnen downloaden http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;nl;310994
 • Zou het kunnen zijn dat jouw Fdisk niets begrijpt van NTFS-partities en daarom de daarin liggende ruimte ook helemaal niet weergeeft? Verder begrijp ik niet dat je pc niet zou kunnen booten van de Windows installatie cd. Of is dat een exemplaat met een " luchtje" eraan?

  Jim
 • Als je nou eerst een flop voor XP haalt van www.bootdisk.com
 • Kijk eens bij tools bijna onderaan op
  http://www.bootdisk.com/utility.htm
  Kopje PARTITIONING
  MS Fdisk For Hard Disks Greater Than 64 Gig
  Link koppelt door naar:
  http://download.microsoft.com/download/Win98/Update/8266R/W98/EN-US/263044USA8.EXE
 • De standaard fdisk kan geen grotere schijven aan dan 64 GB. Hiervoor is een update uitgebracht.
  http://support.microsoft.com/?kbid=263044
 • bedankt voor jullie reacties. Ik heb de volgende situatie nu: een lege harde schijf en enkele bootdisks (win98) voor floppy a. Het bestand voor .updaten' fdisk werkt niet onder dos. Hoe los ik dit op. Heb wel een andere computer ( zonder floppydrive)maar daar staat win XP op.
  Jan
 • Misschien kun je hier iets mee?
  http://www.23cc.com/free-fdisk/

  Overigens leveren de meeste harddisk fabrikanten tools, om je harddisk eenvoudig mee in te richten. Maxblast van Maxtor bijvoorbeeld.
 • Het probleem is verholpen. Heb Fdisk gedownload van ffdisk.webaps.de. Bedankt voor de tips.
  Zoek nog wel naar een manier om de sleutel van mijn WIN XP pro te veranderen. Bestaat hier een script voor?
  Jan
 • [quote:1c86c97297="Jan2000"]Het probleem is verholpen. Heb Fdisk gedownload van ffdisk.webaps.de. Bedankt voor de tips.
  Zoek nog wel naar een manier om de sleutel van mijn WIN XP pro te veranderen. Bestaat hier een script voor?
  Jan[/quote:1c86c97297]
  http://www.mike-devlin.com/windows/key.htm
 • Microsoft zelf stelt daar een scriptje voor beschikbaar. Zoek op hun supportsite naar het bestand "ChangeVLKey2600.vbs" . Download dit en ga met "Start/uitvoeren" naar de map waar het inzit. Type vervolgens "ChangeVLKey2600.vbs ab123-123ab-ab123-123ab-ab123" waarbij je die serie letters en cijfers natuurlijk moet vervangen door je eigen gewenste key. Voor als dit voorbeeld door de regelafbreking niet duidelijk mocht zijn: tussen de opdracht "ChangeVLKey2600.vbs" en de letter/cijferreeks moet een spatie staan. Het scriptje doet vervolgens precies wat jij wilt.

  Succes!!!

  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.