Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Dual boot systeem 98 en xp wil nu 98 verwijderen maar hoe??

None
12 antwoorden
 • de titel zegt genoeg
  ivm gebrek aan ruimte op de harde schijf wil ik win 98 verwijderen
  ik heb de volgende indeling
  c win 98
  d data 98
  e muziek
  f win xp
  g data xp
  h dvd en foto's
  hoe verwijder ik win 98 en kan ik verder met win xp
  alvast bedankt.
  ik heb de zoek optie geprobeerd maar niets gevonden.
  alfa-ed
 • Gebruik je de dual boot functie van win xp of heb je een andere bootloader geinstalleerd?
  In het eerste geval moet je eerst xp opstarten en de boot.ini file aanpassen. Als dat gedaan is moet als het goed is xp direct opstarten. Dan kun je de win98 partitie opnieuw formatteren. Zet de boot.ini file eens even op het forum. Dan is het eenvoudig om aan te geven wat er moet gebeuren. Je vindt hem in de root directory van xp. Het is een verborgen bestand, dus eerst zichtbaar maken.
 • ik kan die boot.ini niet vinden hoe en waar kan ik hem vinden??
 • Staat in de root van c:,Als je het daar niet ziet;
  Configuratiescherm > Mapopties > Weergave en daar de "Verborgen bestanden en mappen weergeven" aanvinken.
 • Moet je verborgen- én systeembestanden weergeven. Of je je gaat naar Deze Computer + Rechtermuisknop > Eigenschappen > [i:d927199165]Tabblad[/i:d927199165] Geavanceerd > [i:d927199165]Vak[/i:d927199165] Opstart- en herstelinstellingen > Bewerken
 • [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
  C:\="Microsoft Windows 98"
  is dit wat jullie bedoelen???
  alfa-ed
  en wat nu??
 • de regel met win98 moet er uit en /NoExecute=OptIn kun je ook beter aanpassen, dus

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
  C:\="Microsoft Windows 98"

  wordt

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /Execute

  Het veiligst is eerst een win xp opstartflop te maken. Laat voorlopig de boot.ini zoals hij was. Formatteer de flop met win xp (is essentieel maar vraag me niet waarom) Copieer de bestanden
  boot.ini
  ntldr
  ntdetect.com
  naar de flop. Verander nu de boot.ini op de flop in de nieuwe vorm. De flop in je computer en opnieuw opstarten (ik neem aan dat in de boot volgorde in je bios, de flop voor de harde schijf komt). Nu zou win xp moeten opstarten. Als dit werkt, de flop er uit, bij je boot opties (dat zijn nog de oude) win xp kiezen en nu in win xp het boot.ini bestand veranderen als boven.
  De toevoeging /Execute kan er ook wel uit, bij mij ziet de boot.ini er als volgt uit

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect

  Het verschil is dat bij mij windows op partitie 1 staat en bij jou op partitie 4.

  Succes!
 • Bedankt voor alle info als ik bovenstaande doe wat is dat het resultaat??
  de computer start op met xp en ik kan de C schijf formateren ??
  zo ja bedankt voor je hulp.
  alfa-ed
 • Zodra je de Win98 partitie formatteert, dan kun je de hele PC niet meer opstarten. Lijkt me dus niet echt zo'n goed idee. Het hele probleem wordt uitgelegd in de FAQ ( met name vraag 19): http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=93702.

  Ter info: Hoewel het maken van een bootfloppy wel een goede algemene voorzorg maatregel is, lijkt het me niet nodig voor het verwijderen van de dualboot. Dat kun je gewoon op de harde schijf doen. De floppy moet door WinXP geformatteerd worden omdat de bootsector van WinXP die er op wordt geplaatst naar NTLDR zoekt, terwijl de bootsector van Win98 naar IO.SYS zoekt om vanaf floppy op te starten. Deze laatste kan helemaal geen WinXP starten.
 • Weer wat geleerd over de opstartflop. Dat met die boot floppie was als failsafe bedoeld.

  Ik heb je referentie even nagezocht en inderdaad:

  "Ook nu mag de C: partitie niet worden geformatteerd, omdat de bootbestanden NTLDR, NTDETECT.COM, BOOT.INI en PAGEFILE.SYS hierop moeten blijven staan."

  Ik wist niet dat die op de win98 partitie stonden.

  En wat is het resultaat als je NTLDR, NTDETECT.COM en BOOT.INI (met aanpassing) eerst naar de xp partitie overhaalt, en daarop een pagefile aanmaakt?

  Zelf werk ik altijd met andere bootloaders zoals bootmagic of lilo. Als je dan eerst een partitie actief zet met partition magic, fdisk of zo, en dan een systeem er op zet, daarna een andere actief en die van een systeem voorziet, etc. en ten slotte bootmagic op een van de systemen installeert, dan kun je ongestraft een partitie opnieuw formatteren, want ieder systeem heeft zijn eigen opstartbestanden.

  Er is nog iets dat ik me afvraag, nl. dat de xp partitie F is. Gezien het hoge nummer, is dat wel een primaire partitie? Of start xp ook van een logische partitie op als zijn opstartbestanden maar op een primaire staan? Als het een logische is, is er dan een probleem als je de opstartbestanden hebt aangebracht en de win98 partitie opnieuw formatteert? Dan met Partition magic oid. de logische naar een primaire omzetten?

  Het eenvoudigst lijkt mij, omdat het ging om ruimtegebrek, is alles bij hetzelfde laten en een tweede harde schijf er in zetten. Ik heb zo het idee dat ruimte maken door een systeempartitie weg te halen maar tijdelijk soelaas biedt.
 • Inderdaad dat ben ik ook van plan
  Ik heb de c schijf zo klein mogelijk gemaakt en alle overbodige programma's verwijdert.
  bedankt voor alle tips en info
  alfa-ed.
 • [quote:6d64a6cd74="a.tip"]En wat is het resultaat als je NTLDR, NTDETECT.COM en BOOT.INI (met aanpassing) eerst naar de xp partitie overhaalt, en daarop een pagefile aanmaakt?[/quote:6d64a6cd74]

  De bootbestanden worden altijd gezocht op de FIRST ACTIVE PRIMARY PARTITION. Als je de bootbestanden op F: zet, dan start de PC gewoon niet op. Je krijgt dan een foutmelding dat NTLDR niet kan worden gevonden.

  Als je een bootmanager gebruikt, dan verandert de situatie in zoverre dat die zelf de juiste partitie op Actief zet en een andere partitie juist op Hidden. Maar ook dan is die regel nog steeds geldig.

  [quote:6d64a6cd74="a.tip"]
  Er is nog iets dat ik me afvraag, nl. dat de xp partitie F is. Gezien het hoge nummer, is dat wel een primaire partitie? Of start xp ook van een logische partitie op als zijn opstartbestanden maar op een primaire staan? Als het een logische is, is er dan een probleem als je de opstartbestanden hebt aangebracht en de win98 partitie opnieuw formatteert? Dan met Partition magic oid. de logische naar een primaire omzetten?[/quote:6d64a6cd74]

  Het doet niet terzake of de F: logisch of primair is. De C: partitie is je first active primary en daar staan ook de bootbestanden. Je kunt dat ook niet veranderen door F: bootable en active te maken, want dan zou Windows misschien wel starten maar alle verwijzingen in het register zouden verkeerd staan. Windows zou denken dat het van de C: opstart, terwijl dat in werkelijkheid F: is. Dat zou de zaak grondig verzieken.

  Bij gebruik van een bootmanager geldt dat niet, omdat de installatiepartitie dan ook echt C: is. De "andere" C: wordt immers Hidden, en speelt geen rol. Tot het moment dat de rollen omgedraaid worden. Maar ook dan wordt er gewoon vanaf de first active primary gestart. Maar die situatie moet wel bij de installatie al zo zijn.

  Je hebt nu geen andere opties dan die welke ik in de FAQ heb aangegeven. Afgezien van het opnieuw installeren van Windows uiteraard.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.