Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

rechten uitdelen onder XP Home-edition

Anoniem
None
14 antwoorden
 • beste medeforummers,

  ik heb begrepen dat je in XP-home, net als bij XP-prof, ook rechten op mappen kan zetten. Dit dient dan door een gebruiker met admin-rechten in veilige modus te geschieden.
  Ik word er niet echt wijs uit eerlijk gezegd.

  Wat wil ik precies :

  Ik wil in c:\ een map die uitsluitend door mij en het systeem gebruikt mag worden, m.a.w. alle,volledige rechten. Dus, lezen.schrijven, uitvoeren enz…. De overige gebruikers mogen die map echter alleen lezen.

  Wie kan mij stap voor stap uitleggen hoe ik dat kan bewerkstelligen, want ben echt een super-leek op dit gebied.
 • Rechtsklik op de map > Eigenschappen > Beveiliging. Afhankelijk van welke accounts hier zichtbaar zijn kun je het volgende uitvoeren:
  1. Verwijder alle rechten van accounts die deze rechten niet nodig hebben, dus zorg dat alleen bij LEZEN onder Toestaan een vinkje staat.
  2. Zorg dat jezelf wel alle rechten krijgt, dus zorg dat jou account (eventueel de Administrators Groep) in de lijst staat en zet een vinkje bij VOLLEDIG BEHEER onder Toestaan.

  Wat je vooral [i:30cbcd7344]niet[/i:30cbcd7344] moet doen is bv een groep als Iedereen de rechten op Weigeren zetten, want dan geldt dat ook voor jezelf. In de praktijk zou dus zo de beste benadering zijn: Geef de groep Iedereen alleen Lees-rechten en geeft de groep Administrators Volledig beheer.

  (PS: Om Beveiliging in Home uit te voeren zonder steeds in Veilige Modus te moeten opstarten: http://www.dougknox.com/xp/tips/xp_home_sectab.htm
 • Binary,

  ik hoop dat ik hier iets aan heb. In ieder geval bedankt voor je reactie. Ik ga dat vanavond eens proberen.
 • Nu zit ik hier op mn werk n beetje te stoeien met een test-mapje en zie dat de machtigingen voor die test-map over worden genomen van bovenliggende objecten. Hoe kan ik die aanpassen of verwijderen zodat die test-map zn eigen leven gaat leiden qua machtigingen?
 • Daarvoor moet je bij de bovenliggende map zijn.
  Eigenschappen >> beveiliging >> geavanceerd >> Overneembare machtigingen…….
 • Nee hoor, dat kun je in de betreffende map zelf regelen: Geavanceerd > uitvinken: "Overneembare machtigingen van bovenliggend object aan dit object doorgeven" > Kies één van de 2 mogelijkheden, oude waarden kopiëren of verwijderen van alle bestaande.
 • Ja, en dan……………. Sorry, maar ben echt een leek
 • Oke, dan is alles weg en heb ik geen toegang meer. Ben nog wel eigenaar en kan dus wel nieuwe machtigingen erop zetten, zodat ik er wel weer bij kan. Klopt wat ik nu zeg?
 • Ja hoor. Ik zou dan om te beginnen de groep [b:71f8e37d7b]Iedereen[/b:71f8e37d7b] toevoegen en die alleen lees-rechten geven. Daarna de groep [b:71f8e37d7b]Administrators[/b:71f8e37d7b] toevoegen en daaraan Volledig beheer toekennen. Als het een gewone map is waar het systeem verder niet bij hoeft, dan zou dat daarna in orde moeten zijn.
 • In die map wil ik enkele programma's neerzetten die op de achtergrond lopen, dus het systeem moet dit wel kunnen uitvoeren. Hoe doe ik dat?
  In ieder geval is me nu t e.e.a. duidlijk geworden.

  Geweldig toch zo'n forum!
 • De oorspronkelijke instelling zouden hiervoor voldoende moeten zijn geweest, dus kijk even in de bovenliggende map hoe die instellingen staan. In zo'n geval is het beter om de originele instellingen te kopiëren en de accounts in te stellen naar wens. Maar als er programma's uitgevoerd moeten worden is dat een behoorlijk complicerende factor, want dan moeten rechten mogelijk worden uitgebreid. Maar dat zul je zelf door ervaring moeten uitvogelen. Als alleen jij die programma's moet kunnen uitvoeren, dan zal dat nog wel lukken, maar er zijn ingewikkelder situaties denkbaar.
 • Binary, bedankt voor al je goede tips. Ben gister even bezig geweest en met suc6.

  Wat me opviel was dat ik voor de administrator account in veilige modus geen wachtwoord hoefde in te vullen. Waar kan ik dat aanpassen?
 • Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Administrator > Een wachtwoord instellen.
 • Okay, bedankt.

  Fijne dag verder :-)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.