Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

upgraden van 98 naar 2000, gevaren?

a.tip
14 antwoorden
 • Ik ben al jaren verstokt win '98 gebruiker. Op de laptop van m'n vrouw staat XP maar ik ben niet zo' fan van XP zo blijkt na veel werksessies.

  Nu heb ik de mogelijkheid om mijn os te upgraden naar win 2000. Ik ken 2000 goed en vind het een prettig os. Bovendien wil ik mijn office versie ook vernieuwen met office2000 prof. en die draait niet op win '98.

  [b:c4bdd0c033]Vandaar de vraag:[/b:c4bdd0c033]

  Kan ik ongestraft 2000 over mijn 98 configuratie heen zetten? (dus zonder eerst het oude systeem te verwijderen)
  Werken straks al mijn geinstalleerde programma's nog gewoon?
  Worden de internet en email instellingen automatisch over genomen?
  Wordt de ADSL modem configuratie overgenomen?
  Of:
  Bestaat de kans dat ik alles opnieuw moet gaan instellen en installeren?!

  Het is al even geleden dat ik van '95 naar '98 ging dus vandaar…

  Systeem:
  P3, 500,
  528 mb ram
  geen netwerk (nog)
 • De kans dat je opnieuw moet gaan instellen bestaat zeker.
  De stuurprogramma's van bijvoorbeeld je video kaart of je netwerk kaart zijn specifiek geschreven voor 98 en niet voor 2000. Deze onderdelen dienen dan ook opnieuw geinstalleerd te worden.

  Wat betreft de upgrade naar 2000 zullen de meeste windows onderdelen welk overgenomen worden, maar ik heb het nog nooit gedurfd zonder degelijke backup. Daarnaast is het bestands systeem van windows FAT en van 2K NTFS deze kan windows overzetten maak ook hier bestaat het risico van gegevens verlies / beschadiging.

  Andere programma's zullen waarschijnlijk wel werken, maar de door het totaal andere besturingssysteem (2K is net als Xp een NT variant) bestaat de mogelijkheid dat deze niet of niet goed werken.
 • De compatibiliteit van oudere (DOS-based) programma's met Win2K is vaak bar slecht.

  Als het ff kan, zou je Win2K ook [b:d2e7c5e2a0]naast[/b:d2e7c5e2a0] Win98 kunnen installeren op een andere harde schijf(-partitie). Hiervoor kun je kiezen bij de setup van Win2K.

  WinXP zou je trouwens ook de 'look and feel' van Win2K kunnen geven door Appearance, Menu en Control Panel op 'Classic (view)' te zetten. Ben je ook meteen van die zuurstok-Windows af. :wink:
 • [quote:0522d3c07d="Error404"]
  Daarnaast is het bestands systeem van windows FAT en van 2K NTFS deze kan windows overzetten maak ook hier bestaat het risico van gegevens verlies / beschadiging.
  [/quote:0522d3c07d]
  Win2K installeert ook prima op FAT32.
 • [quote:71cf7a21d6=".:ToBee:."]
  Bovendien wil ik mijn office versie ook vernieuwen met office2000 prof. en die draait niet op win '98.
  [/quote:71cf7a21d6]
  Je bedoelt waarschijnlijk Office 2003, want Office 2000 en Office XP installeren ook prima op Win98.
 • [quote:ecf4f8fa3b="Obi-wan-kenobi"]…WinXP zou je trouwens ook de 'look and feel' van Win2K kunnen geven door Appearance, Menu en Control Panel op 'Classic (view)' te zetten. Ben je ook meteen van die zuurstok-Windows af. :wink:[/quote:ecf4f8fa3b]

  Haha ja, dat scheelt al een hoop! En ja ik bedoel natuurlijk off. 2003!
  Maar mijn programma's zijn allen recent genoeg, bovendien is het miss een goed moment om al die ongebruikte dingen er eens af te gooien.

  Maar dat van die drivers vind ik niet zo fijn! als het goed is heb ik de meeste cd's nog wel maar ja waar?!! En dan de zoektocht naar nieuwere, compatible, versies… Pas nog gezocht naar een driverupdate van een ouwe scanner, heeft me een middag gekost!

  alvast bedankt voor de reacties, miss nog wat ervaringsdeskundigen?
 • [quote:311f62c850=".:ToBee:."]
  Maar dat van die drivers vind ik niet zo fijn! als het goed is heb ik de meeste cd's nog wel maar ja waar?!! En dan de zoektocht naar nieuwere, compatible, versies… Pas nog gezocht naar een driverupdate van een ouwe scanner, heeft me een middag gekost!
  [/quote:311f62c850]
  Nou, ik heb zelf ook wel 's Win2K op oudere PC's geinstalleerd. In de meeste gevallen werden alle drivers al gevonden door Win2K zelf, dus zoektocht was niet nodig. Exotische drivers van bijv. een oude scanner is idd. een ander verhaal.

  Maar is een Win2K installatie op een andere schijf(-partitie) geen optie voor jou? Dan kan je altijd nog terugvallen op Win98 voor je oude scanner wanneer je die nodig hebt. Dan kies je bij het booten (Win2K maakt dan zelf een mooi dual-boot menu-tje) gewoon weer voor Win98.
 • Zou kunnen maar ik vraag me af of dit niet ten koste van ruimte en snelheid gaat? ik zit nu al niet ruim in mijn MB's meer (totaal is 10gig waarvan meer de helft inmiddels in gebruik is)
  Die office 2003 en win 2000 zijn geen kleine jongens!

  Die ouwe scanner is inmiddels overleden trouwens.
 • Kun je er geen tweede harde schijf bij zetten? Het lijkt me dat je met de 10 GB die je nu hebt binnenkort toch opslagruimte te kort gaat komen.
  Dan kun je op de nieuwe eerste partitie van, zeg, 10 GB, WIN2000 zetten. Bij installatie, zoals al opgemerkt, wordt dan een dual boot configuratie aangemaakt. Als het bevalt kun je WIN98 er alsnog afgooien.
  Ik heb WIN2000 op een partitie van 10 GB staan, waarop deze ca. 7 GB inneemt. Wel veel andere programma's er op maar 5GB heb je zeker nodig.
 • 5gig?! is dat niet wat veel voor een os? lijkt me wel…
 • WIN 2000 en XP hebben nogal wat ruimte nodig. Kaal een paar GB en met een aantal programma's, zoals tekstverwerkers, brand programma's, teken programma's, etc. zit je toch snel op 3 a 4 GB. Bovendien nog een pagefile van al gauw een halve GB.
  Kijk eens naar naar de gebruikte bitjes op de C partitie van de laptop van je vrouw of een WIN 2000 installatie op een andere PC om een indruk te krijgen.
  Je kunt daar ook eens naar add
  emove programs gaan. Daar staat het aantal MB per programma vermeld.
  Trouwens, mocht je een nieuwe schijf er bij zetten, die dingen hebben zo'n grote capaciteit dat 10 GB voor je systeem partitie geen probleem is. Zelf begon ik eens met 5 GB voor mijn systeem partitie en die groeide al snel uit zijn jasje.
  Overigens ben ik het met je eens dat WIN 2000 een prettig systeem is. XP is me te geautomatiseerd en ik doe de dingen graag zelf.
 • Heb je een brander? Maak eerst een backup op CD-rom. Maak eventueel een Image van je configuratie. Kan je alles weer in de oude situatie herstellen. Hoe groot is je harddisk eigenlijk?

  Edit:
  Ah ik zie het al 10GB, denk dat het verstandig is om een schijf van rond de 40GB erin te zetten en er inderdaad gewoon een multiboot systeem van te maken.
 • [quote:870ae2d424=".:ToBee:."]
  Zou kunnen maar ik vraag me af of dit niet ten koste van ruimte en snelheid gaat?
  [/quote:870ae2d424]
  Gaat niet ten koste van de snelheid, maar Win2K vind veel vrije schijfruimte wel prettig. Misschien een ideetje om er een schijf van 20GB bij te hangen? Heeft iemand vast wel liggen voor een zacht prijsje.
  http://www.marktplaats.nl/markt/hardware/harddisken.htm

  [quote:870ae2d424=".:ToBee:."]
  Die ouwe scanner is inmiddels overleden trouwens.
  [/quote:870ae2d424]
  Mijn condoleances. :cry:
 • Ik ga eens uitzoeken hoe ik een backup en image cd kan maken :oops:
  (voorheen gewoon periodiek al mijn belangrijke bestanden op cd gezet bij wijze van backup)

  En dan waag ik de gok maar eens, zonder een extra harddisk. = geen optie.

  Waar ik nog het meest mee zit is de dreiging van buiten af: mijn 98 systeem is helemaal dichtgetimmert. De XP laptop is voorzien van ZA-firewall en AGV-antivirus en toch dringt er regelmatig iets door daar.
  Nu is XP natuurlijk geliefder om aan te vallen maar toch…

  Win2K systemen zijn ook nogal populair bij sniffers en andere ellende, maar eens uitzoeken hoe ik daar de poorten van op slot zet!

  Dank voor de reacties

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.