Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Instal XP op nieuwe Harddisk

Anoniem
jolo
16 antwoorden
 • Alweer een vraagje over windows XP instal :-?
  Voor mijn 2e pc (heb er totaal 3 :P ) heb ik een nieuwe HD gekocht, heb deze aangesloten en op master gezet, vervolgens de oude op slave en alles op de goede plek aangesloten (master plek op de kabel).
  Ik start de XP instal vanaf de CD (pro in dit geval) vervolgens wil de pc rebooten en komt er een error (de c0000221) ff op google op gezocht had ik niet echt veel aan. Ben er echter zelf al achter wat het probleem is. De oude harddisk heeft na instal van XP op de nieuwe nog steeds een C, D en E (gechecked met win98 floppy, dan gewoon c: en dir *.* inype en toen kwam ik dus inderdaad op de verkeerde (volle) schijf uit). Haalde ff de oude schijf weg en inderdaad de setup ging gewoon door.

  Mijn vraag:
  Hoe krijg ik die Oude C schijf gerenamed zodat XP geen probleem heeft. De oude c zou eventueel geformatteerd mogen worden maar de op diezelfde schijf aanwezige D en E zeker niet.
 • Met partition magic de oude C gewoon verwijderen en dan de schijf er terug aanhangen? (en even de nieuwe ondertussen afkoppelen)

  (had een soortgelijk probleem met een Dell waarop een S-ata-schijf zat. bij het opstarten ging de stomme computer van mij eerst naar de tweede schijf waar ook nog een goeie xp op stond. In bios stond nochtans de S-ata als eerste opstartmedium, maar daar trok ie zich blijkbaar niks van aan)

  Heb je partition magic niet dan kan je nog de oude aanhangen, booten met een bootdisk en vanuit dos de c formateren - als je tenminste nog fat 32 hebt.

  Er is ook ergens een freeware partition programma te downen. 'k Heb er ergens gegevens over - geef eventueel een seintje, dan ga ik op zoek.

  veel succes!
 • Ik heb wel partition magic 8.0 maar lijkt me sterk dat ik terwijl windows draait de C kan verwijderen, is er ergens een dos optie ofzo?

  In de nieuwe C!T staat diskmanager besproken zou die nog iets kunnen??? eigenlijk hoeft er niet zo veel te gebeueren alleen de driveletters moeten worden veranderd.
 • [quote:a241032355="sdk"]Ik heb wel partition magic 8.0 maar lijkt me sterk dat ik terwijl windows draait de C kan verwijderen, is er ergens een dos optie ofzo?[/quote:a241032355] Oeps, idd!
  Ach ja: dit was het: ik had gewoon de oude schijf aan een ander systeem laten aansluiten als tweede schijf en dan vanaf de eerste schijf onder xp, computerbeheer de c van de tweede schijf gewoon gewist.

  Onder dos: zie wat ik schreef over het opstarten met een bootdiskette (of heb je ntfs?)

  edit: het probleem bij mij was gewoon dat die oude schijf nog een actieve partitie mèt XP had (xp uit een oud systeem, "en dit werkte dus niet op mijn nieuwe configuratie)
  Dus kan het misschien ook ook als volgt: oude schijf alleen aanhangen, booten met xp-cd en je oude c gewoon formateren zodat het oude OS er niet meer op staat. Installatie afbreken na het formateren. Hang je ze dan als tweede schijf aan en vindt de compu er geen OS meer op, dan kan je ze gewoon naast je nieuwe hd-met-xp als tweede schijf aanhangen. Moet lukken zou ik denken?
  Als dit klopt zou ik daarna nog eens gaan kijken in computerbeheer of die c van je oude hd nog 'actief' staat en ze in dat geval eerst deleten en daarna als gewone partitie terug aanmaken.
 • Nieuwe schijf ff loskoppelen, oude schijf op master
  Opstarten met bootflop.
  Dan Format C:/u
  Je D en E blijven gespaard, je C is weg
 • Ok moet lukken alvast bedankt :) (/u achter format c???) nieuwe schijf is trouwens wel ntfs kon gek genoeg geen fat kiezen de oude gewoon wel dus moet lukke.
 • Met een Format commando verander je de schijfletter niet. Het simpelste zou je het kunnen doen door met Partition Magic de oude C: op HIDDEN te zetten en vervolgens te installeren. Of de partitie gewoon te verwijderen natuurlijk. In beide gevallen zou het probleem opgelost moeten zijn.
 • Als je de poude C formateerden er geen systemfiles opzet zal na heraansluiten werkende 2e schijf als master opstarten en kun je vervolgens binnen Windows de ongepartitioneerde ruimte een driveletter toekennen
 • [quote:d511348b9a="Anjo"]Als je de oude C formatteert en er geen systemfiles opzet zal na heraansluiten werkende 2e schijf als master opstarten en kun je vervolgens binnen Windows de ongepartitioneerde ruimte een driveletter toekennen[/quote:d511348b9a]

  Hoezo [i:d511348b9a]als master opstarten [/i:d511348b9a]? Dat wordt door de jumper bepaald en nergens anders door. Binnen Windows kun je toch wel driveletters toekennen, of een partitie nu wel of niet geformatteerd is. Uitzondering zijn de systeem- en bootpartitie (meestal dezelfde, gewoonlijk je C: partitie).
 • Zoals je in 1e bericht kunt lezen staat zijn oude C partitie nog vol , das ik ga er maar even van uit dat daar ook de opstartgegevens nog opstaan.
  En ja ik weet ook wel dat er In Principe van de 1e partitie van de masterdisk geboot wordt, maar dat lukte TS niet, vandaar mijn oplossing
  Hier op de fora kom je wel meer rare MS windhoos dingen tegen :wink:
 • Windows haalt inderdaad soms vreemde toeren uit, maar de bootbestanden horen echt op de First Active Primary, dus op de primaire partitie van de 1e HDD terecht te komen. De fout ontstaat mogelijk doordat deze C: zou moeten worden, terwijl er nog een oude C: aanwezig is. Waarom dit hier een probleem oplevert is mij een raadsel, want normaal gesproken worden de partities op de 2e HDD (de Slave) gewoon D:, E: en F: en zou er gewoon geen probleem mogen zijn. Ook als er geïnstalleerd worden met alleen de Master aangesloten wordt Windows op C: geplaatst. Als er dan later de 2e HDD wordt aangekoppeld zou Windows gewoon diezelfde volgorde moeten aanhouden en niet liggen mekkeren. Ik heb dat soort dingen zo vaak gedaan, en nooit een probleem geweest.
  Maar nu is het dus bijkbaar wel een probleem, dus de eenvoudigste manier is om die partitie even te verbergen (met bv Partition Magic). Kun je het later eenvoudig weer wijzigen.
 • @ Binary

  Met 2e schijf bedoelde ik dus de niewe hdd met daarop t nieuwe OS 8)

  Ik weet niet of er op de oude schijf iets gestaan heeft wat ten koste van alles de partitieletters vasthield, dat zou eea verklaren
 • ff voor verduidelijking: Met de nieuwe disk als master ging het dus niet, reden andere schijf met windows heette nog steeds C—>installeren windows op nieuwe HD met andere losgekoppelt—>oude aankoppelen: error–>oplossing nieuwe los, oude master+format,nieuwe vast (oude slave) en dan zou hetmoeten werken
 • yep
 • Je kan ook de nieuwe HD als master instellen, de oude met (aktieve) boot partitie op slave en dan in je bios de tweede HD op non-boot zetten. Je kan dan met de XP installatie wel kiezen uit alle schijven, maar als je dan uiteindelijk alles op je nieuwe HD installeert kan je later met Disk Management je oude HD gewoon zien.

  Wel dan even je oude schijfletters wijzigingen. Want je nieuwe HD zal dan eerst F heten oid.

  Suc6
 • Het is al gelukt :D ff 1 vraagje nog met welk programma verander je de letter van je cdrom speler? Deze is nu G en staat tussen de hardeschijven (c,d,e,f,h)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.