Vraag & Antwoord

OS Windows

paar Sata vragen en RAID vragen

Anoniem
-=DDA=- Raptor
6 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb een paar vragen over Sata. Ik heb een Pata->Sata convertor bij mijn moederbord en nu wil ik mijn Pata hdd aansluiten op de Sata. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
  * Moet ik alle data die nu op mijn hele schijf staat backuppen, of moet ik alleen mijn windows partitie verweideren of hoeft er niets te gebeuren om de hdd op Sata aan te sluiten?
  * Kan ik Sata ook gebruiken bij Windows Me (gebruik ik soms, normaal Win2k)?
  * En hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Dus hoe moet ik (als dat nodig is) de drivers installeren?

  Nu nog de RAID vraag :P
  * Voor RAID moet ik eerst 2 schijven helemaal leeg hebben, daarna RAID aanmaken, dan de SATA drivers installeren en vervolgens nog de RAID drivers installeren (als die er zijn:oops:)?

  Jullie horen het, ik ben nogal n00b als het gaat om Sata en RAID :lol:


  Maarten.
 • In principe kun je een (Pata) schrijf gewoon aan een Sata aansluiting hangen zonder daar iets speciaals voor te hoeven doen. De data die er op staat zal dus gewoon leesbaar zijn en ook windows zal gewoon van die schijf opstarten. Je moet wel in het bios aangeven dat deze schijf gebruikt moet worden als je meerdere schijven hebt. Het kan wel zijn dat windows problemen krijgt als de sata/raid drivers niet geinstalleerd zijn.

  Als je 100% zeker wilt zijn dat alles goed gaat zou ik toch alles backuppen. Het is in ieder geval geen slechte gewoonte om in iedergeval van alle belangrijke gegevens een backup te maken voordat je zulke veranderingen in een computer aanbrengt. Er kan altijd iets fout gaan…

  Het gebruik van Win Me op een Sata schijf is geen probleem, zolang je de juiste drivers hebt. Als het goed is zijn die meegeleverd met het moederbord. Let er op dat bij de installatie van windows op een schijf die op een raid (sata) controller is aangesloten, de drivers van te voren op een diskette moeten staan. Windows zal hier om vragen tijdens de installatie! Druk tijdens de installatie op F6 (dacht ik) om een zgn 'third party raid driver' te installeren. De installatie gaat dan gewoon verder zoals altijd, maar later zal om een diskette met de drivers gevraagd worden. Dit is nodig, omdat de installatie anders de schijf niet kan vinden.


  Wat de raid vraag betreft zijn er 2 antwoorden afhankelijk van wat je wilt:
  1) Als je een raid 1 configuratie wilt maken (mirroring, op beide schijven dezelfde data, is veiliger) dan hoef je alleen de 2e schijf leeg te maken. Als de schijven dan in een raid configuratie gezet worden dan worden alle gegevens van schijf 1 ook op schijf 2 gezet. Let hierbij wel op dat schijf 1 waarschijnlijk ook op aansluiting 1 moet zitten, en let goed op als er handmatig moet worden aangegeven op welke schijf de gegevens staan!

  2) Als je een raid 0 configuratie wilt maken (striping, de data verdeeld over de schijven, is sneller), dan moeten beide schijven leeg zijn.

  Het is aan te raden om bij raid 2 (of meer) dezefde schijven te gebruiken. Als dat niet mogelijk is, dan 2 schijven van dezelfde grote. Gebuik je bv. een 160GB en een 200GB schijf dan kan er slechts 160GB van beide schijven gebruikt worden. Dat is dus zonde van de overige 40GB…

  Er zullen in de meeste gevallen inderdaad raid drivers geinstalleerd moeten worden, zo niet tijdens de installatie, dan achteraf. De meeste Sata controllers zijn in feite raid controllers, dus hier hoeven geen apparte drivers voor geinstalleerd te worden.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt. Het kan zijn dat het niet helemaal correct is wat ik hier geschreven heb (het is al weer een ruime tijd geleden dat ik hier mee bezig ben geweest), maar grotendeels klopt het wel.

  Groeten,
  Wouter
 • Heel erg bedankt!
  Ik ben van plan om Raid 0 te nemen, maar ik wou eerst wat info over Sata en drivers hebben.

  Bij Pata Raid kaartjes is het meestal zo dat de geinstalleerde drivers in Windows pas de Raid 0 aanzetten, is dit ook zo met Sata?

  Maarten.
 • [quote:9e63a8c07f="-=DDA=- Raptor"]Bij Pata Raid kaartjes is het meestal zo dat de geinstalleerde drivers in Windows pas de Raid 0 aanzetten, is dit ook zo met Sata?[/quote:9e63a8c07f]Hoe start Windoze dan op met de helft van de data?
 • [quote:22d6e08e78="ArneLH"]Hoe start Windoze dan op met de helft van de data?[/quote:22d6e08e78]Nou, ik had een keer in een FAQ van GoT gelezen dat er verschil was tussen een hardware en software raid kaart (sloeg op Pata kaarten). Ik kan alleen die FAQ van het GoT forum niet meer terug vinden, shit site zeg :lol:
 • Ik kan me wel iets herinneren over raid dat door het operating system geactiveerd moet worden, maar dat kan dan volgens mij inderdaad niet met de schijf waar windows op staat. Je kunt zoiets misschien wel doen met een schijf waar alleen data op staat, want die heb je toch pas nodig als je OS gestart is. Is alleen wel lullig als windows niet wil opstarten, want dan kun je dus geen backup maken…

  Wat betreft de Sata controllers, over het algemeen (en waarschijnlijk altijd, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen) zal de controller de raid inschakelen tijdens het booten van het bios. En ook het opstarten van een raid schijf is dan dus geen probleem meer.

  Ik heb zelf een mb met Pata raid, een mb met Sata raid en een losse Sata raid kaart. Met alle controllers kan ik tijdens het opstarten van de computer met een toetsencombinatie in het 'bios' van de raid controller komen en zo de instellingen maken. Als dit eenmaal gedaan is worden de schijven na het booten van de controller gewoon gezien als 1 schijf.

  Ik zou trouwens zelf wel alle data backuppen en met een schone installatie beginnen. Vergeet dan niet om van te voren de raid drivers op een diskette te zetten!

  Succes,
  Wouter

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.