Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Dual boot Windows 98 en 2000

jp53
6 antwoorden
 • Op een PC van een kennis is op 1 harde schijf met 2 partities C en D, respectievelijk deze software geinstalleerd met een dual boot keuze scherm tijdens opstarten.
  In verband met diverse soft/hardware conflicten bij Windows 2000 en in mindere mate bij 98 is eerst 98 opnieuw (over) geinstalleerd.
  Nu zijn de conflicten bij 98 in ieder geval verdwenen na installeren van goede/ontbrekende drivers.
  Na het opstarten kan je via het keuzescherm echter alleen naar Windows 98 (wat goed werkt), maar bij Windows 2000 selectie blijft hij hangen met foutmeldingen.
  Nu is per ongeluk het boot.ini file verkeerd ge-edit/gewijzigd met als resultaat dat nu Windows 98 ook niet meer opstart.
  Je kunt nu wel met bv een Windows 98 set-up floppy in opstarten naar DOS prompt en ik had gedacht de boot.ini weer correct te maken met DOS EDIT.
  Alleen ik kan zo 123 het boot.ini bestand niet meer terug vinden met DIR/P.
  Ik dacht dat deze toch in de C:\ directory zat?
 • :oops:
  Stom, natuurlijk wel met DIR/P/A zichtbaar.
 • En als het niet opgelost kan worden in boot.ini, installeer je gewoon nog 's Win2K over de huidige installatie van Win2K heen, dan komt het bootmenu-tje wel weer goed.
 • Volgende week kijk ik er even verder naar.
  Dan eerst maar de boot.ini weer corrigeren en opnieuw proberen.
  Voor het gevalletje boot.ini startte de PC verder goed op tot aan het keuze menu en 98 liep zonder problemen.
  Alleen na de keuze voor 2000 kwam er een mooi blauw scherm met foutmeldingen.
  Wel moet opgemerkt worden dat er een andere mobo is geplaatst: van PII naar PIII en dat zowel 98 als 2000 (op diverse soft/hardware conflicten na met randapparatuur) "zonder problemen" op de PII functioneerde.
  De ombouw lijkt goed gelukt: in ieder geval in BIOS niets bijzonders te vinden, FD, HDD, CDROM, enz. doen het allemaal goed.
  Mogelijk moet ik toch 2000 opnieuw (er overheen) installeren; ik denk dat de diverse conflicten ook hierin nog aanwezig zullen zijn.
  Hoe doe ik dit het beste met behulp van de CD-ROM: vanaf c:/prompt of in/vanuit 98?
  98 zit op C en 2000 op D.
 • De boot.ini gecorrigeerd en 98 is op te starten en functioneert prima.
  Ook geprobeerd 2000 weer aan de praat te krijgen.
  Startte voorheen redelijk/goed op en functioneerde op wat soft-en hardware conflicten na.
  Nu echter krijg ik snel bij het opstarten een blauw scherm met foutmelding dat 2000 niet kan opstarten omdat er een fout is opgetreden.
  Via 98 en de 2000 CD Rom in 1e instantie geprobeerd e.e.a. te herstellen (repair functie).
  Tijdens dit proces komt er op een gegeven moment een prompt scherm d:\winnt met na intypen van Help een keuze mogelijkheid aan DOS commando's.
  [u:0cd5c333dc] Vraag1. [/u:0cd5c333dc] Wat te kiezen en hoe verder.
  Als alternatief opnieuw proberen te (over) installeren naar d:/winnt, met dus de selectie gemaakt waar te installeren.
  Halverwege tijdens de setup, bij het configureren van randapparatuur (die volgens 98 ) allemaal functioneren zonder conflicten, knippert het scherm en start de PC automatisch opnieuw op.
  Gaat verder met/doorloopt weer de setup tot halverwege en dan weer het voorgaande.
  [u:0cd5c333dc] Vraag 2. [/u:0cd5c333dc] Wat zou er fout kunnen gaan?
  Er zijn dus op de HD FAT partities aangemaakt voor zowel 95 als 2000 en de deze is zonder bad sectors en virusvrij.
  Omdat er een ander mobo (P2 > P3) is geplaatst, kan het dan soms zijn dat er toch een bios instelling voor de HD niet goed is/van belang is?
  Er is een keuze menu en ik heb tot nog toe AUTO geselecteerd maar bij een andere keuze (LBA, Normal, Large) geeft hij toch verschillende info over de inhoud van de HD.
  [u:0cd5c333dc] Vraag 3. [/u:0cd5c333dc] Is de BIOS HD instelling van belang? Zo ja, wat (anders) te selecteren.
 • In principe kun je het bootproces weer corrigeren met het commando [b:1a2128c47b]FIXBOOT[/b:1a2128c47b]. Hierbij ga ik er vanuit dat de bootbestanden al op de opstartpartitie staan. Opstarten kun je ook door de bestanden NTLDR, NTDETECT.COM en BOOT.INI naar een WinXP geformatteerde diskette te kopiëren en daarmee op te starten. De gebruikte boot.ini moet daarbij wel naar de juiste partitie verwijzen, maar dat kan dus eenvoudig worden aangepast.

  Als je nu vanaf je HDD kunt opstarten, dan wordt je schijf ook goed herkend. Dat zal dus hier het probleem niet zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.