Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

win 98 en win 2000 installeren.

=Rieske=
16 antwoorden
 • ik wil op mijn pc windows 98 en windows 2000 installeren.
  kan dat ?
  zo ja,hoe moet dat dan ?

  ik heb het geprobeert maar niet gelukt.

  kan iemand mij helpen ?

  alvast bedakt
 • Heb je toevallig een abonnement op Computer!Totaal? Daar staat deze maand 'n artikel in over multiboot.
 • nee ik heb geen abbo op computer totaal.

  dus het kan wel win 98 en win 2000 installeren
 • Ja, installeer eerst Win98 (bijv. op partitie C: ) en installeer daarna Win2K op partitie D: (dit moet je aangeven bij de installatie).

  De Win2K installatie zorgt zelf voor het multiboot-menu.

  Heb je de smaak te pakken, installeer daarna WinXP op partitie E: (kortom, je moet eerst dus al gepartitioneerd hebben). :P

  Tip: formatteer al je partities met FAT32, Win98 herkent nl. geen NTFS. :wink:
 • Dat is een hele "smerige" dualboot, Obi.
  Maar ja, ook in het C!T magazine komt men niet veel verder dan de n00b wijze. Risico van deze wijze is een vernaggeling van de boot.

  Mocht ts interesse hebben, wil ik best de enige juiste wijze hier posten. Zeg 't maar.
 • Ach, maakt 't uit… heb een dermate hoge dunk van mezelf dat ik 't best ff in Jip en Janneke taak wil uitleggen.

  [code:1:d905874851]Onafhankelijk dualboot Win98 en Win2000

  Benodigd:
  - Windows 98 CD
  - Windows 2000 CD
  - Windows 98 bootflop
  - PartitionMagic (incl BootMagic)

  * Maak 1 primaire FAT32 partitie aan, ruimschoots kleiner dan 8 GB en label die als Win98. Zet deze active, en installeer Win98.
  * Installeer PartitionMagic èn BootMagic en maak bootflops met de rescue-software van beider programma’s.
  * Maak een tweede primaire partitie aan met NTFS als bestandssysteem en label die Win2k. Zet deze active en hide de FAT32 partitie.
  * Boot de machine van de Win2k CD en installeer Win2k op deze partitie (dus niet op de FAT32 partitie!).
  * Reboot de machine met de rescue bootflop van BootMagic.
  * Stel de partitie waarop de bootmanager staat (in dit geval dus Win98) als active in.

  Stel de overige HD ruimte in als Extended partitie en zorg daarbinnen voor minimaal één FAT32 partitie. Zo kun je makkelijk bestanden tussen Win2k en Win98 uitwisselen.
  [/code:1:d905874851]

  ===

  [edit]
  Voorbeeldje van een vernaggelde boot: http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=136520&highlight=
 • [quote:fed4046a29="=Rieske="]
  Dat is een hele "smerige" dualboot, Obi.
  [/quote:fed4046a29]
  Is niks smerigs aan, het is gewoon de door Micro$oft zelf ondersteunde manier. Ik heb het ook verscheidene keren zo geinstalleerd, bij mijzelf en bij anderen. Niemand heeft daarbij last van een vernaggelde boot, zolang ze maar vanuit een bepaalde partitie met een bepaald besturingssysteem geen vage processen gaan uitvoeren, zoals het uitvoeren van Win98 defragmentatie op de Win2K partitie of andersom, of het installeren van software en drivers die voor het draaien onder andere besturingssystemen (partities) bedoeld zijn.

  Maar ben het met je eens dat die zo op het oog vrij omslachtige manier van je (PartitionMagic wordt naar mijn weten niet meegeleverd bij M$ Windows) iets veiliger is. En het doet me ook deugd dat na mijn eerdere commentaar over HWI mods er wat duidelijkere posts van jouw kant komen, waar de gemiddelde forumbezoeker (zoals een n00b als ik :P ) tenminste wat aan heeft. :wink:
 • Uiteraard mag voornoemde methode ook uitgevoerd worden met freeware.
  Aardige progsels hier: http://www.ranish.com/

  Verder is er weinig omslachtigs aan, het is niet zoveel meer werk. Daarbij komt dat ik 't niet zo heb op dingen die MS zelf regelt. In het verleden heb ik een goed werkende multiboot gedraaid met 98SE, 2k en Mandrake.
 • [quote:68d667c21a]Ach, maakt 't uit… heb een dermate hoge dunk van mezelf dat ik 't best ff in Jip en Janneke taak wil uitleggen. [/quote:68d667c21a]
  Ach gossie,is je (gedrags)therapeut nog steeds met kerstvakantie?
 • [quote:1542086544="=Rieske="]Risico van deze wijze is een vernaggeling van de boot.[/quote:1542086544]

  Mij is onduidelijk op welke wijze de boot "vernaggeld" zou worden. Misschien kun je dat nog even uitleggen? Het simpelweg corrupt raken van bv NTLDR kan ook in jouw type dualboot, dus dat is geen goede reden.

  Ik heb in de Windows FAQ beide manieren van installatie van een dualboot uitgelegd, dus daar kan de TS misschien ook nog even kijken.
 • Probeer eens 98 opnieuw te installeren met een "slordige" dualboot, een defect bootmenu is zowat gegarandeerd.

  FAQ net ff gecheckt, veel info, beschrijving hierboven lijkt me iets praktischer?

  @wanderer: Mocht jij los met de feestdagen?
 • Als je Win98 installeert [i:3b88d62013]nadat[/i:3b88d62013] je WinXP (of Win2000) hebt geïnstalleerd, dan is er een betrekkelijk eenvoudige manier om je bootmenu weer te corrigeren. Dat staat ook in de FAQ vermeld. De kunst van het "dual-booten" is voornamelijk het "weten wat je doet". Vanuit dat perspectief zou ik zeggen dat meer info ook beter is, zolang je er ook wat aan hebt. Uiteraard is overbodige info alleen maar verwarrend.
  Maar ik zou niet willen zeggen dat je bootmenu door de installatie van Win98 defect raakt, het wordt alleen overschreven door Win98 en moet weer worden gecorrigeerd. Als je weet dat dat gebeurt, en je weet hoe je het moet corrigeren, dan lijkt me er niks aan de hand. Dat moet je immers ook drommels goed weten bij gebruik van een bootmanager, want die kun je door de installatie van Win98 ook volkomen overschrijven. Ook die moet dan gewoon opnieuw worden geïnstalleerd om het probleem op te lossen.
 • Tot aan de laatste regel accoord. Niets op aan te merken…
  Echter, ik ben en blijf van mening dat ts, zij het met net iets meer moeite, net zo goed kan gaan voor de onafhankelijke dualboot. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom C!T van die wijze geen melding maakt.
 • Aan beide methodes zitten voor- en nadelen. En voor jouw dualboot heb je een echte bootmanager nodig die je wel moet hebben om te kunnen installeren. Verder moet je voor de installatie toch wat extra stappen uitvoeren die niet iedere lezer van C!T kan uitvoeren zonder de kans te lopen om zijn partities om zeep te helpen. Ik weet dat het echt wel simpel is, maar je moet toch een heel klein beetje weten wat je doet. En dus gaan ze voor een eenvoudige methode. Deze is gemakkelijker te begrijpen omdat je daar geen partities hoeft te verbergen of te activeren.
  Je weet zelf toch ook dat sommige bezoekers op dit forum geen kaas hebben gegeten van de fysieke inhoud van de PC en daar ook eigenlijk zo weinig mogelijk van willen weten. Ik denk immers hetzelfde over mijn auto: die moet het gewoon doen.
 • Zit wat in, maar zo hoef je natuurlijk nooit iemand iets proberen te leren.
 • Waar is topicstarter eigenlijk? Hij had beide manieren al 10x kunnen doen. :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.