Vraag & Antwoord

OS Windows

hal.dll beschadigd > niet meer opstarten?!

Anoniem
None
46 antwoorden
 • Major Problem!! Ik kom hier even terug voor dit probleem (tentamens, vandaar dat ik er een maand niet ben geweest) maar heb nu dringend hulp nodig.

  Bij het opstarten van mn PC vanmorgen staat er: 'kan hal.dll niet meer vinden, installeer deze opnieuw' oid. Ook veilige modus werkt niet, zelfde foutmelding. Windows start dus niet op.

  Het is een ramp als ik niet meer bij de bestanden in Windows kan! Serieus een ramp.

  Het gaat over XP Home edition, NTFS, geen Windows-install-CDRom (wel 1 van XP Pro van een andere PC).

  Ik MOET dus weer bij die bestanden komen (gewoon mijn documenten), dus windows opnieuw installeren is geen optie!!

  (boot.ini en hal.dll op de één of andere manier overzetten? Install-CD gebruiken om te repareren?)

  De komende paar dagen ben ik ook weg dus kan er niks aan kan doen.

  Hoop op goede reacties en alvast bedankt.
 • Heb deze gevonden, met de nadruk op [i:49d84f1388]Herstellen van boot.ini[/i:49d84f1388].
 • Je kan proberen het DLL bestand te zoeken op :
  http://www.dll-files.com

  Anders proberen te booten met een linux boot CD (b.v. Knoppix) waarmee je vervolgens je data van de HD naar floppy kunt kopieren.
  Dit moet je dan wel op de plank hebben liggen…. :wink:

  edit: typo
 • Helaas heb je geen Windows CD anders maar misschien heeft iemand anders met dit probleem er wat aan (alles op eigen risico):

  Om dit probleem op te lossen start u op vanaf de Windows XP CD-ROM (of de XP opstartdiskettes, maar dat is wel erg veel werk) en kiest u voor de optie Herstellen (R). Indien nodig kiest u vervolgens de Windowsversie en geeft u het wachtwoord (heeft u geen wachtwoord ingesteld dan geeft u gewoon ENTER). In de herstelconsole geeft u het commando:

  EXPAND X:\I386\HAL.DL_ C:\WINDOWS\SYSTEM32

  (verander de X: in de schijfletter van de speler met de Windows XP CD-ROM):

  Hiermee wordt het missende bestand teruggezet. Als het bestand HAL.DLL wel aanwezig is in de map SYSTEM32, wat meestal het geval is, dan kunt u wellicht dit nog eens proberen:

  ATTRIB C:\BOOT.INI -a -h -r -s
  DEL C:\BOOT.INI
  BOOTCFG /rebuild
  FIXBOOT
 • Bedankt voor je info. Ik ben inmiddels aan de andere kant van t land en heb hier nog wel een XP Pro (Engels) liggen (de Home Edition op de betreffende pc is de NL versie - erg?).

  Ik zou eigenlijk moeten studeren maar ga vanavond terug om de PC met deze CD te booten.

  Zal het commando (zie Tweakers of Microsoft)
  [code:1:425225f45f]bootcfg /rebuild[/code:1:425225f45f]
  dat een nieuwe boot.ini maakt, ook hal.dll herstellen?

  Op de Microsoft-pagina staat exact de fout die ik krijg over hal.dll en geeft deze oplossing, dus dat moet haast wel – toch krijg ik de indruk dat hij alleen boot.ini opnieuw aanmaakt….?
 • Deze melding betekent meestal dat het bestand boot.ini is beschadigd, waardoor het bestand HAL.DLL op de verkeerde plaats wordt gezocht: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;nl;NL314477
  Wat je eenvoudig als eerste kunt proberen is om een lege diskette te nemen, daarop de bestanden ntdetect.com en ntldr te plaatsen en daarmee de computer te booten. Dit werkt als je Windows op de C: partitie hebt staan. Zo niet, dan zul je ook een aangepaste boot.ini op de diskette moeten plaatsen die naar de juiste partitie wijst. De 2 genoemde bestanden kun je eenvoudig met een andere PC vanaf de WinXP CDROM naar een diskette kopiëren. Bootsequence aanpassen en de PC vanaf diskette booten. Als dat lukt, kun je boot.ini op de PC handmatig weer aanpassen.

  Probeer maar uit: neem een lege diskette, zet die 2 of 3 bestanden er op en boot vanaf die diskette. Je zult zien dat WinXP wordt gestart. Dit kun je dus gebruiken om een beschadigde bootsector of bootbestanden te omzeilen, ook met een NTFS partitie. Als WinXP is gestart, dan kun je uiteraard wel weer je boot.ini aanpassen.

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=85674

  De HAL.DLL is het belangrijkste bestand dat communiceert tussen de hardware en het operating system. Af ent toe wil het wel eens voorkomen dat er door foutieve (of foutgevoelige) hardware een BSOD veroorzaakt wordt, net als HAL.DLL aangesproken wordt, met als resultaat een kapotte HAL.DLL

  Je dient met de Windows XP CD op te starten in recovery mode met command prompt. Nadat je hier bent aangeland, dien je alle HAL.DLL bestanden van je harde schijf te verwijderen. LET OP: Er zijn er meerdere, als je namelijk System Restore hebt aanstaan dan kun je een tweede HAL.DLL vinden in de \windows\system32\dllcache folder. Verwijder ook daar de HAL.DLL

  De HAL.DLL wordt nogal eens geupdate in service packs, en als je dus Service Pack 1a geïnstalleerd hebt kun je eens kijken of de HAL.DLL in het Service Pack voorkomt. Is dit het geval, dan dien je de HAL.DLL uit het Service Pack te halen. Dit kun je doen door HAL.DLL te kopiëren vanaf een machine die al SP1a geïnstalleerd heeft, of door op een willekeurige machine het bestand uit de SP1a install dir te halen. Je kunt met behulp van een parameter achter het SP1a setup bestand ervoor kiezen alleen alle bestanden uit te pakken.

  In de recovery console kun je vervolgens de HAL.DLL kopiëren naar de juiste locatie, en opnieuw opstarten.

  Mocht dit niet werken, dan is de kans aanwezig dat het niet HAL.DLL is die de problemen veroorzaakt, maar een ander bestand dat wellicht HAL.DLL aanroept. Probeer dan ook altijd EERST in Safe Mode op te starten, en niet in Normal Mode. Ook bestaat natuurlijk de kans dat je een virus hebt. Je dient dan met de Rescue Disk van je AV programma aan de slag te gaan.

  Overigens is het installeren van Windows XP over de huidige installatie geen probleem. 95% van je settings blijven dan gewoon bewaard, meestal moet je alleen de File Asociations aan te passen (Bijv. MP3 files worden nu standaard geopend door Windows Media Player in plaats van WinAmp ofzo).
  (dank aan Maartena http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/879015 )

  zie ook http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/783820/
 • Bedankt voor al je info, had er ook al wat van op andere fora gelezen (jouw berichten ;). Ik ben ondertussen weer terug en ga even langs iemand met nog een XPmachine om die twee bestanden op disk te zetten.
 • Wat zeg ik, ik haal ze van de CD ;)

  Nu zeggen de letters:

  [i:b433d3b8f5]this disk can't boot: it was formatted without the /S (system) option.

  to make it bootable, use the DOS utiliy SYS x:[/i:b433d3b8f5]

  Hoe krijgen we dat voor elkaar?
 • als je de bestanden wil, geef me een mailadres via pb en geef voor de makkelijkheid ook even de namen ervan.

  je laatste vraag: ff gegoogeld
 • Heb de bestanden al van de CD, heb de disk geformatteerd in dos (vanuit w98) [i:2e6eadbeb1]format a: /s[/i:2e6eadbeb1]

  Die twee bestanden erbij gezet, de XPmachine ermee booten… en dan zegt hij dat Windows 98 wordt opgestart :o Maar komt hij niet verder dan dat en a:\>

  …?

  Ik ga denk ik maar over op de manier van Microsoft (via de XP-CD de boot.ini vernieuwen…
 • ..sigh… ben nu via de XP CD in de Recovery Mode, vraagt ie om het administrator password… die IS er niet! Heb ik leeg gelaten bij het installeren, maar als ik gewoon op enter druk, is hij invalid….
 • misschien hiermee een oplossing om het wachtwoord te omzeilen?

  http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/ (werkt volgens Belg)
  http://www.petri.co.il/forgot_administrator_password.htm
 • :(

  Alles lijkt op niets uit te draaien. Dat wachtwoord-veranderen lijkt me te riskant, de optie van de twee bestanden op disk zetten en daarmee booten werkt niet (daarvoor moet ik hem met /s formatteren, als ik dat doe en de twee bestanden erop zet, zegt hij w98 op te starten maar doet niks behalve [i:3ae66b747e]a>[/i:3ae66b747e]).

  Is er niet de mogelijkheid vanaf de XP CD om windows te herinstalleren ZONDER dat documenten worden overschreven? Ik weet dat dit wel kon bij W98…
 • Windows XP over de oude XP heen

  Gewoon even je winXp cd erin stoppen. Kiezen voor windows installeren. Dan vraagt ie om een nieuwe installatie of een upgrade/update. Die laatste moet je dan hebben
  (je progjes & spellen hoef je niet opnieuw te installeren - je windows-updates echter wèl!).
  Meer uitleg: http://www.michaelstevenstech.com/XPrepairinstall.htm
  ps backup eerst ook even je mailinstellingen,…
 • [quote:dc8f25e57e]this disk can't boot: it was formatted without the /S (system) option.
  to make it bootable, use the DOS utiliy SYS x: [/quote:dc8f25e57e]
  De vraag is,was die diskette echt leeg,of stond er nog iets anders op?

  [quote:dc8f25e57e]heb de disk geformatteerd in dos (vanuit w98) format a: /s
  [/quote:dc8f25e57e]
  Dit moet zeker niet,nu staan de volgende bestanden erop;
  COMMAND.COM
  DRVSPACE.BIN
  IO.SYS
  MSDOS.SYS
  Begrijpelijk dat je nu de melding krijgt dat Win98 wordt gestart.

  Net ervaren dat bestanden ook corrupt kunnen raken tijdens kopiëren(van diskette > lege map > diskette).

  Diskette,die eerst weigerde,opnieuw geformatteerd,daarna de bestanden uitgepakt middels bestand,wat op onderstaande site is op te halen en toen werkte het zaakje wel degelijk.

  http://www.svrops.com/svrops/dwnlddisk.htm

  Scroll naar deze tekst;
  Windows XP Pro boot disk (XP)
  Boot disk for Windows XP Pro (ntldr, ntdetect.com, boot.ini) 276kB

  Werkt voor zowel Pro als de Home Edition.

  Gebruik een andere diskette,liefst nieuw,pak de bestanden uit en probeer het dan nog eens.

  Als 1 van de 3 bestanden beschadigd is,moet de PC opstarten,zoniet kun je altijd nog XP eroverheen zetten.
 • Maar je had toch al je opdrachtprompt met die bootdisk? (A:\>;)
  Waarom kan je van daaruit niet verder werken?

  Bestanden op de diskette zetten en vanaf je diskette kopieëren naar je C:.

  Het gaat er toch alleen om dat er een bestand op je harde schijf wordt gezet? Dan maakt het toch niet in welk O.S. er wordt geboot of ben ik nou gek?

  Misschien mis ik iets…
 • Bedankt voor de tips een hoop ;)

  @ Leoncino: er staat helemaal geen W98 op de betreffende pc…

  Ik ga alles morgen weer proberen als ik terug ben.
 • De WinXP bootdiskette moet NIET onder Win98 geformatteerd zijn (dan komt er een Win98 opstartsector op te staan), maar onder Windows XP.
  Je kunt hem ook direct downloaden: http://www.svrops.com/svrops/dwnlddisk.htm (bij: Windows XP Pro boot disk (XP)

  *OEPS* Had niet gezien dat wanderer deze link al had gegeven.
 • Toch bedankt Binary, ga nu weg en ga dus vanavond alles proberen.

  Maar nog een vraag: als hij opstart met de bootdisk, wat daarna? Hal.dll vernieuwen in Windows, boot.ini wijzigen…?
 • @Binary,wat bedoel je hier precies mee,ik begrijp dit niet helemaal.
  [quote:547b7e5282]De WinXP bootdiskette moet NIET onder Win98 geformatteerd zijn (dan komt er een Win98 opstartsector op te staan), maar onder Windows XP. [/quote:547b7e5282]
  Als je onder Win98 formatteerd,dus zonder /s,wordt er dan ook een Win98 opstartsector geschreven?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.