Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

SATA inbouwen voor databehoud

None
12 antwoorden
 • Ik heb een harde schijf, die SATA is. Deze start niet meer op, dus ik wil hem als 2de harde schijf inbouwen in een 2de pc, zodat ik de gegevens kan overzetten. Echter, volgens mij ondersteunt het moederbord van de 2de pc geen SATA harde schijven: Aopen AX4G Pro.
  Klopt dit, en zo ja, wat kan ik dan doen?

  (de fout is overigens ontstaan bij het partitioneeren met PM, hij gaf een foutmelding tijdens het partitioneren, rebootte en nu geeft ie een blauw scherm)
 • Klopt, dat Aopen bord heeft alleen IDE-aansluitingen. Zie ook hier:

  http://usa.aopen.com/Products/mb/ax4gpro.htm

  En verder, een blauw scherm, maar wordt daar ook iets gemeld wat ons verder kan helpen? Mogelijk een beschadiging van het master boot record, evt. te verhelpen met een "Fix/mbr" of een beschadigde partitietabel, iets lastiger. En hoe start je PM? Van cd? Dan kun je proberen om het met PM zelf weer op te lossen.

  Jim
 • Bedankt voor je antwoord.
  Het blauwe scherm zegt alleen maar: windows had detected a hardware problem and has been shutdown to prevent any damage.
  Daar kan niemand iets mee dus. Maar tijdens het partitioneren is het fout gegaan (ik had 1 c partitie en ging die uitbreiden met een d partitie). Als ik nu met een boot-cd opstart van Acronis True Image, en ik wil een image kiezen (die ik niet heb) zie ik schijf c = leeg en d= vol met alles wat eerst op c stond.

  Als ik echter met een opstartdiskette vanut DOS d: probeer te benaderen, lukt dat niet, en c: al helemaal niet. Ook met PowerMax de schijf gecontroleerd: geen fouten. chkdsk werkt dus niet, en ik vermoed jouw suggestie dus ook niet.
  Ik zal eens booten van de PM cd, nog niet aan gedacht.
  Verder dacht ik eraan om een harde schijf op de kop te tikken, en die als boot HDD te gebruiken. Dan alles kopieren van mijn SATA schijf en dan de SATA weer formatteren en installeren.
 • Staan er belangrijke en/of veel data op de schijf van de 2e pc? Zo nee, draai even een backupje van de gegevens die je nog wel nodig hebt, formatteer de schijf, hang hem in de andere pc, zet er windows op en ga zo je bestanden redden.

  Wat je ook kan doen is een sata controller kopen voor in de pci poorten, dan kan je de harde schijf in de andere pc hangen. Is goedkoper als een harde schijf (en dan praat ik over nieuwprijzen).
 • Dit hoort meer in Hardware topic thuis IMO :roll: :roll:
 • [quote:22f1fff50b="taco78"]Dit hoort meer in Hardware topic thuis IMO :roll: :roll:[/quote:22f1fff50b]

  Dan post je dat fijn in het foute stoute posts topics topic. Hier heeft dat geen zin want een mod die hier langskomt die snapt dat zelf ook wel.
 • [quote:60257c91be="pcguy"]Staan er belangrijke en/of veel data op de schijf van de 2e pc? Zo nee, draai even een backupje van de gegevens die je nog wel nodig hebt, formatteer de schijf, hang hem in de andere pc, zet er windows op en ga zo je bestanden redden.

  Wat je ook kan doen is een sata controller kopen voor in de pci poorten, dan kan je de harde schijf in de andere pc hangen. Is goedkoper als een harde schijf (en dan praat ik over nieuwprijzen).[/quote:60257c91be]
  Op de 2e pc staat wel veel en belangrijke data, maar die schijf is verdeeld in c, d, e en f. Op d: staat de belangrijke data.
  Als ik nu een image van c: maak, die op f: zet, en dan c: formatteer met de Windows XP cd. Dan zet ik deze in de "kapotte" pc. Dan zet ik Windows erop en hang hem aan IDE1 (master). Start deze schijf dan vanzelf op? En als ik dan de schijf weer terugzt en de image terugzet, is er eingenlijk niets veranderd voor die pc of wel? Immers d/e/f zijn niet aangeraakt…
  En verder, als ik deze schijf inbouw, moet ik hem per se vastzetten in brackets of kan ik hem ook op de bodem zetten?

  Als ik met PM opstart, geeft deze aan dat er een [i:60257c91be]bad[/i:60257c91be] partition is.
  Ik kan het echter niet repareren. Ik denk dat ik de optie van PCGUY probeer.
 • Dat kan inderdaad gewoon zoals je zegt. Als hij niet start moet je even de bios induiken en de boot sequence goed zetten. :wink:
 • Zo, ik had de harde schijf al losgemaakt om in te bouwen, toch nog maar even de Windows XP cd gedraaid en wat blijkt: met R en dan fixmbr (Jim van Zweeden zei dit ook) was het, deels opgelost.
  De partitie die PM aan het maken was, was 0 Kb groot en ongeformatteerd. Deze heb ik verwijderd in DOS. Mijn c: schijf bevat wel fouten, die met chkdsk /f niet opgelost kunnen worden.
  Nu heb ik alle belangrijke data via LAN op de andere pc gezet, en ga ik de hele schijf partitioneren/formatteren. Want ik ben bang dat het met PM niet gaat zonder dataverlies…(tenzij iemand een suggestie heeft :P ) want het is al een keer misgegaan…

  Kan ik dit het beste doen via de XP-cd, of met fdisk in FAT32 en later omzetten naar NTFS?
 • Met de XP-cd lijkt me. Achteraf converteren van Fat32 naar NTFS kan weliswaar en gaat ook meestal goed maar helemaal zonder gevaar voor gegevensverlies is het toch niet, zelfs Microsoft adviseert om vooraf een backup te maken. Dus waarom zou je het risico nemen?

  Jim
 • Okee, ik doe het met de XP-cd:
  C: 11.724 MB
  D: 46.896 MB
  E: 19.540 MB
  totaal: 78.160 MB = 80 GB.
  (bepaalde verhoudingen heb ik uitgerekend)
 • Succes !!

  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.