Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP SP2 - vraag

Johant
13 antwoorden
 • Ik heb op mijn harde schijf 3 folders staan met onbekende namen:

  72a01f57638afebbe
  093f60054b1ec83244e8
  e385add07d576ad3509eb7c8678bc219

  In deze folders staat iedere keer hetzelfde:

  * een andere folder met de naam 'sp1'
  * hierin weer een folder met de naam 'update'
  * Daarin twee bestanden: 'spcustom.dll' en een 'update.exe'

  Vraag: wat betekenen deze bestanden?
 • ja, sinds de installatie van sp2 staan die ook op mijn c-schijf…
  kan ik deze gewoon verwijderen? er staat een map in genaamd i386, maar volgens mij is dit gewoon een backup van de oude bestanden. zou fijn zijn als ze weg zouden kunnen, scheelt weer 325 mb :o

  vincent
 • Hier is al vaker over geschreven, gebruik voortaan eerst de zoekfunctie eens als je een vraag hebt! Zie ook hier:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=132905&highlight=i386
 • Jim, eerst beter lezen.

  Deze tread gaat over een ander probleem met SP2 bestanden.
 • Oké, je hebt gelijk. Dit was eigenlijk een antwoord op de vraag van Vincent. Maar als je jouw vraag nou eens oplost door die mappen compleet met inhoud naar een andere (onschadelijke) plek te verplaatsen? Kijk het dan een poosje aan en als alles gewoon doorwerkt zoals het hoort kun je ze later definitief weggooien.

  Jim
 • Jim, nog even over het topic waarvan je de link hier hebt gepost: hier staat dat je ook de map "ServicePackFiles" in zijn geheel hebt verwijderd; dit is echter niet aan te raden, omdat deze bestanden gebruikt worden voor fileprotection, je kunt mappen dus niet meer persoonlijk maken!

  Vincent.
 • Nou, dat zou kunnen maar ik ben hier in huis de enige gebruiker/systeembeheerder/netwerkbeheerder en vul verder maar in dus voor mij speelt dat geen rol.

  Bovenstaande is bij nader inzien trouwens niet helemaal waar, het huishoudbudget beheren, nou laat ze het maar niet horen!
  :wink:

  Jim
 • Even terug naar het probleem.

  In de map zit een bestand:

  'spcustom.dll'

  Deze wordt gebruikt door een of ander proces.
  Dus kan de mappen niet zomaar verwijderen.

  Grappig is ook dat dit voor alle drie de verschillende mappen geldt.

  Hoe zit dit?
 • Komen we hier ooit uit? Ik heb m'n eigen machine nog eens doorzocht en ik vind een hele rits van die cryptische mapnamen (veertien) in D:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download en in elk van die mappen zitten weer vier submappen waarvan één met de naam Update en in elk van die mappen zit dan weer dat door jouw genoemde spcustom.dll . In alle gevallen 21 Kb groot maar wel met verschillende datums en dat lijken de datums te zijn waarop de betreffende update is uitgevoerd. Ik heb bij wijze van experiment de hele inhoud van D:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download weggegooid en dat lukt hier zonder tegenstribbelen. Wat echter het effect is weet ik niet, ik heb ze na het weggooien veiligheidshalve vanuit de prullenbak weer teruggezet, een beetje angstig voor onvoorziene bijwerkingen in de toekomst.

  Verder heb jij helaas aan dit verhaal ook niks natuurlijk, het lost jouw probleem/vraag niet op. Misschien tijd voor een echte "nerd" ?

  Jim
 • ik heb hier wat informatie gevonden:
  http://www.windows.hccnet.nl/tips/2004/tipdecember2004.htm
  staat een aardig stukje over opruiming bij sp2.

  Vincent.
 • Nou, da's tenminste redelijk duidelijk, alles mag weg. En omdat ik Fileprotection niet gebruik heeft bij mij het weggooien van D:\Windows\ServicePackFiles ook geen nadelige gevolgen gehad. Blijft dus nog de vraag waarom bij Johant zo'n dll blijkbaar in gebruik is door deze of gene toepassing.
 • Om een stapje verder te komen:

  Hoe kan ik zien welk proces die 'spcustom.dll' gebruikt?
 • Dit vond ik op het web:

  File Name: Spcustom.dll
  File Size: 20.992
  File Version: 5.3.0017.19 built by: srv03_qfe
  File Company: Microsoft Corporation
  File Description: Microsoft Update Custom Component Locator

  Het heeft dus te maken met Windows update. Hoewel ik eerder schreef dat ik verwijdering niet aandurfde heb ik de hele boel nu voorlopig naar m'n andere schijf gekopieërd, er is nu in Windows geen enkele Spcustom.dll meer aanwezig, toch werkt alles gewoon door. Dat het bestand bij jouw in gebruik is, heeft dat misschien te maken met de instellingen van Windows Update? Ik heb de automatische update uitgeschakeld (Alleen kennisgeving ontvangen) en mischien zit daar het verschil. Voor de goede orde, de updatefunctie zelf werkt bij mij ook nog steeds normaal. Anders misschien eens in de veilige modus proberen te verwijderen, of liever te verplaatsen. Gaat er op termijn toch iets niet goed, dan is er altijd de weg terug.

  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.