Vraag & Antwoord

OS Windows

Multiboot

Anoniem
Jim van Zweeden
7 antwoorden
 • Hallo, ik heb de volgende situatie:

  1) Een gecrashte PC (BIOS en harde schijf) met een harde systeem IDE schijf nog steeds in tact met oa XP en een gecrashte tweede schijf
  2) Een nieuwe PC met een SATA harde schijf met daarop XP

  Mijn vraag is nu, kan ik door de systeem IDE schijf aan de IDE controller van de nieuwe PC te hangen als het ware een "hardware" dual boot systeem maken, waarbij ik switch via het BIOS tussen de oude IDE en de niuwe SATA schijf in de boot sequence?

  Voordeel is uiteraard dat ik mijn oude geinstalleerde programmatuur kan gebruiken (ik ben een aantal "sources" kwijt) en onderhand een nieuw en schoon XP systeem kan opbouwen.

  Wellicht zie ik iets over het hoofd? :(
 • Hardwarematig kan het wel vermoed ik maar je krijgt gegarandeerd een regen van problemen omdat de Windows-installatie op die IDE-schijf bij het opstarten plotseling een (vermoed ik tenminste) totaal andere pc met ook totaal andere hardware aantreft, te beginnen met de chipset. XP zal dan weliswaar proberen alsnog de juiste drivers te installeren maar zelfs als dat lukt wordt het gegarandeerd een rommeltje van oude (verkeerde) en nieuwe (juiste) drivers en fatsoenlijk werken gaat het bijna zeker nooit.

  Jim
 • Jim, bedankt voor je antwoord en ik begrijp je voorbehoud. Mocht het niet lukken dan kan ik toch altijd een Windows XP update draaien op de IDE schijf?. Het leuke van deze opzet is dat je op deze manier, wanneer je de beschikking hebt van meerdere controllers, een multiboot systeem kan genereren onafhankelijk van het al dan niet beschikbaar zijn van je "standaard" master harde schijf. Of zie ik iets over het hoofd?


  :o
 • Jawel, maar een update draaien lost het probleem van allerlei achtergebleven drivers of restanten daarvan niet op. Het multiboot idee zelf is inderdaad best aardig maar dan wel met een schone, verse installatie en dat wil je nou juist vermijden dacht ik en het blijft dus hachelijk.

  Maar niet geschoten, zeker mis, dus gewoon proberen. Ik blijf beweren dat het niks wordt maar dan is het in ieder geval "leerzaam" geweest. Vergeet trouwens niet om het resultaat hier te melden, want IK BEN BENIEUWD!!

  Jim
 • Jim, je krijgt (helaas) gelijk, zowel ME als XP geven er volledig de brui aan. Evengoed bedankt voor je commentaar. :evil:
 • En jij bedankt voor het melden van het resultaat.
  Maar kop op! Effe uithuilen en dan gewoon opnieuw beginnen.

  Jim
 • Ik ben inmiddels verder gegaan en heb nu 2 harde schijven aan 2 verschillende controllers, beide als master en mett Win XP. Voordeel is bij een crash van een van de schijven kan je altijd starten vanaf de andere schijf. Wellicht een Tip voor andere gebruikers?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.