Vraag & Antwoord

OS Windows

Hulp gevraagd: Partities wijzigen

Anoniem
Martijn Hogendorf
6 antwoorden
 • Mijn grote angst is dat XP niet meer zal opstarten, of dat ik al Mijn Documenten kwijt ben:

  Ik heb 1 harde schijf van 80 GB.
  Deze heb ik voorheen als eerste een ME partitie (FAT32) gegeven van 10 GB.
  Als tweede had ik voor de dataopslag (Mijn Documenten) een extra FAT32-partitie aangemaakt met Partition Magic van 50 GB.
  En daaroverheen heb ik van de resterende 20 GB een NTFS XP-partitie gemaakt.

  Dus:

  Partitie 1 = ME (FAT32)
  Partitie 2 = DATA (FAT32)
  Partitie 3 = XP (NTFS)


  Maar nu wil ik:
  -ME weghebben
  -De DATA-partitie ook NTFS maken


  Hoe moet ik dit aanpakken?
  Kan ik Partition Magic op XP zetten en ME weggooien, of zal de pc dan niet meer opstarten omdat XP nog niet op de aktiefste partitie staat? Of zal de computer niet meer opstarten omdat het bootmenu weggegooid is samen met ME?
  Of moet ik XP Setup gebruiken?

  groeten Vv.
 • Je kunt schijf 1 niet zonder meer formatteren, aangezien daar de bootloader voor XP op staat. Je zou in principe wel gewoon de rest van de bestanden moeten kunnen weggooien (windows en program dir). XP zal op de derde schijf moeten blijven staan. Schijf 2 zou je zonder meer moeten kunnen converteren naar NTFS, schijf 1 waarschijnlijk ook. Maar voor je wat ook maar doet: maak een backup van tenminste je databestanden.
 • Aanvulling op antwoord van Gerben:

  Als Gerben het met me eens is dan zou je nog wel partitie één met PM kunnen verkleinen naar de kleinst mogelijke grootte zodat je in ieder geval bijna 10 gig schijfruimte erbij krijgt die je dan (ook weer met PM) aan een andere partitie kunt toevoegen.

  Jim
 • Of je gooit de me partitie er af mt pm, en start daarna op met behulp van de xp cd. Als de cd geladen is, dan doe je: "R". In het dos boxje wat dan verschijnt type je bootcfg /add. Windows zal de schijf scannen en een windows installatie tegenkomen. Deze kan je dan weer toevoegen aan het bootmenu. Maar zoals gerben en jim al zegge, maak ene back-up van alle data die je lief is.
 • Nou, die suggestie van Martijn lijkt me listig, want stel nou eens dat alleen die eerste partitie een primaire is en die andere twee logische? Dan start XP echt nooit meer op want dat kan hij niet van een logisch station.

  Jim
 • Precies. Dat moet ik nou net niet hebben.
  Met die bootloader (en misschien nog wel meer op die C: ) kan dat logische XP-station opgestart worden, zoals gerben schreef.

  Dus wat moet er dan precies allemaal wél blijven staan op C: ?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.