Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Harde ruis bij luisteren naar CD

None
15 antwoorden
 • Aangezien ik geen rubriek heb kunnen vinden waarin deze vraag past, ben ik uitgekomen bij Windows, omdat die waarschijnlijk de oorzaak is van het onderstaand probleem.

  Gisteren was ik zoals gewoonlijk bezig met programeren en had daarbij de koptelefoon op vanuit de CD drive met een spelende CD.
  Opeens zonder aanleiding kwam er een zeer harde en scherpe ruis uit de koptelefoon die over de pijngrens ging. Ik schrok me wild!!
  De mediaplayer weghalen "X" en opnieuw starten nam ook de ruis weg.

  Sindsdien durf ik de koptelefoon niet meer op te zetten, want het was een buitengewoon nare ervaring!!

  Wie heeft dezelfde eravring gehad en wie weet de oorzaak en vooral: WAT IS ER AAN TE DOEN DAT DIT NIET MEER VOORKOMT!
  MVG, perloc
 • je zult op zoek moeten naar de oorzaak.
  allereerst: uitsluiten dat die cd corrupt is, dus hetzelfde moment opzoeken en goed luisteren of er bij branden ofzo iets misging.

  je schrijft ´koptelefoon vanuit de cd-drive´, dan zie ik niet wat de mediaplayer ermee te maken zou hebben. mocht dat een vergissing zijn dan nagaan of wat je op dat moment deed misschien aanleiding tot een reactie via de geluidskaart?
 • Is het een gebrande CD? Speelt die CD op een gewone CD speler of over de boxen wel goed af? Zijn het gedownloade MP3 files, al dan niet omgezet naar CDDA? Als dat zo is kan het zo zijn dat je vernaggelde bestanden hebt gedownload, die zijn/worden verspreid door Auteursrechten organisaties. Eerst lijkt het op een normale song en midden in de song hoor je ineens keiharde herrie.
 • Derk: Als ik een CD in de drive doe komt CDplayer (sorry, dus miet Mediaplayer) op het scherm of moet via CDplayer worden gestart (afhankelijk van je instelling) om de track te kiezen en te starten.

  Tom: De CD waar ik naar luisterde is een legale gekochte CD die nooit te voren problemen heeft gegeven.
  Ik heb hem daarna via de boxen afgespeeld maar speelde normaal. De koptelefoon heb ik aangesloten gehouden maar niet opgezet om te controleren of die ruis daar weer optradt. Niet dus.
  Op het moment dat die ruis optrad waren de boxen uit.

  MVG. perloc (Cees)
 • van belang is nog steeds de vraag waar je die koptelefoon had ingeplugd:
  in de cd speler zelf, of in een uitgang van de geluidskaart.
  pas dan weet je waar je de fout moet gaan zoeken.
 • -Check je kabel + jackplug (3,5mm jackpluggen zijn niet zo sterk) van je koptelefoon eens.
  -Check de cd op krassen en vuiligheid. Zitten er krassen op –> lees hem uit met een speler die hem nog kan lezen en brand hem op een cdtje. Is hij vuil: maak hem voorzichtig schoon met een droge zachte doek.

  En hoe klonk de piep/brom? laag of hoog?
 • Dirk, ik had de koptelefoon IN DE CD DRIVE ingeplugt. Boxen stonden uit.

  PCGUY, De CD is brandschoon op een heel klein smetje na en er is niet één enkel krasje te zien. Ik weet wel zeker dat het niet aan de CD ligt.

  Ik maak de CD schoon met een beetje water en daarin een drupje afwasmiddel opgelost met soft tissue. In dit tropisch land wil na een paar jaar nog wel eens een beetje schimmel, vooral op de bovenkant, groeien.

  Ik mag aannemen dat een vuile, slecht contact makende aansluitplug kraakt, maar geen zeer harde en konstante hoogtonige ruis veroorzaakt. De ruis was vele malen harder dan het maximale geluid dat normaal uit de koptelefoon komt. Pas toen ik de CD heb weggehaald van de desktop met X, was gelijk die ruis weg.

  MVG perloc
 • dus het is nu als volgt:
  - je gebruikt de software ´cd-speler´ om de cd-drive te bedienen;
  - je luistert met koptelefoon op de koptel-uitgang van de cd-drive;
  - je wordt verrast door een harde ruis;
  - de cd is oké;
  - de ruis verdwijnt als je de software ´cd-speler´ uitzet.

  wat dwars zou kunnen zitten is een samenloop van het gebruik van de cd-drive als speler+versterker enerzijds, en anderzijds dat via de software ´cd-speler´ het digitale signaal van de cd wordt toegevoerd aan de geluidskaart. dat zou mekaar kunnen beïnvloeden. daarbij moet je bedenken dat die koptelefoon+versterkertje-voorziening op een cd-drive absolute bijzaak is.
 • Doet de koptelefoon het nog? (Beide schelpen proberen)

  Probeer even, niet op je hoofd zetten maar gewoon neerleggen en je oor erbij houden. Luister ook op verschillende volumes.
 • Dirk. Ik MOET de uitgang van de CD speler gebruiken omdat het koptelefoonsnoer nét lang genoeg is om daar in te pluggen. Het snoer is niet lang genoeg om in de geluidskaart achter op de computer in te pluggen. Bovendien moet ik dan de boxen afkoppelen om de koptelefoon erin te doen. Dat wisselen is lastig evenals de geluisregeling (softwaar) op de desktop. Daarbij, wat is er mis met de uitgang op de CD speler?

  Guy, ja de koptelefoon doet het nog.

  Ik waardeer ten zeerste jullie goede bedoelingen maar ik schiet hier niets mee op. Er zijn kennelijk geen "slachtoffers" met dezelfde ervaring en die hebben uitgevonden wat er mis was.

  Hartelijk dank voor de belangstelling.
  MVG perloc
 • Kun je dan niet voor een paar euro een splittertje en en meter verlengkabel kopen?
  Ervan uitgaande dat de ruis niet op de boxen te horen is lijkt me dat de beste optie voor jouw probleem
 • waarom je de koptelefoon in de cddrive inplugt is niet zo belangrijk voor de foutopsporing…. en daar waren we mee bezig.
  ik blijf vermoeden dat er een oversturing optreedt doordat je langs deze weg (je gebruikt zowel de geluidsversterking van het cd-driveje als van de geluidskaart, omdat je de cdspelersoftware hebt aangezet).
  ik ben benieuwd wat er gebeurt:
  - als je de cd afspeelt uitsluitend via de knopjes op de drive (dus zónder ingeschakelde afspeelsoftware;
  cq
  -wat er gebeurt als je de audiokabel tussen cddrive en geluidskaart losneemt.
 • [quote:b6fd85160f="derkdejong"]waarom je de koptelefoon in de cddrive inplugt is niet zo belangrijk voor de foutopsporing…. en daar waren we mee bezig.
  ik blijf vermoeden dat er een oversturing optreedt doordat je langs deze weg (je gebruikt zowel de geluidsversterking van het cd-driveje als van de geluidskaart, omdat je de cdspelersoftware hebt aangezet).
  ik ben benieuwd wat er gebeurt:
  - als je de cd afspeelt uitsluitend via de knopjes op de drive (dus zónder ingeschakelde afspeelsoftware;
  cq
  -wat er gebeurt als je de audiokabel tussen cddrive en geluidskaart losneemt.[/quote:b6fd85160f]

  Inderdaad, echter als je hem zwaar overstuurde was het na zo'n piep opgeblazen geweest. (speakertjes)
  Als je daaraantegen hetzelfde volume gebruikte als anders, en het geluid klonk gewoon goed voordat je dat probleem kreeg lijkt me dat je hem niet overstuurde.

  Overigens gaat een pc nog niet zo hard, zet ze maar eens langs een hoofdtelefoon versterkertje in bepaalde mengpanelen. :wink:
  Lijkt me dus dat dat allemaal wel meevalt.

  Wat wel zou kunnen is een bandbreedte probleem oid. Ik zou idd een splittertje kopen en een verlengkabeltje. Neem evt wel een splitter waarbij je kan switchen tussen boxen/hoofdtelefoon, want neem aan dat je soms je hoofdtelefoon gebruikt om niemand te storen?
 • Dan zet TS toch gewoon zijn boxen uit? Bij mij zit daar een aan/uitknop op :)
 • [quote:ff347a5058="Anjo"]Dan zet TS toch gewoon zijn boxen uit? Bij mij zit daar een aan/uitknop op :)[/quote:ff347a5058]

  Hey ja dat is ook een idee, niet aan gedacht. :oops: :oops:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.